25 rád svätého Alojza Gonzaga

0
Napomenutia, ktoré dáva svätý Alojz všetkým, čo sa odporúčajú do jeho ochrany 

1. Zo všetkého najväčšia zla je hriech, ktoré ťa môže skaziť na veky. Toho sa vyvaruj a voľ radšej podstúpiť smrť, ako by si mal čo jedenkrát smrteľne zhrešiť.

2. Žiadny hriech nepovažuj za malý a ľahký, lebo nie je malé ani ľahké, čo všemohúceho Boha uráža a hnevá.

3. Aby si sa ľahšie vyvaroval hriechu, drž na uzde svoje vnímanie, ani mu nenechávaj priveľkú slobodu, zvlášť dávaj pozor na svoje oči a nedovoľuj im všetečné pohľady, lebo očami vchádza smrť do duše.

4. Ak predsa upadneš do pokušenia, hneď si spomeň na všadeprítomného Boha a pomysli, že jeho vševidiace oko na teba pozerá. Ak budeš bojovať, pomôže ti zvíťaziť a odplatí sa, ale ak zvolíš k hriechu, neujdeš jeho spravodlivému súdu a trestu.

5. Záhaľka, lenivosť a bujnosť sú hlavní nepriatelia a vrahovia nevinnosti. Ak nechceš byť premožený, utekaj pred týmito nepriateľmi.

6. Zlá príležitosť a spoločnosť vedie k zahynutiu. Aby si tomuto ušiel, treba sa ich bedlivo vystríhať. 

7. Nič nie je nebezpečné a záhubné pre cnosti, ako slobodnejšie zhromažďovanie s osobami druhého pohlavia. Pád a skaza iných, ktorí nechceli veriť, nech sú ti v tejto nebezpečnej a skazy plnej veci výstrahou.

8. Počiatok pádu je vlažnosť v duchovnom cvičení, čiže v pobožnosti. Buď stále horlivý v modlitbách aj v inom, riadne predsavzatom pobožnom cvičení a zotrvaj až do konca.

9. Nauč sa poznať krásu cnosti a budeš ju milovať, Božie slovo ťa naučí ju poznať.

10. Nie je možné, aby si všadeprítomného Boha mal na očiach a predsa ho chcel uraziť hriechom. Preto si ho vždy a všade predstavuj prítomného.


11. Starostlivosť o spasenie duše nemôže byť nikdy prílišné a cez mieru. Staraj sa teda o stále väčší vzrast v duchovnom živote, ku ktorému ti bude veľmi nápomocné každodenné spytovanie tvojho svedomia a obnovenie tvojich predsavzatí.

12. Boh ukryl nevyvážiteľný poklad všetkých milostí vo sviatostiach. Užívaj ich často, nábožne a skrúšene.

13. Telo s jeho žiadosťami maj za úhlavného nepriateľ, a staraj sa ho podrobiť v službe tebe, a jemu nijako nevyhovieť a nepovoľovať.

14. Pohrdni touto časnosťou a pomysli, že si zrodený a od Boha povolaný k lepším veciam. Ak sa teraz dáš omámiť tvorom a ak nim pridáš svoje srdce, niekedy budeš od nich vytrhnutý s bolesťou bez toho, aby ti to prospelo k šťastnému koncu a dosiahnutiu večného života.

15. Vynasnaž sa viesť kajúci život a telo s jeho žiadosťami križovať. Zakúsiš síce pri tom všelijaké odpornosti a protivenstvá, ale aj nevýslovnú útechu a pokoj, ktorý by ti rozkošný svet vôbec nemohol dať. 

16. Nebuď malomyseľný, ak je tvoj život ťažký a núdzny, lebo Boha sa báť a hriechu sa varovať ti nahradí krátke utrpenie každodenného života večnou a nevýslovnou blaženosťou.

17. Po všetky časy chváľ Boha a pros ho, aby ťa uviedol na pravú cestu. Hovor s ním častejšie vo svojom srdci, určite ťa milostivo vypočuje, a dá ti počuť svoj hlas: "Okús a uvidíš, aký sladký je Pán." 

18. Častejšie sa pozri na ukrižovaného Ježiša! Tento pohľad ti ukáže zlosť hriechu a aj to, ako hrozne bude potrestaný zatvrdnutý hriešnik, ale posilní tvoje dúfanie poučením, ako ťa Spasiteľ vrúcne miloval a ako draho ťa vykúpil.

19. Ježiš ťa očakáva v Najsvätejšej sviatosti oltárnej, a pozýva ťa, aby si k nemu prišiel, rozprával sa s ním, klaňal sa mu, požíval ho a zaoberal sa ním. Nič ho k tomuto nepochopiteľnému poníženiu nepohlo, ako to, "že je pre neho rozkoš byť s ľudskými synmi". Častejšie pristupuj k tomuto trónu lásky a milosrdenstva a pristupuj s dôverou.

20. Tvoj Spasiteľ ti otvára celé svoje Srdce a poskytuje ti ho ako príbytok. Tu môžeš nájsť celý poklad Božieho zmilovania, pričom od teba nič nežiada, iba aby si z neho bohato bral a obohatil sa ním. Budeš sa ešte dlhšie zatvrdzovať? Nezačneš tiež toto Srdce milovať, ktoré ťa tak veľmi miluje?

21. Mária je kráľovná nebies a matka nášho Pána Ježiša Krista, ale je tiež naša mama, orodovnica a prostredníčka. Skrze ňu dostávajú hriešnici odpustenie, spravodliví potom milosť a zotrvanie. Ona sa každého človeka, plačúceho v tomto slzavom údolí, ujíma ako dobrá mama, žiadnym nepohŕda, žiadneho neodmieta vypočuť, žiadneho neopúšťa, ktokoľvek sa k nej utieka s dôverou. Koľko sa ľudia snažia, aby získali priazeň kniežat a mocných tohto sveta? Kráľovná nebies ju sama všetkým podáva. A neprijíma ťa za služobníka, ale za milé dieťa. Slúž jej teda ako svojej pani, cti ju ako Kráľovnú nebies, miluj ako matku krásneho milovania, božej bázne a svätej nádeje. 

22. Nehovor, že nie si v stave horlivo slúžiť Bohu, na toto netreba ani bohatstvo, ani vzdelanie, akurát potrebuješ úprimné srdce, ktorým by si ho miloval. Ak chceš byť istý, že ho skutočne miluješ, miluj tiež blížneho. Čokoľvek urobíš svojmu blížnemu pre lásku božiu, Boh prijíma tak, ako by si to jemu samému robil. Lásku k Bohu nemôžeme odlúčiť od lásky k blížnemu, jedna bez druhej nemôžu byť.

23. Kto slúži Bohu, ten kraľuje, a kto ťažko hreší, ten slúži diablovi a je jeho otrokom.

24. Ak chceš dobre žiť, pamätaj na smrť, a ak chceš mať šťastnú a ľahkú smrť, už teraz umieraj všelijakej márnosti aj sám sebe, a ak chceš vojsť po smrti do Božieho kráľovstva, snaž sa byť už teraz a tu zapísaný do počtu vyvolených, do ktorého si bol zapísaný pri svätom krste.
 
25. Varuj sa zlého a drž sa Boha, dúfaj a nebudeš zahanbený. 

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top