Alžbeta Canori Mora vyslobodzuje duše z očistca /1./

0
Keď sa mystička Alžbeta Canori Mora 4. novembra 1817 radovala z lásky Pána Ježiša, pohrúžená do vnútornej modlitby zrazu začula hlasy, ktoré sa k nej blížili so žalostným nariekaním. Poznala mnoho dušičiek, ktoré jej boli známe. Hneď zabudla na seba a svätú radosť, ktorá sa jej dostávala v rozjímaní a obrátila sa na Pána Ježiša, aby tým dušičkám pomohol. Prosila o dovolenie, aby smela vstúpiť k nim do očistca.

"Keď sa ten temný žalár otvoril, a zbadala som toľko dušičiek v mukách, zhrozila som sa. Plačúc som prosila Pána Ježiša, aby pomohol. Milo sa na mňa pozrel." Pán Ježiš ju vypočul a mnoho duší vyšlo z očistca do neba. "Ako som sa radovala, keď som uvidela, koľko mnoho dušičiek je v okamihu vyslobodených z neopísateľných múk a radostne sa uberajú do neba, kde budú mať Boha po celú večnosť," vravela Alžbeta. 

Táto zvláštna Alžbetina výsada, že mohla pomáhať dušičkám v očistci, bola všeobecne známa. Preto sa na ňu obracalo mnoho ľudí, keď mali svojich príbuzných v očistci. V tomto článku, aj budúcom, niektoré z týchto prípadov spomeniem.


V San Marino bola 40-dňovom manželstve nájdená manželka mŕtva na posteli. Jej manžel, hoci ležal vedľa nej, nespozoroval, že zomrela. Matka tejto mladej ženy bola celkom zúfalá a neustále volala: "Strtila som svoju dcéru a síce pre celú večnosť!" Ľudia jej radili, aby išla do Ríma k Alžbete Canori Mora, ktorá je vraj veľmi svätá a má od Boha zvláštnu moc, aby mohla pomáhať dušičkám v očistci.

Alžbeta ju veľmi milo prijala a upokojila ju. "Boh je otec milosrdenstva," vravela jej a pozvala ju, aby sa s ňou pomodlila pred obrazom Ježiša Nazaretského a radila jej, aby za zomrelú dcéru obetovala niekoľko svätých prijímaní. Ona sa tiež bude za ňu modliť. 

Matka sa po niekoľkých dňoch vrátila k Alžbete, aby sa dozvedela, ako je na tom jej zomrelá dcéra. Alžbeta sa jemne usmievala a povedala jej, aby bola pokojná - jej dcéra je zachránená. A dodala, že istá osoba (z pokory nechcela menovať seba) tvrdila, že je to naozaj tak, ale bude musieť veľmi dlho trpieť v očistci. Keď matka počula túto odpoveď, dala sa do veľkého plaču z bolesti, ale aj z radosti nad osudom svojej dcéry.

"Buďte bez starosti," hneď jej povedala Alžbeta, s hlbokým dojatí, "lebo táto duša bude veľmi skoro v nebi a vy sa o tom tiež dozviete." A naozaj sa tak stalo. O niekoľko dní neskôr, keď bola táto matka v San Marino práve po svätom prijímaní, prešla ňou neobyčajná slasť, cítila, že sa deje čosi veľmi zvláštne a jej zať, ktorý kľačal vedľa nej, videl v akoby videní vchádzať svoju manželku do nebeskej slávy.  

Neter Cristofora Mory, Magdaléna, bola dcérou šľachtica Camucciniho. Ranila ju mŕtvica. Mala veľké vlohy a bola veľmi krásna, takže bola miláčikom nielen svojich rodičov, ale celého príbuzenstva. Keď ochoreli, všetci sa k nej ponáhľali, zvlášť jej babička Háta bola nad osudom svojej vnučky veľmi zarmútená. Ťažko chorá Magdaléna prijala sväté sviatosti už v bezvedomí.

Babička hneď utekala k Alžbete a úpenlivo ju prosila, aby vyprosila vnučke buď zdravie, alebo ak je to podľa Božej vôle pre dušu chorej lepšie, aby zomrela, aspoň tú milosť, aby mohla prijať sväté sviatosti pri úplnom vedomí. Alžbeta sa odobrala na modlitbu a Pán jej ukázal, že by uzdravenie Magdalény nebolo k spáse, ale dal jej milosť, aby mohla pri jasnom vedomí prijať sväté sviatosti.

Chorá Magdaléna sa zrazu celkom prebrala - ako to povedala Alžbeta - a mohla riadne prijať sväté sviatosti. Lekári dokonca tvrdili, že je už mimo nebezpečenstva, ale Alžbeta nebola toho názoru a upozornila na to babičku Hátu.

O niekoľko dní neskôr, keď sa Alžbeta modlila, zrazu zavolala svoje dcéry: "Vedzte, že práve teraz zomrela Magdaléna! V duchu som bola práve v jej izbe. Videla som, že anjeli k nej priniesli milostný obrázok Ježiša Nazaretského, taký, aký máme v domácej kaplnke. Pán Ježiš ju vo svojom obrázku požehnal pravicou a Magdaléna v tom okamihu zomrela."

Dcéry boli týmto oznámením veľmi prekvapené a zároveň zarmútené, hneď sa chceli presvedčiť o pravdivosti matkiných slov. Boli skutočne pravdivé, práve v okamihu, ktorý im matka udala, stratili svoju milú sesternicu. Mohli sa len modliť za jej dušu. Matka ich uisťovala, že Magdalénina duša bude veľmi skoro v nebi. Po niekoľkých dňoch im oznámila, že je Magdaléna už v nebi a že za nich prosí.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top