Mučeníčka vernosti - svätá Margaret Clitherow

0
Mučeníkov pre Kristovu vieru kati rozrezávali, kameňovali, križovali, upaľovali, roztrhávali, otravovali jedom, prebodávali. Svätú Margaret Clitherow z Yorku na východnom pobreží Anglicka umučili tak, že bola rozdrvená. Stalo sa to v roku 1586 a Margita mala vtedy 30 rokov. Pápež Pius XI. ju v roku 1929 vyhlásil za blahoslavenú a Pavol VI. ju v roku 1970 svätorečil.

Tento príbeh neuvádzame, aby sme vyvolali kontroverziu s anglikánskou cirkvou, ale aby sme ukázali, ako môže pôsobiť sila zmŕtvychvstania Pána v mučeníctve katolíckej veriacej ženy a matky.

Margaret sa narodila v roku 1556 ako jedno z piatich detí Thomasa a Jane Middleton. Jej otec, uznávaný obchodník, zomrel, keď mala Margaret štrnásť rokov. V roku 1571 sa - vo veku pätnásť rokov - vydala za mäsiara Clitherowa.

Margaret tri roky po svadbe konvertovala z anglikánskej cirkvi na katolícku vieru a otvorila svoj dom katolíckym kňazom, aby tu mohli sláviť svätú omšu. Od roku 1585 však platil zákon proti jezuitom, kňazom a "neposlušným osobám".

Keď sa katolícky kňaz zdržiaval na pôde kráľovstva, alebo mu niekto poskytol úkryt, či pomoc, považovalo sa to za "vlastizradu" a "ťažký zločin". V tej dobe bol katolícky kňaz Hugh Taylor odsúdený k roztrhnutiu na štyri kusy, a to len z jediného dôvodu: že sa zdržiaval v Anglicku.


Margaret sa tým nedala zastrašiť a v tajnej skrýši prechovávala bohoslužobné rúcha a nádoby pre svätú omšu. Spoliehala na pôsobenia a silu Ducha Svätého. So svojím spovedníkom sa radila, či k tomu potrebuje manželov súhlas. Farár Mush jej povedal, že na to, aby splnila povinnosť voči Bohu, nepotrebuje povolenie. Poslúži to aj ochrane samotného manžela, keď o tom nič nevie. Ten bol anglikánom, nekonvertoval a Margaret to rešpektovala. Jej syn Henry bol v kňazskom seminári na pevnine.

V podkrovnej izbe Margaretinho domu sa konalo vyučovanie detí. Pri jednej domovej prehliadke vtrhla patrola do domu, jednému chlapcovi vyzliekli šaty a hrozili mu bitkou. Chlapec sa k smrti preľakol a prezradil tajný priestor. Hliadka víťazoslávne vytiahla nájdené rúcha a predmety. Margaret, prítomní ľudia a deti boli odvlečení. Celkom 35 osôb.

Margareto s ohľadom na rodinu odmietla súdne pojednávanie. "Bolo by to pre mňa horšie ako tisíc smrtí, keby kohokoľvek z nich privliekli, aby proti mne vypovedal."

Na Veľký piatok 1586 bol prečítaný ortieľ smrti: Smrť "peine forte et dure" - rozdrvenie.
Sudca Clench prečítal text: "V najhlbšej časti väzenia budete položená nahá na zem a bude na vás naložené toľko závažia, koľko len unesiete. Tak máte zostať tri dni bez jedla a bez pitia okrem kúsku chleba a vody a tretí deň s rukami a nohami priviazanými k fošniam a položená na špicatý kameň budete rozdrvená."
Margaret Clitherow odpovedala vľúdne: "Pokiaľ tento rozsudok zodpovedá vášmu svedomia, modlím sa, aby Boh pre vás pripravil lepší osud. Ďakujem vám za to z celého srdca."

Priatelia sa pokúšali ju zachrániť. Štyri ženy zo susedstva boli poverené, aby vyšetrili, či nie je tehotná. Aj radní sa jej vypytovali, ale ona nič určité nevedela a nechcela tým, či nosí v sebe dieťa, alebo nie, zaťažiť svoje svedomie.
Potom sa ju anglikánski duchovní pokúšali prehovoriť, aby odpadla od katolíckej viery, ale márne. Keď bol určený deň jej smrti, prežila Margaret šok: "Teraz cítim slabosť svojho vlastného tela, ktoré sa trasie, hoci môj duch sa teší."


Ostatok Margaretinej ruky v kláštore svätej Márie v Yorku

Pančuchy a topánky dostala jej najstaršia dcéra a malo to znamenať, aby kráčala v stopách svojej matky v službe Bohu.
Pprava bola napokon skrátená na jeden deň. Margaret sa v poslednú noc modlila vo väzení Tyburn na kolenách až do tretej hodiny rannej. Sama si ušila rubáš, aby tak chránila svoju hanbu. Modlila sa ustavične, aby pokračovala až do konca a zvíťazila v tomto boji a opustila svet spravodlivo pre Božiu slávu a slávu katolíckej cirkvi.

V piatok, na sviatok Zvestovania Panny Márie 1586, prišli sudcovia o 8,00 ráno a videli, že Margaret nemá, ako vydaté ženy čepiec, ale vlasy má zviazané stuhou ako nevesta pred svadbou. Bolo najatých niekoľko katov, aby vykonali popravu. Napred sa anglikánsky pastor ešte raz pokúsil ju zachrániť. Navrhol jej, že sa budú spolu modliť a to by mohol byť dôkaz, že sa priklonila k štátnej cirkvi. Margaret to odmietla. "Môžem sa modliť za kráľovnú, ale s vami a s kráľovnou sa nemôžem modliť ani jedno Amen."

Potom kľakla a modlila sa za Svätého Otca, za kardinálov a všetkých duchovných, za všetky kresťanské kniežatá a zvlášť za anglickú kráľovnú, aby jej Boh doprial návrat do katolíckej cirkvi a aby po tomto smrteľnom živote dostala radosti nebies. "Vyprosujem duši Jej majestátu rovnaké dobro ako svojej duši."

Sudca Vogt, zodpovedný za popravu, stál dojatý a so slzami v očiach pri dverách. Jeho zástupca urobil posledný pokus. "Musíte vyznať, že umierate pre vlastizradu."
"Nie, môj pane, ja umieram z lásky k Ježišovi Kristovi."

Potom jej ženy pomohli prezliecť sa do jej rubáša. Margaret sa položila s rúškom na tvári na špicatý kameň pod chrbtom. Kati na ňu položili ťažkú ​​dosku. Margaret ju objala a zopäla ruky k modlitbe, ale kati ju uviazali k ďalším dvom doskám.
Potom na ňu položili ťažké závažie. Margaret vykríkla: "Ježišu, Ježišu, zmiluj sa nado mnou!" Po pätnástich minútach sa udusila.


Záťaž bola sňatá o 15-tej hodine, v hodine smrti nášho Pána. O polnoci zahrabali kati jej telo do hromady odpadkov. Farár Mush so svojimi pomocníkmi ho potom hľadal a našiel až po šiestich týždňoch. Pochovali ju mimo mesto na mieste, ktoré doteraz nebolo nájdené.

Pamätná tabuľa na moste Ouse v Yorku

Po Margaretinej smrti sa John Clitherow znovu oženil, stále zostal anglikánom. Jej dcéra Anne Clitherow utiekla z domu a v roku 1593 bola uväznená v Lancasteri kvôli svojmu náboženstvu. V roku 1598 sa stala mníškou v St. Ursula's v Louvain.

Jej syn Henry Clitherow študoval na anglických vysokých školách v Rheims a Ríme a v roku 1592 sa dočasne pripojil ku kapucínom, syn William sa v roku 1608 stal seminárnym kňazom a tretí syn Thomas bol uväznený za recitáciu a v roku 1604 zomrel vo väznici Hull.

Margaret Clitherow bola blahorečená v roku 1929 a 25. októbra 1970 bola kanonizovaná ako jedna zo 40 anglických mučeníkov.

Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top