Lucia dos Santos: Modlite sa ruženec každý deň

0
"Modlite sa ruženec každý deň, aby ste pre svet obdržali mier a koniec vojny."

Aký bol dôvod toho, že nám Naša Pani prikázala modliť sa každý deň ruženec a neprikázala nám, aby sme každý deň boli prítomní na svätej omši a zúčastnili sa jej?

Ide o otázku, ktorá mi bola mnohokrát položená a na ktorú by som teraz rada odpovedala. Absolútnu istotu o tomto dôvode nemám, pretože Naša Pani nám ho nevysvetlila, a tiež ma vôbec nenapadlo, aby som sa na to opýtala. Preto jednoducho poviem to, čo sa mi zdá a čo mi ohľadom toho bolo dané pochopiť.
Po pravde povedané, výklad zmyslu posolstva ponechávam úplne slobodne na svätej Cirkvi, lebo jej patrí a náleží; preto sa pokorne a rada podriaďujem všetkému, čo ona povie a bude chcieť opraviť, upraviť či vyhlásiť.


Vzhľadom na vyššie položenú otázku si myslím, že Boh je Otec a ako Otec sa prispôsobuje potrebám a možnostiam svojich detí.
Nuž, keby nás Boh prostredníctvom Našej Pani žiadal, aby sme sa každý deň zúčastnili svätej omše a prijímali pri nej, mnohí by určite museli povedať, že z oprávneného dôvodu to pre nich nie je možné. 
Niektorí kvôli vzdialenosti, ktorá ich delí od najbližšieho kostola, kde sa oslavuje Eucharistia; iní preto, že im to nedovoľujú ich starosti, profesijné povinnosti, práca, zdravotný stav atď.

Zato modlitba ruženca je prístupná všetkým, chudobným a bohatým, múdrym a nevedomým, veľkým a malým.

Všetci ľudia dobrej vôle sa denne môžu a majú modliť ruženec. Prečo? Aby sme vošli do kontaktu s Bohom, ďakovali za jeho dobrodenia a prosili ho o milosti, ktoré máme za potrebné.

Je to modlitba, ktorá nás privádza k rodinnému stretnutiu s Bohom, ako modlitba dieťaťa, ktoré ide k svojmu otcovi, aby mu poďakovalo za prijaté dobrodenia, pohovorili s ním o svojich osobných záležitostiach, prijalo jeho radu, jeho pomoc, jeho podporu a jeho požehnanie.

Pretože všetci máme potrebné sa modliť, Boh od nás žiada - povedzme ako každodenné gesto - modlitbu, ktorá je nám prístupná: modlitbu ruženca, ktorú sa môžeme modliť ako spoločne, tak súkromne, ako v kostole pred Najsvätejšou sviatosťou, tak doma v rodine či sami, ako na ceste, keď cestujeme, tak počas pokojnej prechádzky po poliach. Matka rodiny sa môže modliť, keď kolíše kolísku so svojim malým dieťaťom či upratuje dom. 

Náš deň má dvadsaťštyri hodín ..., takže to nebude príliš, keď si vyhradíme štvrťhodinku pre duchovný život, pre náš dôverný a rodinný rozhovor s Bohom!

Na druhej strane si myslím, že po liturgickej modlitbe obeti svätej omše je modlitba svätého ruženca pre pôvod a vznešenosť modlitieb, z ktorých sa skladá, a pre tajomstvo vykúpenia, ktoré si pripomíname a rozjímame v každom desiatku, najkrajšou modlitbou, ktorú môžeme priniesť Bohu, a pre naše duše najprospešnejšia. Keby tomu tak nebolo, Naša Pani by nám ju neodporúčala s takou naliehavosťou.

Nechcem povedať, že, keď sa modlíme ruženec, Boh potrebuje, aby sme počítali, koľkokrát mu venujeme svoje prosby, svoje chvály či vďaky. Boh zaiste nepotrebuje, aby sme počítali: v ňom je všetko prítomné!
Ale my máme potrebné počítať, aby sme mali živé a isté vedomie o svojich skutkoch a jasne si uvedomovali, či sme splnili alebo nesplnili to, čo sme si predsavzali priniesť každý deň Bohu pre uchovanie a upevnenie svojho vzťahu priameho spolužitia s Bohom a pre to, aby sme v sebe skrze tento prostriedok zachovali a rozmnožili vieru, nádej a lásku.

Okrem toho by som povedala, že aj tí ľudia, ktorí majú možnosť zúčastniť sa denne na svätej omši, nemajú kvôli tomu zanedbávať dennú modlitbu ruženca. Samozrejme za predpokladu, že vhodným časom pre modlitbu ruženca nie je čas, kedy sa zúčastňujeme na svätej omši. Títo ľudia môžu modlitbu ruženca považovať za prípravu na lepšiu účasť na Eucharistii alebo chápať ako vďakyvzdanie za uplynulý deň.

Neviem to iste, ale zo skromného poznania, ktoré mám z priamych kontaktov s ľuďmi všeobecne, vidím, že je veľmi obmedzený počet skutočne kontemplatívnych duší, ktoré majú a udržujú vzťah vnútornej blízkosti s Bohom, ktorý ich pripravuje na dôstojné prijatie Krista v Eucharistii.
Aj pre tieto duše sa ukazuje ako nevyhnutná ústna modlitba, čo najviac prerozjímaná, uvážená a premyslená, akou má byť ruženec.

Sú mnohé krásne modlitby, ktoré nám môžu dobre poslúžiť k príprave na prijatie Krista v Eucharistii a k ​​udržaniu nášho rodinného vzťahu vnútornej jednoty s Bohom. Ale nezdá sa mi, že by sme našli nejakú modlitbu, ktorú by sme mohli viac odporučiť a ktorá by všetkým všeobecne lepšie poslúžila ako modlitba ruženca. 

Napríklad modlitba liturgie hodín je úžasná, ale neverím, že môže byť všetkým prístupná a že niektoré z recitovaných žalmov môžu byť všetkými všeobecne dobre pochopené. V skutočnosti sa vyžaduje určité poučenie a prípravy, ktoré sa od mnohých nemôžu požadovať.
Snáď pre všetky tieto dôvody a iné, ktoré nepoznáme, Boh, ktorý je Otec a chápe lepšie ako my potreby svojich detí, žiadal dennú modlitbu ruženca. Tak sa znížil na jednoduchú a všeobecnú úroveň nás všetkých, aby nám uľahčil cestu prístupu k sebe.

Nakoniec, ak máme na zreteli to, čo nám o modlitbe ruženca v priebehu rokov povedal učiteľský úrad Cirkvi - niektoré veci vám pripomeniem neskôr - a že nám ju Boh prostredníctvom svojho posolstva toľko odporúča, môžeme usúdiť, že práve táto forma ústnej modlitby je pre všetkých všeobecne najvhodnejšia a že ju musíme mať v najvyššej úcte a máme kvôli nej vyvinúť maximálne úsilie, aby sme ju nikdy nezanedbávali. Veď Boh a Naša Pani poznajú lepšie ako ktokoľvek iný to, čo je pre nás najvhodnejšie a čo najviac potrebujeme.

Ruženec bude pre nás mocným prostriedkom, ktorý nám pomôže uchovať si vieru, nádej a lásku. Tiež pre ľudí, ktorí nevedia, alebo nie sú schopní sa uzobrať v duchu a rozjímať, prostý úkon toho, že vezmú do rúk zrnká ruženca, aby sa modlili, je už spomienkou na Boha. Keď potom pri každom desiatku volajú jedno tajomstvo Kristovho života, už si ho pripomínajú a táto pripomienka uchováva v ich duši stále horiace svetlo viery, ktoré udržuje knôt zapálený, a tak nedovolí, aby úplne vyhasol.

Naopak tí, čo opúšťajú modlitbu ruženca a nezúčastňujú sa denne obete svätej omše, nemajú nič, čo by ich podržalo, a končia tým, že sa strácajú v materializme pozemského života. 

Preto je ruženec modlitba, ktorú nám všetkým všeobecne Boh prostredníctvom svojej Cirkvi a Našej Pani s najväčšou naliehavosťou odporúča ako cestu a bránu spásy: "Modlite sa každodenne ruženec." (Naša Pani, 13. mája 1917).

Ave Maria!

Masima
zdroj: sestra Lucia: Výzvy fatimského tajomstva

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top