Zázračné narodenie Ľudovíta XIV.

0
Ľudovít XIII. a Anna Rakúska, ktorí uzavreli manželstvo v roku 1615 veľmi mladí, nemali ešte žiadne deti. Problém začal byť naliehavý, a to aj z politických dôvodov. Mladá kráľovná sa na tento úmysel veľa modlila. 

V roku 1630 skončilo jej tehotenstvo opäť predčasne, ako mnoho ďalších. Bolo jej povedané, že jej môže pomôcť len zázrak. A tento zázrak sa skutočne stal na príhovor Panny Márie po 22 rokoch manželstva.

Keď sa 27. októbra 1637 brat Fiacre modlil so svojimi spolubratmi v chóre chrámu, dostal náhle vnútorné vnuknutie: kráľovná mala verejne oznámiť prosbu, aby sa v jej mene konali tri prosebné novény, a potom dostane syna. 
Prvá novéna sa mala konať v Provence, druhá v parížskej katedrále Notre Dame a tretia u Panny Márie Víťaznej v kláštornom chráme. 

Brat Fiacre mal už dva roky predtým, ako mladý novic, rovnaké vnuknutie, ale nebolo také naliehavé. Peedstavení ale boli k tomuto vnuknutiu veľmi skeptickí a novicovi zakázali o tom hovoriť. Dôkaz o tomto vnuknutí sa však zachoval.

O šesť dní neskôr, 3. novembra, okolo druhej hodiny v noci bol brat Fiacre vyrušený zo svojej modlitby detským krikom. Zľakol sa a užasol. Stála pred ním svätá Panna, ktorá držala v náručí plačúce dieťa: "Neboj sa, som Matka Božia a toto dieťa je následník trónu, ktorého chce Boh darovať Francúzsku." Videnie zmizlo a ukázalo sa ešte raz krátko, ale bez slov.

Panna Mária sa asi za dve hodiny zjavila znovu a povedala: "Moje dieťa, nepochybuj o tom, čo si povedal svojmu spovedníkovi. Na znamenie, že chcem, aby bolo kráľovnej oznámené, že si želám tri novény, pozri sa na obraz, ktorý visí v kostole Panny Márie Milostnej v Provence a pozri sa aj na vzhľad tohto kostola."
Brat Fiacre videl celkom zreteľne obraz a chórový priestor v chráme, kde sa obraz nachádza. Ihneď o tom povedal svojim predstaveným, ktorí tam, podobne ako on, ešte nikdy neboli. Priatelia, ktorí tam ihneď podnikli púť, potvrdili, že opis presne zodpovedá skutočnosti.


5. novembra bol o tom spísaný protokol, ktorý podpísalo celé spoločenstvo augustiniánov, ako prikázal kardinál Rochefoucauld.

Tri novény sa medzitým stali štátnou aférou. Kráľovná na základe informácií brata Fiacreho plne dôverovala nebeskému prísľubu. 
Dozvedel sa o tom aj kráľ, ale pokladal za rozhodujúcu mienku kardinála. Ten si vyžiadal podrobné informácie. 
Pod vplyvom silného vnútorného vnuknutia zahájil brat Fiacre 8. novembra v mene kráľovnej tri novény a ona sa k týmto modlitbám pripojila. 
Novény skončili 5. decembra, presne deväť mesiacov pred narodením budúceho kráľa Ľudovíta XIV., ako je diskrétne poznamenané v životopise brata Fiacre. 

Začiatkom februára pocítila kráľovná prvé pohyby dieťaťa a vyslovila želanie spoznať brata Fiacreho. Pokorný mních sa teda musel odobrať do Louvru, kde s dojatím zažil, ako kráľovná pred ním pokľakla. Bol to dôkaz dôvery Anny Rakúskej v šťastný priebeh tehotenstva. 

Krátko nato sa brat stretol aj s kráľom, ktorý mu prikázal, aby sa spolu s jedným kňazom svojho rádu odobral do Cotignacu v Provence, do svätyne Panny Márie Milostnej. 

7. februára dostali kráľovský sprievodný list k nástupu cesty. Na konci listiny bol príkaz pre všetkých guvernérov a miestodržiteľov, aby držiteľom listu poskytli ochranu a všestrannú podporu. Ale pokorný brat by sa vydal na púť aj bez takého sprievodného listu.

Masima

Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top