Mária - Matka dobrej rady

2
Pápež Lev XIII. zaradil invokáciu „Matka dobrej rady, oroduj za nás!“ do Loretánskych litáni v roku 1903, krátko pred svojou smrťou. To súviselo s milostivým obrazom v Genazzane pri Ríme, ktorý bol uctievaný ako obraz Našej Panej dobrej rady už od 15. storočia. 

Podľa legendy ho namaľoval neznámy autor v albánskom meste Skutari, odkiaľ ho údajne anjeli preniesli do Genazzana. Tam sa ho ujali augustiniáni a umiestnili ho do svojho chrámu nad hlavný oltár. Genazzano sa rýchlo stalo vyhľadávaným pútnickým miestom. Tisíce veriacich si sem po stáročia chodili vyprosovať „dobrú radu“ od Matky a Panny Márie. 

Pred týmto milostivým obrazom kľačal a modlil sa i patrón mládeže svätý Alojz Gonzaga, neskôr zakladateľ redemptoristov svätý Alfonz z Liguori a najmä svätý Don Bosco, ktorý si mnohokrát v Genazzane vyprosoval od Matky dobrú radu. 

V úzadí nezostali ani pápeži. Pius IX., ešte ako kardinál, vstúpil do bratstva ctiteľov „Matky dobrej rady“ v Genazzane, podobne urobil i jeho nástupca Lev XIII., ktorý mal k tomuto miestu a zvlášť k tomuto obrazu tak vrúcny vzťah, že zaradil do Loretánskych litánií invokáciu o „Matke dobrej rady“. Táto skutočnosť má svoj úžasný duchovný rozmer. Pripomína každému z nás ľudskú obmedzenosť. Nedokážeme si vždy a za všetkých okolností poradiť sami, potrebujeme nevyhnutne radu niekoho iného, múdrejšieho, skúsenejšieho. Tak to je v pozemskom živote i vo svetských záležitostiach. 


A vo veciach duchovných? Kto iný s výnimkou samotného Trojjediného Boha dokáže lepšie a ochotnejšie poradiť než Ona, naša Matka, ktorá nás pod krížom svojho Syna zrodila k večnému životu? Ona, Matka dobrej rady, nám najlepšie poradí, ako sa v ťažkých situáciách zachovať tak, aby sme konali podľa Božej vôle, aby sme boli vždy a za všetkých okolností hlásateľmi radostnej zvesti Ježiša Krista svojim slovom i svojim konaním. Preto sa obracajme k Matke dobrej rady nie len počas májových či októbrových pobožností, keď sa v chrámoch modlíme litánie, ale kedykoľvek, keď si nevieme „dať rady“. Spomeňme si práve vtedy, že máme „Matku dobrej rady“ a prosme Ju o pomoc týmto zvolaním. Určite nebudeme ľutovať!

V Genazzano, kde sa dnes nachádza pútnické miesto Matky Dobrej rady, stál kedysi malý kostolík z 10. storočia. V druhej polovici 15. storočia sa istá vdova, augustiniánska terciárka menom Petruccia, rozhodla dať k dispozícii miestnym rehoľníkom všetok svoj majetok, len aby sa tento staroveký kostolík mohol dať opraviť a zväčšiť. Augustiniáni teda začali práce na kostolíku, ale s časom sa ukázalo, že dary ich dobrodinky nevystačia, aby toto krásne predsavzatie a túžba boli naplnené. A preto boli práce prerušené a neprajníci sa začali tejto zbožnej žene vysmievať kvôli jej snom a neúspechu. Napriek tomu, vdova, blahoslavená Petruccia s pokojným výrazom tváre im odpovedala a povzbudzovala: „Deti moje, netrápte sa, pretože skôr než zomriem, (a bola vtedy už v pokročilom veku) Blahoslavená Mária a Svätý Augustín pomôžu ukončiť práce na tomto kostolíku.“

Na naplnenie tohto proroctva nebolo treba čakať až tak dlho. Boh, na orodovanie svojej nebeskej Matky, požehnal a učinil zázrak. Neuplynul totiž ani rok, keď na slávnosť svätého Marka, počas večernej modlitby miestnych rehoľníkov, 25. apríla 1467 sa na stene tohto kostola objavil zázračným spôsobom obraz (freska) Blahoslavenej Panny Márie. Ako hovoria historici tamtých čias, od tohto dňa začalo putovať mnoho ľudí na toto miesto, aby uvideli a pomodlili sa pred milostivým zazračným obrazom Panny Márie. 

"Za necelé štyri mesiace", písal istý notár ešte v 15. storočí, "sa tu udialo 159 zázrakov. Ľudia odchádzali z tohto miesta naplnení milosťami a na druhej strane prinášali aj dary, vďaka ktorým bol dokončený nielen kostolík, ale aj bratia augustiniáni si mohli postaviť kláštor pri tomto novom pútnickom mieste a byť tak stále k dispozícii pútnikov".

V tom istom roku (1467), keď sa zazračným spôsobom zjavil na stene kostola v Genazzano obraz Panny Márie, bolo zničené – zrovnané so zemou tureckými moslimami mariánske pútnické miesto v Scutari, na severe Albánska. Podľa viacerých svedkov z tamtých čias, spomínaný obraz Panny Márie v Genazzano bol práve obrazom Matky Dobrej Rady, uctievanej už oddávna v Albánsku. 
Tradícia vraví, že v tom roku dvaja anjeli na veľkom mraku preniesli milostivý obraz Panny Márie zo Severného Albánska cez more do Talianska, aby ho tak uchránili pred zneuctením a znesvätením. 
Tureckí moslimi nebrali na nič a na nikoho ohľad a ničili všetko čo sa dalo. Faktom je, že albánske mesto Scutari, centrum albánskych katolíkov, a taktiež pútnické miesto Matky Dobrej Rady, ležiace hneď za mestom, boli v roku 1479 úplne zničené a mnoho ľudí v ťažkej bitke položilo život za svoju vieru.

Viera albánskych katolíkov bola ozaj neoblomná, keď po 450-ročnom okupovaní Turkami, v roku 1917 dokázali opäť vybudovať toto centrum mariánskej úcty v Scutari. Ukázalo sa však, že ich radosť netrvala veľmi dlho. Tvrdý komunistický režim Envera Hoxhu, ktorý vyhlásil Albánsko za prvý ateistický štát, v roku 1968 druhý raz zničil a zrovnal so zemou toto posvätné miesto katolíkov. Albánski veriaci pretrvali aj túto „skúšku ohňom“ a ich viera v Ježiša a Jeho Matku sa ukázala byť ozajstným „zlatom“, čímsi cenným, pevným a neoblomným. V roku 1992 miestni veriaci vybudovali opäť mariánsky chrám v Scutari.

Taliansku svätyňu Matky dobrej rady v Genazzano dodnes navštevuje veľa pútnikov, a navštívila ho v prvej polovici 90-tich rokoch aj najväčšia svätá spomedzi albánskeho národa, Matka Tereza z Kalkaty. A na rozlúčku ju miestni poprosili, aby sa vpísala aj do ich kroniky; a zanechala tam tento odkaz: Mária, Matka Ježišova, vráť sa domov, do Albánska. My ťa máme radi, my ťa potrebujeme. Ty si naša Matka. Vráť sa domov, do Albánska. My ťa prosíme.
Prosba svätej Matky Terezy bola vyslyšaná, keď o niekoľko mesiacov neskôr, v roku 1993 navštívil Albánsko aj pápež Ján Pavol II. a slávnostne intronizoval obraz Matky Dobrej rady v chráme pútnického miesta pri Scutari. „Nech sa tento chrám stane pre všetkých neustálou výzvou, aby sme hľadali správnym spôsobom v Bohu pevnú inšpiráciu k obnove života národa. Nech Najsvätejšia Mária, na ktorú s úctou hľadia aj moslimskí veriaci, vás uchráni, drahí bratia a sestry, od každého pokušenia netolerancie a vzájomnej nedôvery... Drahá albánska Cirkev, dôveruj a hľaď s optimizmom na tvoju budúcnosť! Daj príklad lásky, ktorá nekladie podmienky, lásky bez hraníc...“

Modlitba ku každodennému zasväteniu seba a svojich najdrahších Matke dobrej rady

Ó, preslávna Kráľovná nebies, Panna Mária, Matka dobrej rady!
Padajúc zbožne k tvojim nohám, prosíme ťa skrze najdrahšiu krv tvojho Božského Syna, 
vyliatu pre nás na kríži a pre tvoju vlastnú lásku, 
ktorú k svojmu Božskému Synovi chováš v srdci, 
aby si nás ráčila prijať medzi Tebe verných a celkom oddaných sluhov.  
Prispej nám dnes a pokiaľ budeme žiť tu na zemi, svojou dobrou radou, 
aby sme nikdy dobrovoľne nič nemysleli, nehovorili a nekonali, 
čo by sa Pánu Bohu a tebe, najsvätejšia Matka, nepáčilo.
Buď svojou materskou radou našou účinnou Vodkyňou vo všetkých pochybnostiach, 
našou Posilou v každodennom pokušení, 
Vysloboditeľkou z každého nebezpečenstva, 
Ochrankyňou proti všetkým nepriateľom 
a Pomocnicou vo všetkých našich trápeniach a potrebách.

Zvlášť potom, ó, Matka premilostivá, prispej nám k pomoci v hodinke našej smrti. 
Ochraňuj nás proti diabolským útokom a tiež nám vyprosuj milosť, 
aby sme umierajúci, mali vo svojom srdci a na jazyku najsvätejšie meno Ježiš 
a tiež i tvoje presladké meno, ó, Mária, Matka dobrej rady, Matka prívetivá a premilostná. 
Amen. 

Masima

Zverejnenie komentára

2 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Anonymný29/5/20

    Matka dobre rady, oroduj za nás, pomáhaj nám v našej biede

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka Ti Matka Dobrej Rady prosíme Ť;a oroduj za nás!

    OdpovedaťOdstrániť
Zverejnenie komentára
To Top