Novéna k sestre Sáre Salkaházi

0
Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov.  (Jn 15,13)

So sestrou Sárou na ceste lásky.
Kráčali sme tou istou cestou ako blahoslavená sestra Sára: cestou k plnosti lásky. Prechádzali sme tou istou krajinou, stvárnenou tým istým materiálom. Učme sa od nej, od našej sestry, ktorá nás predišla, ako ona prechádzala najťažšími miestami a obdobiami života. 

Dobre si všimneme, ako v každej situácii hľadala pomoc a riešenie od Boha, a pritom rovnako pracovala na veci  s plným nasadením.

Počas novény sa najprv pokúsme vidieť, ako sestra Sára spolupracovala s Bohom, alebo ešte skôr, ako Boh spolupracoval s ňou v pretrhávaní prekážok milovať. A potom obdivujme stále viac rastúce vlastnosti lásky. Samozrejme vieme, že všetko toto sa dialo podľa Božej múdrosti, nie v  presnej následnosti po sebe, ale postupne, za každým krokom nasledoval ďalší, tak ako nás k tomu nabáda štruktúra našej novény. “Lebo,čo je u Boha bláznivé, je múdrejšie ako ľudia, a čo je u Boha slabé, je silnejšie ako ľudia.“ (l Kor 1,25)  
„Aká hĺbka Božieho bohatstva, múdrosti a vedomosti! Aké nepochopiteľné sú jeho súdy a nevyspytateľné jeho cesty!“ 
„Lebo od neho, skrze neho a pre neho je všetko. Jemu sláva naveky. Amen.“ (Rim 11,33, 36)


1. Prvý deň – sloboda od naviazaností

Z denníka sestry Sáry:

Je možné, že niekedy sú to skutočne malé, malicherné a úplne obyčajné veci, ktoré ma spútavajú. Nesmiem sa tomu smiať. Nesmiem povedať, že sú to maličkosti, ktoré v duchovnom živote nestoja za reč … Musím sa ich zbaviť, aj keď to trochu bolí, maličkosti, na ktorých snáď lipnem. Musím sa ich zriecť! Nech som slobodná od všetkého, nielen od veľkých vecí, ale slobodná aj od všetkých maličkostí!

Koľkokrát a aké silné pokušenie prichádza zvlášť v poslednom čase. Ako často neviem odporovať pokušeniu fajčiť, ako často robím v mysli kompromisy!

Vidíš aká som bezmocná, slabá a schopná padnúť. Vidíš, v mysli sa  mi veľmi  páči pevnosť, prísny život, a v skutočnosti som taká mäkká, zmäkčilá, nenásytná, mám rada pohodlie a mám rada seba. Môj Kriste, maj so mnou trpezlivosť: neodním mi svoju milosť, pretože som takáto! Sľubujem ti, že urobím všetko, aby som splnila tvoje prianie! Pomôž mi! Ak postupujem pomaly, prehliadni to! Nepozeraj na výsledky, ktoré sú prakticky ničím, ale na úsilie, ktoré ma to stojí! Buď trpezlivý a postupne sa stanem takou, akou ma chceš mať!

Úvaha: Keď kráčame so sestrou Sárou po ceste lásky, prídeme k podobným prekážkam, ktoré často obmedzujú našu slobodu a bránia nám robiť skutky pochádzajúce z lásky. Sestra.Sára vie, že ak sa otvorí pred milujúcim Bohom so všetkými temnotami, ktoré pretrvávajú v jej duši, potom sa môže zveriť Božej pomoci. Okrem toho však, vkladá do toho svoje ľudské úsilie a rozhodnutia.

Modlitba: Pane Ježišu, ďakujem ti, že si Boh, ktorý prijímaš moje pády, a ktorý ma dokonca objímaš s porozumením a láskou. Prosím ťa, urob ma slobodnejšou v konaní lásky a daj, aby som sa s ochotným srdcom  oslobodila od všetkých naviazaností! Amen!


2. Druhý deň – zápas so sebou

Z denníka sestry Sáry:

Áno, túžim stratiť samú seba úplne, aby som potom mohla nájsť seba a vlastniť seba úplne, môj Ježiš. Budem veľa premýšľať, aké sú prekážky, ktoré mi bránia stratiť seba. Viem, že ak niečo nemám rada a nerobím to ochotne, to je prekážkou, aby som umrela sebe. Budem sa snažiť si na to spomenúť, kedykoľvek sa s takým niečím stretnem!

Mnoho mojej usilovnej práce vyšlo nazmar, pretože mojou túžbou bolo: nech ma vidia, nech si ma vážia, nech ma chvália! Ó, môj Pane, ako budem môcť toto zúčtovať?  Pomôž, pomôž mi, môj Boh, môj Pán!

Úvaha: Niekedy sa  na svojej ceste so sestrou Sárou stretávame s ťažšími zápasmi s našimi vnútornými prekážkami, ako sú naviazanosti na stvorené dobrá.  Sestra Sára nezápasí s nimi preto, aby sa cvičila vo svojich čnostiach. Veľký cieľ, ktorý sa vznáša pred jej očami je vlastniť Boha. Kvôli tomu nie je žiadna cena príliš vysoká.

Modlitba: Pane, Ježišu, ako je dobre, že ma vo svojej láske pozývaš len k tým veciam, ktoré sú nevyhnutné pre môj rast v láske a k budovaniu tvojho Kráľovstva. Prosím ťa, buď so mnou v mojich vnútorných zápasoch a stvárňuj moju dušu úplne podľa tvojej túžby. Amen.


3. Tretí deň - vytrvalosť v modlitbe

Z denníka sestry Sáry:

Sladký Ježišu, rada by som na teba veľa myslela po celý deň. Chcela by som nielen žiť pre teba a pracovať, ale zalietať k tebe mysľou v strelných modlitbách.

Byť úplne sústredená v modlitbe. Dnes budem veľmi pozorná na to, ako vykonávam svoje modlitby.

Odteraz chcem byť vďačná. Každý večer sa vynasnažím byť vďačná. Aspoň na chvíľu spočinúť na Kristovom srdci a jedným, či dvoma slovami - avšak z celého srdca mu poďakovať za dobrodenia dňa.  Pokúsim sa usporiadať svoj život tak, aby chválil Boha mocným hlasom!

Úvaha: Na ceste so sestrou Sárou, sa nechajme živiť v modlitbe a zbierajme nové momenty. Sestra Sára vedela, že rytmus denných modlitieb zabezpečí zdravý rámec dňa a trvalú silu pre život  s Bohom - ale ona viac túžila po tom, aby bol Boh  spokojný. Prosila Ježiša, aby počas dňa vedela častejšie pozdvihnúť k nemu svoje srdce.

Modlitba: Pane Ježišu, ďakujem ti za dar modlitby. Ďakujem ti, že si stále prítomný v histórii môjho života a že vždy môžem s tebou hovoriť. Daj, aby som mala chuť k modlitbe a aby som viac prehĺbila svoju modlitbu. Amen.


4. Štvrtý deň – hľadanie Božej vôle

Z denníka sestry Sáry:

V hĺbke najmenších, najnepatrnejších vecí je možné nájsť Božiu vôľu. Vôľu môjho Otca. Ako dobre, že je to tak! Otec vždy túži po tom, čo je najlepšie. Aj vtedy, keď tomu niekedy nerozumieme a je to ťažké, on túži po najlepšom.

Byť pripravená v každej chvíli plniť Božiu vôľu! Každú chvíľu….Vždy ….Neustále! Nielen vtedy, keď ma to teší, vtedy, keď je to pre mňa dobré, ale vždy byť pripravená!

Ó, môj Bože, netúžim po nijakej vôli, len po tvojej! Nes ma na svojich rukách, ako nesieš dieťa! Vzdávam ti vďaky, môj Pane.   

Úvaha: Modlitba pomaly  pretvára cestu toho, kto sa díva na veci tak, ako sestra Sára, a ako modlitba pretvárala ju.  Budeme vidieť, aká je Božia vôľa, o naplnenie ktorej sa často modlíme. Božia vôľa je iba dobrá. Keď to nezakúsime, tak len preto, lebo naše ľudské videnie je nedokonalé.  

Modlitba: Pane Ježišu, ďakujeme ti, že si nám ukázal Otca a že si nás naučil modliť sa za plnenie jeho vôle. Ďakujeme ti za Ducha Svätého, ktorého si na nás vylial a ktorý v nás pôsobí, keď sa modlíme. Prosím ťa, aby si pôsobením Ducha Svätého pretváral moje videnie vecí a moje chápanie. Naplň ma horúcou túžbou po plnení Božej vôle! Amen.


5. Piaty deň – naplnení Duchom Svätým

Z denníka sestry Sáry:

Byť radostná, keď som šťastná, to nie je ťažké. Byť radostná, keď mám bolesť v srdci, keď každý nerv môjho tela by chcel smútiť, to je ťažké. 

Ak cítim tento smútok a začínam širiť iróniu, ihneď sa chcem toho zbaviť a začať s dobrým humorom. Budem niečo spievať. Počas dňa sa vynasnažím upriamiť svoju myseľ k vďačnosti. 

Budem robiť malé skutky, malú pobožnosť, službu Bohu.

Milovať, keď som milovaná, keď  je moja duša plná citov lásky …to nie je nič! Milovať, keď je to ťažké, keď sa moje srdce azda sťažuje že ma vylúčili! To je to, čo Boh potrebuje! O toto sa budem usilovať, toto chcem začať, pretože aj keď sa potknem, vždy to bude na osoh! Boh mi dá milosť a s ňou mám spolupracovať!

Úvaha: Každý, kto kráča na ceste zjednotenia s Bohom v modlitbe - tak ako kráčala sestra Sára - bude duchovne formovaný, ako to vyjadrujú  sociálne sestry: bude naplnený Duchom Svätým. Je to zvláštna, nadprirodzená túžba a úsilie, ktorú vlieva Duch Svätý do človeka, aby žil vždy v radosti milujúceho Boha, aj keď tomu okolnosti celkom nenasvedčujú. V každej chvíli môžeme prežívať šťastie Božích detí, lebo: „Keď on vlastného Syna neušetril, ale vydal ho za nás všetkých, akože by nám s ním nedaroval všetko?” (Rim 8,32)

Modlitba: Pane Ježišu, ďakujem ti za tvoju nesmiernu dobrotu, ktorá obnovuje celý svet a v ňom moju dušu. Túžim sa vždy radovať v tebe, a tak odpovedať na tvoju lásku.  Prosím ťa, daj, aby vo mne rástla. Amen.


6. Šiesty deň – milovať chudobných

Z denníka sestry Sáry:

Chcela by som posvätiť môj pocit zimy.  Panna Mária, daj, aby som to mohla obetovať za tých, ktorý nemajú žiadne palivo a žiadne teplé oblečenie. Nesťažovať sa, nenariekať, nefňukať, ale odovzdať to s nevysloviteľnou vďačnosťou Bohu, v ktorom mám všetko! Nech je za to požehnaný!

Urobila som pätnásť návštev, aby som zistila životné podmienky chudobných. Boli sme na hrozných miestach. Ešte som nevidela takú krajnú biedu. Ale čo je horšie, bieda alebo hriech, v ktorom žijú? Je možné, že v takej špine, neporiadku, môže niekto žiť s čistým vnútrom? Ó, áno, áno: chudoba je znesiteľná a nevzdiaľuje od Boha, ale krajná bieda zabíja telo i dušu. Boh skutočne skúša týchto ľudí s vážnym nevýslovným krížom. Ale keby odtiaľ vzišla modlitba aspoň na jeden mesiac! To však ukazuje, akí úbohí, úbohí sú títo ľudia. Žijú tam v špine, v duchovnej a telesnej biede a nemajú žiadnu predstavu o Božej kráse, ba dokonca nevedia, že Kristus za nich zomrel, miluje ich a hľadá ich….

Úvaha: Ľudia, ktorí kráčajú cestou lásky sa postupne stávajú podobní Kristovi a vyžaruje z nich láska; Božia láska k chudobným, pozerajú sa pohľadom Božím, vidia z tohto pohľadu chudobných ako dôležitých. Sestra Sára pracuje pre chudobných, ale okrem toho robí všetko, čo sa od nej vyžaduje: prežíva s nimi solidaritu a za všetky rozhodnutia, ktoré pre nich robí sa modlí k Bohu.

Modlitba: Pane Ježišu, ďakujem ti, že bdieš nad svetom a nad každým človekom, zvlášť nad množstvom chudobných. Prosím ťa, zmiluj sa nad svetom. Ukáž mi, čo môžem robiť pre chudobných a urob moje srdce pohotové nasledovať tvoje výzvy.


7. Siedmy deň - milovať ťažkých ľudí

Z denníka sestry Sáry:

Láska je veľmi dobrá, len niekedy je ťažké milovať. Táto osoba je nepríjemná.  Sladký Ježišu, pomôž! Nech je všetko tvoje. Daj, aby som milovala naplno a nepodmienečne, aby nik nebol pre mňa „cudzinec“.

Mám milovať tam, kde je to ťažké. To je získavať záujem milovať. Kde je ľahké milovať, tam veľmi ľahko hľadám seba. Ale tam, kde je to ťažké, tam je Kristus. Túžim milovať!

Dnes sa budem skúmať z tohto pohľadu: ako milujem tých, ktorých je ťažko milovať, ako sa im prispôsobujem?

Minulý rok som  trpela, lebo bolo veľmi ťažké znášať niektorých ľudí. Potom som urobila niečo, čo bolo ako zázrak – čo, zdá sa – úplne zničilo moju antipatiu. Kedykoľvek som stretla osobu, ktorej sa to týkalo, ihneď som vyslala strelnú modlitbu za ňu.  Iba: „Ježišu, pomôž!“ „Požehnaj!“ A to je veľmi dobré. To nesmiem nikdy opomenúť.

Je pre mňa ťažké milovať? Čo je na tom ťažké? Možno ja som ťažká pre druhých? Je to pre druhých tiež bremeno a ja musím rovnako niesť jej bremeno. Mám jej pomôcť!

Úvaha: Prúdenie lásky nemôže zastať, dokonca ani vtedy, keď sú na ceste veľké prekážky. Hnaná Kristovou láskou a naplnená zdrojom lásky Ducha Svätého vo svojom srdci, sestra Sára  hľadá tvorivý spôsob milovať tých, ktorých je ťažké milovať, ako napr. chudobných vo svojom okolí. S ľudskou bystrosťou sa snaží meniť svoje chápanie a prosí úpenlivo Krista, aby menil jej srdce. 

Modlitba: Pane Ježišu, oslavujeme ťa, lebo ty si víťazná láska. Ďakujeme ti, že máš moc pretvoriť naše srdcia. Prosím ťa, daj, aby som kvôli tebe mohla milovať tých, ktorých ty miluješ, pretože si ich stvoril pre seba! Amen.


8. Ôsmy deň – snúbencká láska ku Kristovi

Z denníka sestry Sáry:

Pripútal si si ma k sebe a ja nie som schopná, a nechcem sa od teba odlúčiť.  Túžim sa odlúčiť od všetkého a od každého. Ježišu, pomôž mi v tejto túžbe! Tvoja, tvoja, túžim byť tvoja! Žiť pre teba, zomrieť pre teba, pracovať pre teba a s tebou. Amen, amen, amen!

Povolal si ma k veľkému svetlu: povolanie do svetla Krista ako snúbenicu, do toho nádherného svetla, ktoré je nádherné tiež preto, lebo dovolí, že aj keď žijem v tomto veľkom svetle,  padá na mňa aj temné obdobie. Pane, čo chceš s týmto svetlom?  Čo chceš s touto temnotou? Voláš ma do svetla a predsa dovolíš aby na mňa padla temnota. Svetlo a tma, velebte Pána!

Úvaha: Pre sestru Sáru bol zvláštny Boží dar rehoľné povolanie, čo pre sociálne sestry znamená snúbenecké spojenie s Kristom, ľudsky uskutočňované a prežívané podobne, ako ho žila sestra Sára. Ale každý z nás ako Boží ľud je povolaný, aby mal srdce naplnené Božou láskou osobitným spôsobom: aby sme pre Ježiša a s Ježišom žili a umierali. 

Modlitba: Pane Ježišu, ďakujem ti za tvoju osobitnú lásku, ktorú si na mňa vylial  a ktorou je môj život naplnený.  Prosím ťa, aby si svoje dielo vo mne dokončil. Uskutočni svoj plán, ktorý máš so mnou. Amen.


9. Deviaty deň – obeta života

Z denníka sestry Sáry:

Túžim byť bdelá, s horiacou lampou, oheň lásky v mojich rukách a v mojom srdci. Dnes chcem znova dať celý deň, každú hodinu a každú minútu Kristovi. 

Nech ma tvoja láska, Kriste, sleduje, vedie,  roznecuje, posiela, pracuje a horí vo mne až po smrť a naveky. Amen. Aleluja!

Kam ma vedieš, tam ťa chcem nasledovať. S  radosťou, šťastne, ochotne, slobodne .... nech tvoja vôľa vládne vo mne!
Keď sme zjednotené s Kristom, máme podiel na jeho osude. Kristovo víťazstvo nad smrťou je víťazstvom nás všetkých.

Utrpenie neznamená temnotu, alebo ponurosť. Miesto, kde trpíme nie je ďaleko od miesta, kde povstaneme.

Ó, sladký Ježišu, s úplným pokojom a ochotou prijímam teraz takú smrť, aká je v tvojom pláne pre mňa so všetkým utrpením, bolesťou a mukami. Amen. 

Úvaha: Boh uskutočnil dielo na ktoré sestra Sára slobodne povedala svoje áno. Naučila sa od svojho Snúbenca šťastiu sebadarujúcej lásky; od Ježiša, ktorého poslal Otec, aby sa nik z nás nestratil, ale aby mal večný život za cenu jeho krvi. Prežívajme teda naše dni vo svetle večného života a viďme v našom utrpení Kristov kríž a jeho lásku!

Modlitba: Pane Ježišu, oslavujeme ťa za tvojich mučeníkov a medzi nimi zvlášť za sestru Sáru! Chválime ťa za tvoju veľkosť, veľkosť tvojej lásky, ktorá sa zjavila v mučeníctve! Zmiluj sa nado mnou, Pane, aby som aj ja mohla prijať a zotrvať v tvojej láske! Amen.


Masima
zdroj: spoločnosť sociálnych sestier
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top