Arcibiskup Oscar Romero – advokát chudobných

0
Oscar Romero bol rímskokatolícky arcibiskup zo San Salvadoru - najznámejší ako obhajca chudobných a utláčaných počas obdobia, keď Salvador viedol občiansku vojnu. Je pravdepodobne najvýznamnejšou osobnosťou v salvadorskej histórii - v latinskoamerickej cirkvi. Každý rok 24. marca, dátumu jeho atentátu, si ľudia zo Salvadora pripomínajú jeho život; minulý rok sa na celom svete pripomínalo 30. výročie jeho smrti. 

Oscar Arnulfo Romero y Goldámez sa narodil 15. augusta 1917 v Ciudad Barrios, horskom meste Salvadora, v blízkosti hraníc s Honduranom. Bol druhým zo siedmich detí Guadalupe de Jesús Goldámez a Santos Romero, ktorý pracoval ako telegrafista a vo veku trinásť rokov vstúpil do seminára pre maloletých. Neskôr pokačoval v štúdiu v národnom seminári v San Salvadore a štúdium ukončil na Gregoriánskej univerzite v Ríme, kde získal titul teológa. Tam bol aj v roku 1942 vysvätený. 


Hoci páter Romero dúfal, že bude pokračovať v doktorandskom štúdiu v askeálnej teológii, v roku 1944 bol v dôsledku vážneho nedostatku kňazov povolaný do Salvadoru. 

Spočiatku slúžil ako pastor farnosti vo vidieckych oblastiach, ale kvôli jeho mimoriadnym schopnostiam bol čoskoro vymenovaný rektorom medzipriestánskeho seminára a tajomníkom diecézy San Miguel. Túto pozíciu napokon zastával 23 rokov. 

Romero, uznávajúc evanjeliovú moc rádia dlho pred väčšinou jeho súčasníkov, presvedčil päť rozhlasových staníc, aby vysielali jeho nedávne kázne v kampusoch pre ľudí, ktorí si mysleli, že sú v kostoloch ich "lepších" spoluobyvateľov nevítaní. Na túto "elektronickú kazateľnicu" sa Romero naďalej po zvyšok jeho života, čím sa stáva pilierom jeho služby.

V roku 1970 sa stal pomocným biskupom pre arcidiecézu v San Salvadore, pomáhal starším arcibiskupom Luisovi Chávezovi a Gonzálezovi. 
Monsignor Chávez bol hlboko ovplyvnený Druhým vatikánskym koncilom a uskutočňoval progresívne reformy pastoračnej práce v celej arcidiecéze. Mnohé z týchto reforiem - predovšetkým laické vedenie katechétov a delegátov Slova, ktoré trápilo aj Romera.
Jezuitský životopisec opisuje Romera z roku 1970 ako: „Má silnú vôľu a zdanlivo sa narodil k vedeniu, napriek tomu nepochybne predložil štruktúru, ktorá povzbudzuje k zhode.“ Romero totiž starostlivo vykonal povinnosti, ktoré mu pridelil arcibiskup Chávez, ale s niekoľkými programami nebol spokojný.

Nádej biskupa Romera z úniku zo sociálno-politického sporu bola krátka. Populárna rezistencia voči hospodárskemu a politickému útlaku rástla tak rýchlo v Romerovej diecéze, ako v akejkoľvek inej časti Salvadoru. Hoci niekoľko pracovníkov a robotníkov vidí ozbrojenú revolúciu ako jediný životaschopný prostriedok, veľká väčšina sa obrátila na sociálne učenie Cirkvi. Tisíce sa pripojili k základným cirkevným spoločenstvám (známym aj ako malé kresťanské spoločenstvá), ktoré sa snažili o reformu svojej spoločnosti vo svetle evanjelií.

Takzvaných "štrnásť rodín" aristokracie označilo všetky takéto aktivity za "marxistov" a nariadilo armáde strieľať útočníkov, organizátorov odborov a aktivistov za ľudské práva, najmä učiteľov, mníšky a kňazov. 
Snahy armády boli doplnené žoldnierskymi smrteľnými tímami, ktorí sa potulovali, znásilňovali a mučili krajinu beztrestne a potom zbierali peňažné odmeny za každého muža, ženu alebo dieťa, ktoré im padli za obeť.
Romero dôrazne odsúdil násilie voči ľuďom, ktorí "riadili v uliciach v spravodlivom režime a prosili o spravodlivosť a slobodu", rovnako ako odsúdil "... mysticizmus násilia", ktorý hlásali skutoční revolucionári.

Jeho slová sa nerešpektovali. 21. júna 1975 Salvadoran National Guardsmen v púšti v dedine Tres Calles ubil päť roľníkov na smrť. Romero sa ponáhľal na miesto, aby utešil rodiny a obetoval omšu. 
Napriek svojmu celoživotnému odhodlaniu úplne oddeliť Cirkev a politiku odmietol útok ako "kruté porušovanie ľudských práv." V ten istý deň napísal protestný list Arturovi Armando Molinovi, vedúcemu vojenskej diktatúry, a odsúdil útok miestneho veliteľa národnej gardy. Veliteľ ukázal prstom na biskupa a odpovedal: „Sutany nie sú nepriestrelné.“ Toto bola prvá hrozba smrti namierená proti Romerovi.

Kňaz Romero počas dvoch rokov svojho pôsobenia ako biskup v Santiagu de Maria prešiel na koni krížom-krážom svoju diecézu, rozprával sa s pracujúcimi rodinami, aby sa dozvedel, ako im najlepšie slúžiť. Skutočnosť ich života biskupa vystrašila. Každý deň zistil, že deti umierajú, pretože ich rodičia si nemôžu dovoliť zaplatiť za jednoduchý penicilín, lebo dostali menej ako polovicu zákonnej minimálnej mzdy, boli brutálne bití za "drzosť" keď požiadali o riadnu výplatu. 
Romero teda začal používať zdroje diecézy - a svoje vlastné osobné zdroje - na pomoc chudobným, no vedel, že jednoduchá láska nestačí. 

Vo svojom denníku napísal: „Svet chudobných nás učí, že oslobodenie príde len vtedy, keď chudobní nie sú len na prijímacej strane výpožičiek z vlády alebo z cirkví, ale keď sú sami majstrami a protagonistami vlastného boja za oslobodenie.“ ...

Napriek tomu mnohí považovali Romera za konzervatívca, a to ako z hľadiska, tak z praxe, najmä v porovnaní s arcibiskupom Luisom Chávezom, ktorý dosiahol povinný vek odchodu do dôchodku. 
Vláda, armáda a aristokracia boli potešení, že vidia stálych obhajcov ľudských práv daných Bohom, nahradených "bezpečne ortodoxným" Oscarom Romerom. 
Naopak, progresívni pastorační lídri dúfali, že Vatikán namiesto Romera vyberie biskupa Arturo Riveru Damasa, na ktorého spomínali ako krutého kritika svojej iniciatívy na liberálnu teológiu. Je zrejmé, že obidve strany ideologického spektra podceňovali rozsah Romerovej dnes známej "konverzie".

Keď bol Oscar Romero uvedený ako arcibiskup San Salvadora, krajina bola na pokraji občianskej vojny. Vraždy roľníkov boli také časté, že sotva priťahovali pozornosť niekoho iného okrem ich rodín. 
Generál Carlos Humberto Romero (nebol s kňazom v žiadnom vzťahu) sa vyhlásil za prezidenta Salvádora po očividne podvodných voľbách. O osem dní neskôr bolo niekoľko ľudí zabitých, keď polícia začala strieľať na tisíce demonštrantov, ktorí protestovali proti korupcii na voľbách. V ten istý mesiac boli z krajiny zbití a vyhnaní traja cudzí kňazi a bol unesený salvadorský kňaz, zbitý skoro až k smrti a vyhodený cez presklené dvere.

Dňa 12. marca 1977 zasiahla smrtiaa guľka Pátra Rutilia Grande po ceste z Aguilares do El Paisnal, zabití boli aj starý muž a mladý chlapec, ktorí viezli Pátra do vidieckeho kostola, kde plánoval sláviť svätú omšu.
Usmrcujúci policajti potom čoskoro zabili ďalšieho arcidiocézneho kňaza, Otca Alfonsa Navarro. Romero sa ponáhľal do El Paisnal a ponúkol omšu v dome, kde boli Rutilio a dvaja roľníci prepavení. Bol hlboko zarmútený brutálnou vraždou svojho kamaráta a dôveryhodného pomocníka, ale tiež hlboko pohnutý svedectvom pracovníka cukrovej trstiny v súvislosti s Pátrom Grande, veriac, že im Ježiš pošle nového zástancu. 

O dva dni neskôr, na svätej omši v katedrále v San Salvadore, oslavovanej 100 kňazmi pred obrovským davom na námestí, Romero nazýva Otca Grande a jeho dvoch spoločníkov ako "... spolupracovníkov na oslobodzovaní kresťanov" a vyhlásil: „Vláda by nemala považovať kňaza, ktorý sa postaví za sociálnu spravodlivosť za politika, alebo podvratný prvok, keď plní svoje poslanie v politike spoločného dobra.“

Kňaz Romero dvakrát požadoval, aby prezident Salvadora dôkladne vyšetril vraždy. Avšak ochota vlády vyjadriť nad tým všetkým iba sústrasť, posilnilo arcibiskupovo rastúce presvedčenie, že pravicová vláda bola v dohode s aristokratmi, ktorí zabíjali pre osobný zisk. 
Uvedomil si, že jeho tradičná neochota hovoriť o politických záležitostiach bola pasívnym schválením represií a korupcie. Prezidentovi oznámil, že predstavitelia arcidiecézy sa na verejných slávnostiach už nebudú objavovať s vládnymi predstaviteľmi.

Takisto urobil kontroverzné rozhodnutie zrušiť sväté omše v celej krajine nasledujúcu nedeľu, s výnimkou tej, ktorá bola na schodoch katedrály, ku ktorej boli pozvaní veriaci zo všetkých farností. Zúčastnilo sa jej viac ako 100 000 ľudí. Táto udalosť vyvolala ostrú kritiku zo strany vlády, armády a niektorých frakcií v Cirkvi, ale zjednotila obyvateľstvo a jasne ohlásila Romerovo neskoré prijatie Otca Gustava Gutiérreza "diktum," „poznať Boha je spravodlivosť„ ...

Romerove žiadosti o medzinárodný zásah boli ignorované. V zúfalstve vyzýval na solidaritu so svojimi kolegami biskupmi, z ktorých sa jeden k nemu obrátil chrbtom. Pokračoval v prosbe o ukončenie útlaku, o reformu hlboko inštitucionalizovaných štruktúr sociálnej a ekonomickej nespravodlivosti a o jednoduchú kresťanskú slušnosť. Jedinou odpoveďou pravičiarov bola zvýšená hrozba smrti proti Romerovi a požiarne bombardovanie arcidiecéznych novín a rozhlasových staníc.

Ďalší štyria kňazi boli zavraždení v roku 1979 spolu s mnohými stovkami katechétov a delegátov Slova. Počet roľníckych úmrtí prevyšoval 3 000 mesačne. Celkovo bolo zabitých najmenej 75 000 - 80 000 Salvadorovcov; 300 000 ich zmizlo a nikdy sa nevrátili, milión ich utieklo z vlasti a ďalšie milióny sa stali bezdomovcami, neustále utekajúcimi pred vojnou a políciou. To všetko sa vyskytlo v národe iba 5,5 milióna obyvateľov.

Romero nemal svojim ľuďom okrem viery a nádeje čo ponúknuť. Pokračoval vo využívaní svojich národných vysielaných nedeľných kázní, aby podával správy o podmienkach v celom národe, opätovne potvrdil prorocké a pastoračné úlohy Cirkvi tvárou v tvár strašnému prenasledovaniu, svojim poslucháčom vlieval nádej, že dobro by nakoniec mohlo poraziť zlé a nebudú teda márne trpieť a zomierať.

23. marca 1980, po oznámení úmrtí a zmiznutí z predchádzajúceho týždňa, Romero začal hovoriť priamo s vojakmi a policajtmi: „Bratia, ste od takí istí ľudia, zabili ste svojich kolegov ... Žiadny vojak nie je povinný poslúchať rozkaz, ktorý je v rozpore s vôľou Boha ... V mene Boha, v mene tohto utrpenia vás žiadam - prosím vás - vám prikazujem v Božom mene: zastavte sa!“

Nasledujúci večer, pri vykonávaní pohrebnej omše v kaplnke nemocnici Božskej prozreteľnosti, bol arcibiskup Oscar Romero zastrelený nájomným vrahom. 


Len chvíľu pred jeho smrťou pripomínal trúchliacim podobenstvo o pšenici. Jeho prorocké slová: „Tí, ktorí sa dávajú službe chudobných skrze lásku ku Kristovi, budú žiť ako zrno pšenice, ktorá zomrie ... Zber sa privádza kvôli zrnu, ktorý zomrie ... Vieme, že každá snaha o zlepšenie spoločnosti, predovšetkým keď je spoločnosť taká plná nespravodlivosti a hriechu, je úsilie, ktoré Boh požehná, že Boh chce, čo od nás Boh požadoval.“

30. marca 1980 sa na námestí mimo katedrály v San Salvadore zhromaždilo viac ako 50 000 ľudí, aby arcibiskupovi Romerovi vzdali poslednú úctu. 
Keďže mávali palmovými listami a spievali: „Ty si Boh chudobných“, nasledovala séria malých bômb hádzaných do davu smútiacich. Zrejme z okien alebo balkóna Národného paláca, z ktorého bol výhľad na katedrálu, explodovali autá na všetkých štyroch rohoch námestia do plameňov. 
Po explózii nasledovali rýchle údery streľby, ktoré sa zdali byť zo všetkých štyroch strán. Mnohí svedkovia videli vojakov ostreľovačov oblečených do civilného oblečenia – strieľali zo strechy a balkóna Národného paláca.

V očitom svedectve, uverejnenom v Washington Post, 31. marca 1980, Christopher Dickey prorocky napísal: „Veľmi populárna a kontroverzná postava a otvorená kritika armády, ktorá dlho dominovala tomuto stredoamerickému národu, bol Romero považovaný za jedného z mála ľudí, ktorí by mohli udržať násilnú spoločnosť poháňanú do celkovej občianskej vojny.“

El Salvador bol čoskoro po smrti Romera ponorený do občianskej vojny, ktorá trvala dvanásť rokov. Komisia Spojených národov nazvala vojnu "genocídou" - vojnou, ktorá si vyžiadala viac ako 75 000 životov, ako prijala čísla salvadorskej vlády, alebo viac ako trojnásobok tohto počtu, ak prijmeme zistenia väčšiny medzinárodných vyšetrovacích agentúr.

Spomienka na Oscara Romera je dnes cenená ľuďmi v Salvadore a nespočetnými kresťanmi na celom svete.

Masima
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top