Ako dlho je Ježiš prítomný v Eucharistii po tom, čo sme ho prijali?

0
Veľkým pokladom katolíckej cirkvi je Eucharistia - Ježiš sám skrytý pod zjavením chleba a vína. Veríme, ako to uvádza katechizmus, že je „akoby zavŕšenie duchovného života a cieľ všetkých sviatostí“. 

V Najsvätejšej sviatosti Eucharistie je obsiahnuté „opravdivo, skutočne a podstatne telo a krv spolu s dušou a božstvom nášho Pána Ježiša Krista, a teda celý Kristus“. /KKC 1374/

Navyše táto skutočná prítomnosť Krista v Eucharistii nekončí okamžite keď ho prijmeme vo svätom prijímaní. Katechizmus nám to vysvetľuje: „Kristova eucharistická prítomnosť sa začína vo chvíli konsekrácie a trvá, kým jestvujú eucharistické spôsoby. Kristus je prítomný celý a úplný pod jedným i druhým spôsobom a celý a úplný v každej ich časti, takže lámanie chleba Krista nedelí.“ /KKC 1377/


Čo to znamená, keď ho dostaneme do úst? Ako dlho zostáva Ježišova skutočná prítomnosť v našom tele? Existuje slávny príbeh zo života sv. Filipa Neri, ktorý nám pomáha odpovedať na túto otázku.

Jedného dňa keď slávil omšu, dostal jeden muž sväté prijímanie a predčasne opustil kostol. Zdalo sa, že muž nevníma prítomnosť Pána v ňom a tak sa Filip Neri rozhodol využiť túto príležitosť ako učebný moment. Poslal dvoch miništrantov so zapálenými sviečkami, aby muža, ktorý odišiel z kostola, sledovali.

Po chvíli, keď muž prechádzal ulicami Ríma sa otočil. Zistil, že chlapci ho neustále sledujú. Zmätený sa vrátil do kostola a opýtal sa Filipa Neriho, prečo za ním poslal miništrantov. 

Svätý Filip Neri odpovedal takto: „Nášmu Pánovi musíme venovať náležitú úctu, ktorého si odnášate. Pretože ste nedbali na to, aby ste ho adorovali, poslali som dvoch miništrantov, aby ste zaujali miesto.“

Všeobecne sa predpokladá, že eucharistický druh chleba zostane po prijatí asi 15 minút. Toto je založené na jednoduchej biológii a odzrkadľuje tvrdenie  Katechizmu,  že prítomnosť Krista "trvá, kým eucharistické druhy pretrvávajú".

To je dôvod, prečo mnohí svätí odporúčajú obetovať 15 minút modlitby po tom, ako sme prijali Eucharistiu, ako vďakyvzdanie Bohu. To umožňuje duši vychutnať si prítomnosť Boha a byť "srdce k srdcu" s Ježišom.

V našom svete, v ktorom sa pohybujeme, je často ťažké zostať dlho po svätej omši, ale to neznamená, že sa nemôžeme aspoň pomodliť krátkou modlitbou vďakyvzdania. Hlavným bodom je, že musíme pamätať na to, že Ježišova prítomnosť v Eucharistii zostáva v nás niekoľko minút a prezentuje nám zvláštny čas, kedy môžeme byť spoločne s Pánom a cítiť jeho lásku v nás.

vložil: Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top