Spytovanie svedomia podľa svätého Ignáca z Loyoly

0
Občas v nás možno zarezonuje otázka: Ako si spytovať svedomie? Veľmi užitočné si spytovať svedomie večer. Vtedy by sme sa mali zamyslieť nad celým dňom a preskúmať svoje skutky, ktoré sme vykonali počas každej hodiny. Treba sa zamyslieť nad tým, ako sme trávili čas, aké boli naše skutky, myšlienky a reči. Nezabúdajme však na to, či sme nezanedbali vykonanie dobra, ktoré sme mali alebo mohli vykonať.

Svätý Ignác nám radí 5 krokov, ako si každý deň spytovať svedomie. Pred prvým krokom by sme si mali uvedomiť lásku, s ktorou na nás Boh neustále hľadí. 


Prvý krok je vďačnosť. Predtým, ako začneme rozmýšľať nad skutkami vykonanými cez deň, je potrebné poďakovať Bohu za všetky dobrodenia, ktoré sme od Neho dostali. 

Druhý krok je prosba. Tu poprosíme Boha o poznanie a silu pre nasledujúci tretí krok, kde sa spytuje svedomie. S Bohom si preskúmame celý deň. 

Keď si uvedomíme svoje hriešne skutky, prejdeme k štvrtému kroku - poprosíme Boha o odpustenie. On je ten, ktorý nám s láskou a rešpektom sníma zo srdca bremená. 

V poslednom piatom kroku je vhodné sa zamerať na ďalší deň a spolu s Bohom si stanoviť ciele, ako ho budeme prežívať a na čom chceme pracovať. Nezabudnime na to, že na našich chybách by sme mali každý deň pracovať, aby sme ich čo najmenej opakovali. 

Po poslednom kroku by sme mali vo vedomí Božej prítomnosti zakončiť spytovanie svedomia modlitbou.

Skúsme si každý večer nájsť chvíľu pre spytovanie svedomia. Pre každého kresťana je potrebné uvedomenie si vlastnej hriešnosti. Len vtedy dokážeme vzrastať v našom duchovnom živote, keď vieme, na akých chybách máme pracovať.


Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top