K Pražskému Jezuliatku sa modlí aj spisovateľ Coelho

0
Brazílsky spisovateľ Paulo Coelho pri svojej návšteve Prahy nevynechá kostol Panny Márie Víťaznej, kde sa pokloní pražskému Jezuliatku. To má vo svojom šatníku tiež červené šatôčky vyšívané zlatou nitkou, ktoré mu ako prejav vďaky svetoznámy autor venoval v roku 2005. 

Práve Jezuliatko, ktorého kult je v juhoamerických krajinách veľmi silný, vraj Coelho splnilo jeho veľký sen - stať sa slávnym spisovateľom. 


Jezuliatko v malom kostole v Karmelitskej ulici navštívil Coelho v roku 1982.  Vyprosil si u neho, že bude slávnym spisovateľom - splnilo sa mu to v roku 1988, kedy napísal Alchymista, ktorý sa stal najväčším brazílskym bestsellerom a jedným z najväčších svetových všetkých čias.

Coelho sa v roku 1982 začal vracať ku katolicizmu, po období, počas ktorého sa zriekol viery a priklonil sa k démonickým sektám. So svojou ženou Christinou vtedy podnikli dlhú cestu Európou a pri tej príležitosti navštívili aj Československo. Keď prechádzali Karmelitskou ulicou, vošli do kostola, aby urobili sľub pred Jezuliatkom.

Prítomnosť Brazílčanov tam vtedy nevyvolala žiadnu pozornosť. "Rovnako ako milióny jeho krajanov mal aj Paulo prosbu. Pokľakol pred malým postranným oltárom, za ktorým je soška Jezuliatka vystavená, pomodlil sa a tak ticho, že to nepočula ani Christina po jeho boku, zašepkal: Chcem byť spisovateľom, ktorého budú čítať a uznávať po celom svete," píše sa v životopisnej knihe Mág od Fernanda Morais.

Vedel, že je to veľká prosba a že bude musieť ponúknuť rovnako veľkorysú odmenu. Kým sa modlil, všimol si zničené oblečenie, ktoré malo Jezuliatko na sebe. Bola to kópia tuniky a plášťa utkaných Polixenou z Lobkovic v roku 1620 pre prvú sošku Jezuliatka. Potom Paulo sľúbil, že až  sa stane spisovateľom, ktorého budú čítať a uznávať ľudia na celom svete, vráti sa do Prahy a privezie Jezuliatku plášť vyšívaný zlatou niťou. Červené šatôčky potom priviezol v roku 2005.

Brazílsky spisovateľ je jedným z piatich najpredávanejších autorov na svete, predal vyše 100 miliónov kníh. Román Alchymista z roku 1988 je najslávnejším brazílskym bestsellerom všetkých čias, bol preložený do troch desiatok jazykov a vyšiel vo viac než desaťmiliónovom náklade. Románový príbeh pojednáva o ceste mladého španielskeho pastiera za zakopaným pokladom, počas ktorej stretne múdreho alchymistu, ktorý ho učí, ako prísť k duchovnému poučeniu. Román je zároveň výzvou k naplneniu vlastného osudu aj poznanie posvätnosti sveta.

Masima
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top