svätý Ján Bosco - Všetkým prajem veselé Vianoce!

0
To, čo svätý don Bosco – apoštol mládeže – odporučil svojim chlapcom v oratóriu v Turíne 23. decembra 1859 vo svojom vianočnom príhovore, môžeme uskutočňovať aj my dnes. Veď Vianoce nastávajú predovšetkým vtedy, keď žijeme sviatostným životom: keď sa dobre pripravíme na svätú spoveď a vyspovedáme sa a keď počas polnočnej omše prijmeme sväté prijímanie s láskou. 

Prečo by sme našu lásku a vďaku napr. voči starým rodičom alebo voči manželovi, či manželke v tejto uponáhľanej dobe internetu a posielania e-mailov nemohli vyjadriť tým, že im po dlhom čase napíšeme srdečný, rukou napísaný vianočný pozdrav?
Tento darček by si určite veľmi cenili a možno by im dokonca spravil väčšiu radosť ako nejaké drahé materiálne prekvapenie.


„Želám si, aby ste počas vianočných sviatkov boli šťastní a dokonca veľmi šťastní. Božské Dieťa, ktoré sa počas týchto dní narodí a ktoré sa každý rok chce nanovo narodiť vo vašich srdciach, očakáva od vás niečo jedinečné. 

V kázňach ste počuli, čo urobil Pán Ježiš pre nás. Mnohí cirkevní otcovia nám vravia, že Pán by sa narodil a zomrel tým istým spôsobom, aj keby to bolo potrebné čo i len pre záchranu jedného jediného človeka. Preto teda to, čo vytrpel za všetkých, to vytrpel za každého jedného z nás. 

Práve preto môže každý povedať: ‚Toto Dieťa sa narodilo, zomrelo iba a jedine pre mňa; kvôli mne tak veľmi trpelo! Čo mu mám za to dať ja ako prejav mojej vďaky?‘ 
Áno, toto milé Dieťa od nás niečo očakáva. Zvláštny darček! Čo mu darujete? Radím vám darovať mu dve veci. 

Po prvé: dobrú svätú spoveď a dobré sväté prijímanie; a potom mu sľúbte, že mu vždy budete verní. A po druhé: kto to ešte neurobil, nech ako kresťanský syn napíše pekný list svojim rodičom. Poprajte im požehnané sviatky, uistite ich, že sa za nich modlíte, poďakujte im za obety, ktoré za vás prinášajú, poproste ich o odpustenie, ak ste boli voči nim niekedy neúctiví, sľúbte, že vždy budete poslušnými deťmi, pozdravte ich odo mňa a v mojom mene im poprajte pekné sviatky a dobrý začiatok do nového roka. 

Ak im takto napíšete, darujete im veľkú útechu – a to veľmi poteší aj Ježiša, pretože si týmto listom uctíte svojho otca a svoju matku. 

Nezabudnite ani na vašich dobrodincov a vášho kňaza. Tak zistia, že ste mladými ľuďmi, ktorých človek musí mať jednoducho rád, že ste vďační a dobre vychovaní. A na záver aj vám všetkým prajem pekné sviatky.“

Často myslite na Ježiška, na jeho lásku k vám a na dôkazy jeho lásky, ktoré vám dal. Jeho láska bola taká veľká, že za vás položil svoj život.“ sv. Don Bosco


Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top