Naša Pani v Romay - Kaplnka lehoty z milosti

0
V čase, keď ľudia mali ešte iný vzťah k smrti, než je tomu dnes, a starali sa viac o onen život než o život tu na zemi, bola kaplnka Našej Pani v Romay slávna a niesla titul "Kaplnka lehoty z milosti".

Znamenalo to, že keď sem bolo prinesené dieťa, ktoré sa narodilo mŕtve, alebo ihneď po narodení zomrelo a nemohlo už prijať krst, nadobudlo tu znovu dych na tak dlho, aby mohlo byť prostredníctvom sviatosti krstu zbavené dedičného hriechu.

Večer 19. novembra 1807 sa tadiaľ vracali po skončení práce do Paray-le-Monial traja pokrývači. S prekvapením uvideli v kaplnke žiariace svetlo, aj keď už bola tma a kraj pokrývala hustá hmla.

Jeden z nich, František Lecué, bol zvedavejší, alebo odvážnejší ako druhí dvaja a rozhodol, že sa tam vráti a zistí, čo sa vlastne deje. Jeho druhovia ho nasledovali zdiaľky.


Keď František prišiel ku kaplnke, zistil, že je zatvorená, a pre svetlo vnútri kaplnky nebolo žiadne vysvetlenie. Keď došli ďalší dvaja k dverám, počuli zrazu všetci traja úplne jasný hlas: "Ponáhľaj sa a daj do poriadku svoje svedomie, zajtra o siedmej večer zomrieš."

Kým kamaráti sa tomu smiali, Lecué bol múdrejší a vzal toto varovanie vážne. Hneď ráno vyhľadal kňaza, vyspovedal sa, pristúpil k svätému prijímaniu, dal do poriadku všetky svoje záležitosti, zmieril sa so svojím protivníkom, objal svoju rodinu a večer o siedmej sa vo svojej izbe zrútil.

Táto udalosť vyvolala veľké pozdvihnutie a lekárska akadémia v Macon o tom vydala svoje vyhlásenie. Prispelo to k tomu, že kaplnka Našej Pani v Romay, ktorú revolučné udalosti uviedli trochu do zabudnutia, opäť nadobudla niečo zo svojho niekdajšieho ohlasu.


Modlitba k Našej Pani v Romay
Naša Pani v Romay, uctievaná už toľko storočí na tomto mieste blízko Paray, 
ty, ktorá si prijala milosť od Boha vo svojej viere a dôvere, 
ty, ktorá si chcela byť vernou služobnicou,
Boh ťa korunoval a s láskou ťa prijíma k sebe.
S tebou s radosťou opakujeme: 
Veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný, on povyšuje ponížených ... jeho meno je sväté.
Matka plná milosrdenstva, nikdy sme neprosili, bez toho, aby sme neboli vypočutí, 
vypros nám od Ježišovho Srdca milosť, o ktorú žiadame ...
V našich skúškach, aj v našich krehkých radostiach je tvoja materská prítomnosť našou posilou. Amen.

 Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top