Ochranca proti moru - svätý Rochus

0
Bolesti, utrpenia a skúšky sú trestom, ktorý má vytvoriť príležitosť k obráteniu. V dejinách sú svätci, ktorí sú obzvlášť vzývaní v dobách epidémií, ako svätý Šebestián, svätý Erasmus z Formie, svätý František z Pauly. Ale absolútny primát má svätý Rochus, františkánsky terciár, svätec najviac vzývaný ako ochranca pred metlou moru. V Rímskom martyrológiu čítame ku dňu 16. augusta: V Lombardii svätého Rocha, ktorý pochádza z Montpellier vo Francúzsku, získal povesť svätosti svojím putovaním po Taliansku, kde uzdravoval tých, ktorých zachvátil mor.

Svätý Rochus z Montpellier, narodený medzi rokom 1345 a 1350 bol pútnikom a divotvorcom. Jeho patronát sa postupne rozšíril na oblasť epidémií, ťažkých chorôb a zemetrasenia. V Taliansku je patrónom viac ako sto spoločenstiev a je spolupatrónom Neapola.


V priebehu storočí sa stal jedným z najznámejších svätcov v Európe, Amerike i Ázii, vďaka rovnako prítomnosti rádu františkánov. Prvé svätopisecké pramene pripomínajú pôvod svätca, ktorý sa narodil vo vznešenej rodine Montpelliere vo Francúzsku, pravdepodobne v Delacroix.

Podľa najstaršieho dôveryhodného textu Acta breviora, napísaného v Lombardii okolo roku 1430, sa narodil ako plod sľubu, ktorý jeho rodičia pred rokmi zložili. Jeho matka vyučovala náboženstvo a synovi vštepila hlbokú mariánsku úctu a viedla ho od samého narodenia, aby sa stal "služobníkom Kristovým" a nasledoval Ježiša v jeho pozemskom utrpení skôr, ako vstúpil do nebeskej slávy.

Bol veľmi nadaný a až do dvadsiatich rokov študoval na univerzite v Montpellier, aby sa potom úplne ponoril do františkánskej spirituality ako člen tretieho rádu. Po smrti rodičov opustil, podobne ako fráter František, všetok majetok, ktorý rozdal chudobným, aby tak splnil svoj sľub, že vykoná púť do Ríma.

Svätý Rochus býva zobrazovaný ako muž plný života, vysokej postavy, s bradou, vždy ako pútnik. Opiera sa o pútnickú palicu, má tašku a chlebník, rekvizity, ktorými sa podobá svätému Jakubovi a svätému Pellegrínovi. V talianskom umení je často zobrazovaný v červenom saku a plášti z hrubej látky, v súlade s popisom jeho benátskeho životopisca Františka Dieta.
Niekedy má pri sebe anjela, niekedy psa. Anjel zasahuje ako posol moru, proti ktorému Rochus bojuje, niekedy ako tešiteľ chorých, alebo ako ošetrovateľ jeho zapálenej rany na nohe. Táto úloha liečiteľa je v súlade s tradíciou, ktorá opisuje, že ho anjel navštívil a vyliečil. Pes niekedy líže rany postihnutého a takmer vždy sa nachádza po boku svätca a nesie v papuli bochník.

Počnúc XVI. storočím sa v celej Európe objavujú celé cykly malieb a vitráží, ktoré predstavujú hlavné epizódy zo života svätca z Montpellier, ako je slávny cyklus Tintoretto v Benátkach, alebo vitráže v Saint-Etienne d'Elbeuf.

Tintoretto Venezia
Keď prišiel do Talianska počas morovej epidémie medzi rokmi 1367-1368, Rochus nielenže neutiekol, ale išiel ihneď pomáhať postihnutým. Francúzsky pútnik poznal už epidémiu zo svojej mladosti vo svojom meste (1358 a 1361) a v tom čase objavil svoje povolanie k charitatívnej službe.

Acquapendenet v provincii Viterbo bolo prvou základnou etapou jeho putovania. Prišiel tam medzi 25. - 26. júlom 1367 a stretol tam Vincenta, veľmi pravdepodobne riaditeľa nemocnice Svätého Juraja, ktorý mu dovolil nastúpiť na toto miesto bolesti.
Svätý Rochus na vyzvanie anjela žehnal chorých znamením kríža a okamžite ich uzdravoval, keď sa ich dotkol svojou zázračnou rukou ... epidémia bola prekonaná a zahnaná.

Zázraky proti chorobám a epidémiám na jeho príhovor sa množili aj v iných mestách. V Ríme zostal tri roky a liečil tu chorých v hospici Svätého Ducha. Pravdepodobne tu uzdravil bližšie nemenovaného kardinála, ale tým mohol byť podľa niektorých životopiscov Angelico de Grimoard, pôvodom Francúz menom Grisac, brat pápeža Urbana V. (1310-1370), ktorý počas audiencie predstavil Rochusa pápežovi, ktorý bol týmto mladíkom hlboko dojatý.

Spiatočná cesta bola prerušená novou vlnou moru v Piacenze. Rochus tu zostal, aby pomáhal chorým, ale sám sa nakazil.
Aby mor nešíril, skryl sa do starej chatrče pri rieke Trebie na ceste do Francigena. Bol by tu zomrel hladom, ale objavil sa pes, ktorý mu priniesol skyvu chleba zo stola svojho pána.
Možno sa jednalo o Gottarda Pallastrelliho zo zámku Sarmato. Šľachtic potom sledoval svojho psa, a tak našiel Rochusa. Ošetroval ho, až sa uzdravil.

Svätec, nenasýtený láskou, posluhoval v lazaretoch v Piacenze a domov sa vracal, až mor ustal. Mnoho uzdravených sa stalo jeho učeníkmi. Stará tradícia udáva, že sa vrátil do Montpellieru, ale novšie výskumy nasvedčujú, že sa zastavil vo Vogere.
Zmenený trápením a morom, v ošumelom odeve, bol na hraniciach zatknutý. Zamlčal svoju identitu a strávil 5 rokov vo väzení ako domnelý špeh. Znášal to ako očistec za svoje i cudzie hriechy. Zomrel 15. alebo 16. augusta medzi rokmi 1376 - 1379.

Vedľa jeho pozostatkov bola nájdená tabuľka s jeho menom a týmito slovami:
Ktokoľvek ma bude vzývať proti moru, bude od tejto metly oslobodený. 
Tradícia hovorí, že jeho telo spoznala jeho babička a matka gubernátora podľa krížika vyrytého na jeho hrudi. Smrť nevinného veľmi zarmútila jeho krajanov, že ho nepoznali a spôsobili jeho tvrdú smrť. Okolie sa vzápätí stalo oblasťou jeho úcty.

Definitívneho pochovania sa mu dostalo najprv v chráme svätého Geminiana v Benátkach a neskôr, 13. marca 1490 v novom chráme svätého Rocha v Benátkach.

V roku 1590 pápež Sixtus VI. požiadal Benátčana Alberta Badoera, aby zhromaždil údaje o živote a zázrakoch tohto svätca. Gregor XVI. (1535-1644) ho zapísal do Rímskeho martyrológia v ​​deň po Nanebovzatí Panny Márie.


Modlitba k svätému Rochusovi

Svätý Rochus, ochranca pred morom a epidémiami, 
vzývame ťa v našej úzkosti 
a boji proti koronavírusu, ktorý sa rýchlo šíri. 
Ty si vyliečil mnohých chorých na mor 
a ochránil si ich od smrti. 
Ochraňuj nás od epidémie. 
Pošli nám anjelov pokoja, 
odvahy a odovzdanosti, 
aby sme žili podľa Božej vôle. Amen.

Modlitba k svätému Rochusovi, patrónovi boja  proti epidémiám

Svätý Rochus, 
patrón v boji proti epidémiám, 
ty si vyliečil znamením kríža mnohých chorých morom. 
Aj v Ríme si týmto spôsobom zachránil od smrti veľa chorých. 
Na spiatočnej ceste do vlasti si sám ochorel 
a nakazil si sa morom. 
Bol si blízko smrti, 
no anjel ťa povzbudzoval a dodával ti odvahy. 
Verný pes ti prinášal stravu. 
Uzdravil si sa, neskôr ťa hodili do väzenia. 
Bol si pokorný ako vždy, 
znášal si všetko utrpenie, 
ktoré ti bolo spôsobené. 
Ľud sa k tebe utiekal v čase moru a epidémií. 
Aj my ťa prosíme, 
vyprosuj nám u Pána milosť, 
aby sme sa ochránili pred touto epidémiou, 
ktorá sa šíri svetom. Amen.

Masima
zdroj: corrispondenzaromana.it

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top