Pobožnosť pri Štedrej večeri

0
- Modlitba sa môže konať pri štedrovečernom stole alebo pri rodinnom betleheme -

Pred modlitbou treba pripraviť nezapálenú sviecu.

Na úvod všetci prítomní spoločne zaspievajú ľubovoľnú vianočnú koledu.

Modlitbu začne zvyčajne otec alebo najstarší člen rodiny prežehnaním a krátkym príhovorom, napríklad takto:

V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.

Náš nebeský Otec nám po roku opäť dáva prežívať radostné obdobie, kedy oslávime narodenie nášho Pána Ježiša Krista a dovoľuje, aby sa náš Pán narodil aj v našich srdciach a aby sme ho radostne privítali medzi nami.

Preto ho spoločne prosme, nech otvorí naše uši, aby sme znovu počuli spev anjelov a nech otvorí naše pery, aby sme sa s plesajúcim srdcom k nim pridali a spievali: Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle. Amen.


ČÍTANIE SVÄTÉHO PÍSMA
Pripomeňme si slová proroka Izaiáša: (Iz 9, 2 - 7) Text môže prečítať niektoré zo starších detí alebo otec, či mama.

Ľud, čo kráča vo tmách, uzrie veľké svetlo; nad tými, čo bývajú v krajine temnôt, zažiari svetlo... Lebo chlapček sa nám narodil, daný nám je syn; na jeho pleciach spočíva vláda a volajú ho: obdivuhodný Radca, mocný Boh, večný Otec, Knieža pokoja.

ZAPÁLENIE SVIECE
Otec môže povedať:
Svieca je symbolom Pána Ježiša, ktorý priniesol na svet svetlo Božej lásky. Zapáľme ju, aby nám pripomínala, že Pán Ježiš je prítomný medzi nami a že sa aj my máme stať svetlom pre našich príbuzných, priateľov, známych, (ale aj spolužiakov, kolegov...).

Potom niekto z prítomných, môže to byť dieťa, zapáli pripravenú sviecu.

Otec pokračuje:
Udalosti Ježišovho narodenia správne prijmeme len vo svetle viery. Preto teraz, pri tejto zapálenej svieci, ktorá je symbolom Božej prítom­nosti, vyznajme vieru:

Verím v Boha Otca, všemohúceho stvoriteľa neba i zeme...

Spoločne sme vyznali vieru v narodenie Božieho Syna v malom die­ťati, ktoré je kniežaťom pokoja a lásky. Prejavme si aj my navzájom lásku a pokoj.

Členovia rodiny si navzájom dajú znak pokoja podaním rúk, prípadne bozkom.

VIANOČNÁ MODLITBA VĎAKY A PROSBY
Modlitbu možno predniesť tak, že každú prosbu (odsek) prečíta jeden člen rodiny.

Otec:
Prežívame čas dávania a prijímania, chceme si prejaviť lásku a blíz­kosť darčekmi, ktoré na nás čakajú, ale pritom ľahko prehliadame dary, ktoré nám dáva sám Pán, a nielen dnes, ale po celý rok.
Preto spoločne volajme: Ďakujeme ti, Pane, a prosíme, aby si nás vypočul.

Ďakujeme ti za náš dom, v ktorom (miesto, na ktorom) môžeme bývať, za oblečenie, jedlo a všetky dary, ktoré nám denne dávaš — a prosíme za všetkých, ktorí nemajú domov a žijú v hlade a biede.

Ďakujeme ti za ľudí, ktorých si postavil do nášho života a ktorí, hoci po­znajú naše nedostatky, predsa nás milujú — a prosíme za ľudí, ktorí si nechcú odpustiť.

Ďakujeme ti, že ostávaš s nami aj v ťažkých chvíľach nášho života a pozývaš nás bližšie k sebe — a prosíme za tých, ktorí žijú v beznádeji a zúfalstve, lebo ťa nepoznajú.

Ďakujeme ti za pokoj, ktorý nám len ty dávaš — a prosíme za krajiny, v ktorých je vojna alebo nepokoj.

Najviac ti ďakujeme, že si sa narodil pre našu záchranu — a prosíme za ľudí, ktorí odmietajú tvoju lásku.

Ďakujeme ti, že naša budúcnosť je v tvojich rukách — a prosíme za zúfalých a smutných.

Ďakujeme ti, že si nádejou všetkých nás — a prosíme za našich zomrelých príbuzných a priateľov.

Mama:

Vypočuj nás, Pane Ježišu, a príď do našich sŕdc ako pravé svetlo nášho života. Ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

Namiesto tejto modlitby môže každý člen rodiny vysloviť aj svoju vlastnú prosbu. Ak sú prítomné malé deti, môže sa namiesto tejto modlitby predniesť iná, napríklad:
Ďakujeme, Otče milý, vo vianočnej slávnej chvíli, za to, že sme mohli zas' dožiť tento svätý čas. Ďakujeme, že môžeme oslavovať, Krista Pána zvelebovať dnes v deň jeho narodenia, v deň záchrany a spasenia. 
Prijmi, Pane, naše chvály hoc' nás je len hlúčik malý, ale hlúčik, čo ťa ľúbi tak ako málokto z ľudí! Spievame a modlíme sa, z Písma tvojho učíme sa, deti tvoje veľké, malé. Nech ti všetko slúži k sláve! Amen.

Môže nasledovať spev niektorej vianočnej koledy.

MODLITBA POŽEHNANIA JEDLA
Po speve koledy nasleduje modlitba pred jedlom. Jednotlivé časti prednesú striedavo rodičia, otec a mama.

Mama:
Bože všetkých darov, ďakujeme ti za všetko, čím si nás dnes i v tomto roku požehnal. A ďakujeme ti aj za nás všetkých, ktorí sme sa zhromaždili okolo tohto stola.

Otec:
Prosíme ťa, aby si nás, aj toto naše jedlo požehnal, a rovnako tých, ktorých milujeme a nie sú tu dnes s nami.

Mama:
V našej vďačnosti a láske voči tebe, Ježišu, si spomíname na tvoje skromné narodenie a modlíme sa za tých, ktorí nemajú dostatok jedla. Pripomíname si miesto, na ktorom si sa narodil a prosíme za tých, ktorí nemajú kde bývať. Pripomíname si aj tvoje posolstvo, v ktorom si nás vyzval k starostlivosti a štedrosti a modlíme sa za mier v rodinách a národoch po celom svete.

Otec:
Zvelebujeme ťa a vzdávame ti vďaky v tvojom Svätom Duchu, ktorý prináša našim srdciam život a pokoj dnes, na Štedrý deň, i kedykoľvek inokedy. Amen.

Voláme ťa Otcom, Bože, preto prijmi od nás modlitbu, ktorú nás naučil tvoj Syn a náš Pán: Otče náš...

Na záver podľa okolností môže nasledovať modlitba Anjel Pána, prípadne vianočný vinš (zvlášť ak sa deti nejaký naučili v škole). Večera ďalej pokračuje podľa rodinných tradícií a zvyklostí.

Masima
zdroj: faraturzovka.sk
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top