O čo sa oprieť, keď sme nepokojní, či skľúčení?

0
Ste nepokojný, neistý človek, možno aj trochu nespokojný so svojím životom? Tieto tipy od pápeža Františka vám môžu pomôcť upokojiť sa, zvýšiť si sebavedomie a cítiť sa lepšie. 

Keď sa cítime skľúčení vlastným životom, pápež František má pre nás tieto povzbudivé slová : Veľká viera je tá, ktorá prináša svoj vlastný príbeh, poznačený dokonca aj ranami, a prináša ho k Pánovým nohám a žiada Ho, aby ich uzdravil, aby im dal zmysel. 

Každý z nás má svoj vlastný príbeh a nie vždy je to čistý príbeh. Veľakrát je to ťažký príbeh, s množstvom bolesti, nešťastia a hriechov. Čo mám robiť so svojím príbehom? Skryjem to? Nie! Musíme to priniesť pred Pána. "Pane, ak chceš, môžeš ma uzdraviť!"


Niekedy, keď sme nepokojní a náš príbeh nie je „čistý“, váhame sa obrátiť na Boha v obave, že by sa nás mohol vzdať. Napriek tomu nás pápež uisťuje, že Boh bude trpezlivý a odpúšťa: Každý z nás môže byť tým sluhom v podobenstve zaťaženým takým veľkým dlhom, že ho nikdy nebude môcť splatiť. 

Keď kľačíme pred kňazom v spovednici, robíme presne to, čo ten sluha. Hovoríme: Pane, maj so mnou trpezlivosť. Premýšľali ste niekedy o Božej trpezlivosti? Je plný trpezlivosti. Sme si dobre vedomí svojich mnohých chýb a toho, že často padáme späť do tých istých hriechov. Boh sa však nikdy neunaví ponúkať nám svoje odpustenie zakaždým, keď o to požiadame.

Božie odpustenie je kľúčom k pokoju so sebou samým. Pápež František ďalej hovorí: Jeho odpustenie je plné a úplné, odpustenie, ktoré nás uisťuje, že aj keď upadneme späť do tých istých hriechov, je milosrdný a nikdy nás neprestane milovať. 

Ako majster v podobenstve, aj Boh cíti súcit, zmes ľútosti a lásky; tak evanjelium opisuje Božie milosrdenstvo voči nám. Náš Otec je dojatý k súcitu vždy, keď robíme pokánie, a posiela nás domov s pokojným srdcom. Hovorí nám, že všetko je odpustené. 

Odpustenie nám dáva pokoj, upokojuje náš nepokoj a pozýva nás opäť prevziať zodpovednosť za svoj život, ako nám hovorí pápež: Život je špeciálna realita: „Chcem vlastniť život, vlastniť svoj život. Ako to spravím?" 

Život vlastníme len tým, že ho dávame. Takto budete vlastniť svoj život! Dalo by sa však povedať: „Aj keď zo seba vydám maximum, realita sa nezmení k lepšiemu.“ Nie je to pravda. Vieš prečo? Pretože si jedinečný. Pretože nikto na svete nemôže dať svetu to, čo si ty povolaný dať. 

Niekto povedal to isté Matke Tereze z Kalkaty: „Ale sestra, robíš tieto veci s chudobnými, s umierajúcimi. Robíš toľko krásnych vecí. Ale načo to je vo svete tak pohanskom, tak ateistickom, tak zlom, tak zmietaným vojnou?“ A Matka Tereza odpovedala: „O jednu kvapku viac v mori. Ak to nedám, nikto to nedá."

Vždy, keď sme rozrušení, pápež nám radí, aby sme si zapamätali jednu kľúčovú vec: „Si vzácny Bohu. Bolo by krásne, keby ste to povedali zo srdca zakaždým, keď ste spolu, každému jednému, zo srdca: ‚Si vzácny; si vzácny...'“


Masima
zdroj: aleteia

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top