Štedrá večera

0
V kresťanských rodinách spájajú štedrú večeru s malou radostnou pobožnosťou. 
Možno Ju vykonať takto:

Keď sa večer zvoní na Anjel Pána, všetci sviatočne oblečení stoja pri stole, na ktorom pri rozložených jedlách horí zapálená svieca. Hlava rodiny začne modlitbu Anjel Pána. Potom niekto z rodiny prečíta vianočné Evanjelium podľa Lukáša (2.1 - 14).

Po evanjeliu všetci zaspievajú pieseň Narodil sa Kristus Pán.

Po speve je antifóna:
Dnes sa narodil Kristus, dnes sa zjavil Spasiteľ, dnes na zemi spievajú anjeli, plesajú archanjeli; dnes spravodliví jasajú a spoločne volajú: Sláva Bohu na výsostiach, aleluja.

V. Uzreli všetky končiny zeme, aleluja.
R. Spásu nášho Boha, aleluja.

Modlí sa otec alebo matka:
Modlime sa. Spasiteľ sveta, vládca neba i zeme, Ježišu Kriste, ty si sa dnes z lásky k ľuďom narodil z Márie Panny. Naša rozradostená duša spieva ti pieseň chvály, ako kedysi spievali anjeli nad Betlehemom. Naše srdce sa ti klania, ako sa kedysi klaňali pastieri pri tvojich jasliach. Ježišu náš milý, vlej do našich duší svoj pokoj, ktorý si priniesol z neba, posilni našu vieru a rozpáľ nám srdcia láskou k tebe. Chráň nás od všetkého zla na tele i na duši a udeľ nám svoje požehnanie.


Modlitba pred večerou:
Otec (matka): V mene Otca i Syna i Ducha Svätého.
Všetci sa prežehnajú a odpovedajú: Amen.

V. Slovo sa telom stalo, aleluja.
R A prebývalo medzi nami, aleluja.
V. Vzývajme Pána, lebo nám denne dáva chlieb.
R. Otče náš...
Lebo tvoje je kráľovstvo a moc i sláva naveky.
V. Ochraňuj nás, Pane, Bože náš, a nám slabým poskytni vždy svoju pomoc. Skrze Krista, nášho Pána.
R. Amen.

Po jedle:
V. Pán oznámil, aleluja.
R Svoju spásu, aleluja.
V. Nasýtil si nás hojnosťou tvojich darov. Pane, naplň nás aj svojím milosrdenstvom.
Ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.
R Amen.

Po večeri sa rozdajú vianočné dary, ktoré si poprezeráme, a vzájomne sa za ne poďakujeme. Kde sú deti, niektoré z nich sa nahlas pomodlí pred jasličkami:

Betlehemské dieťa, drahý Ježišu, ďakujem ti za všetky dary, ktoré si nám poslal prostredníctvom našich rodičov. Ďakujeme ti a ďakujeme aj svojim rodičom, že nás dali pokrstiť, a tak sme sa stali Božími deťmi a tvojimi bratmi a sestrami, milý Ježišu. Daj, aby sme rástli v tvojej milosti a obľube u Boha i u ľudí a aby sme si veľmi vážili ten poklad posväcujúcej milosti, ktorý máme v sebe, a veľmi sa tešili prítomnosti tvojho Ducha, ktorý prebýva v nás. Pomáhaj našim rodičom, aby nás dobre vychovávali a viedli stále k tebe. Vďaka ti. Pane Ježišu.

Potom deti dajú duchovný darček rodičom: je to duchovná kytica modlitieb a dobrých skutkov, ktoré si deti farebne zaznačili n a výkrese (môžu byť na nakreslenom stromčeku) a teraz ich odovzdajú rodičom.
Najstaršie dieťa povie:
Milí naši rodičia, cez advent sme vám uvili túto duchovnú kyticu: Spolu sme za vás obetovali:
... sv. prijímaní,
... sv. omší,
... desiatkov ružencov,
... dobrých skutkov,
... sebazaprení.
Prijmite ich ako znak našej lásky k vám a našej vďačnosti za vašu dobrú výchovu a starostlivosť o nás.

Všetky deti:
Ježišu náš milý,
my sa v tejto chvíli
za rodičov modlíme:
daj im milosť, zdravie,
nech im v srdci vanie
láska k tebe, prosíme.


Rozjímanie: Nezostaň chladný(á) a bez citu pri narodení toho, ktorý sa z lásky k nám stal človekom. Oslavuj radostne a nábožne tento blahoslavený deň narodenia Mesiáša tak, ako ho slávi Cirkev. Na slávenie vianočných sviatkov sa má každý člen rodiny pripraviť dobrou svätou spoveďou ešte v čase adventu, aby bolo jeho srdce čisté, a tak mohol mať účasť n a omši aj na Baránkovej hostine, aby sa Kristus v každom z nás narodil duchovne a ty aby si mu pripravil živé jasle vo svojom srdci.
Uváž, že dávni praotcovia a proroci tisíce rokov túžili po tomto dni, a nedožili sa ho. Aj ty patríš k tým šťastným, pre ktorých prišiel Mesiáš na tento svet, a dnes môžeš sláviť jeho narodenie. Uvedom si veľkú lásku Ježiša Krista, ktorý zanechal trón svojej velebnosti a narodil sa v maštaľke ako chudobné dieťa, aby nás všetkých mohol duchovne obohatiť. Nehľadaj pomíňajúcu pozemskú slávu, veď ani pri jeho narodení svet ho neoslavoval, oslavovali ho anjeli a chudobní pastieri a napokon pokorní mudrci.
Uč sa od Ježiša pokore, poslušnosti, nauč sa sebazapieraniu, odhoď od seba pýchu, nadutosť, baženie po cti a sláve, odstraňuj zo seba všetky hriešne obyčaje a daruj svoje srdce tomuto Božiemu dieťaťu, ktorého srdce už v jasliach bilo aj pre teba. Teš sa Vianociam s vierou, teš sa milosti a večnej sláve, ktorú nám toto dieťa zaslúžilo.
Ži stále v posväcujúcej milosti, aby si vzdával svojím životom slávu Bohu na výsostiach a na zemi požíval pokoj, ktorý majú ľudia dobrej vôle.

Masima
zdroj: Nábožné výlevy

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top