Zázračné ruže Panny Márie Guadalupskej

0
Zatiaľ čo mnohí ľudia poznajú príbeh o zjavení Panny Márie Guadalupskej v Mexiku Juanovi Diegovi 12. decembra 1531, nie každý vie, aký význam pri tejto zázračnej udalosti zohrali ruže.

Príbeh sa začína takmer dvanásť rokov po tom, čo sa Hernan Cortes vylodil so španielskymi vojakmi a takmer desať rokov po skončení ich bitiek, ktoré ukončili praktiky ľudských obetí a dali Španielsku kontrolu. Konverzie na katolícku vieru prostredníctvom františkánskych misionárov však prebiehali slimačím tempom. Dokonca sa zdalo, že domorodci sú pripravení vzbúriť sa proti španielskej vláde, ktorej brutalita podkopala snahy misionárov o evanjelizáciu.


V roku 1529 prvý mexický biskup, františkán Fray Juan de Zumárraga, napísal kráľovi: „Ak Boh nezasiahne, aby situáciu čo najskôr napravil, táto zem bude navždy stratená.“ Biskup sa tiež modlil k našej Presvätej Matke, aby zasiahla. Do denníka napísal, že požiadal o znamenie, že jeho modlitba bude vypočutá: ruže z jeho domoviny Kastílie v Španielsku.

9. decembra 1531, keď sa jednoduchý roľník Juan Diego vybral na omšu za súmraku, zjavila sa mu Panna Mária na vrchu Tepeyec. Dala mu pokyn, aby navštívil biskupa a požiadal o vybudovanie chrámu na mieste jej zjavenia. Prirodzene, biskup Zumárraga bol skeptický. Ale Juan Diego ho znova navštívil hneď na druhý deň a oznámil mu druhé zjavenie od Najsvätejšej Matky. Práve na druhom stretnutí biskup požiadal o znamenie.

Keď sa Juan Diego dva dni staral o svojho chorého strýka, zmeškal dohodnuté tretie stretnutie s Najsvätejšou Matkou. Keď potom neskôr sa vybral na omšu a kráčal po rovnakej ceste ako predtým, Panna Mária sa mu zjavila a oznámila mu, že jeho strýko bude uzdravený.

Vtedy Juan Diego požiadal o znamenie, ktoré by mal priniesť späť pre biskupa. Najsvätejšia Matka nariadila Juanovi Diegovi, aby vyliezol na vrch Tepeyac Hill, kde nájde kvety, ktoré si mal natrhať a umiestniť do svojej tilmy. Mal ich ukrývať, kým neuvidí biskupa. 

Juan Diego s pomocou Najsvätejšej Matky ukryl tmavoružové ruže do svojho plášťa a po tretíkrát predstúpil pred biskupa, teraz už so znamením, že zjavenia sú skutočné – v plášti ukrýval kastílske ruže! Už len to bolo zázračné znamenie, keďže nerástli v Mexiku, nieto ešte v polovici decembra. 

Po otvorení tilmy, aby sa biskupovi odhalili zázračné ruže, zbadali ešte niečo zázračnejšie, vyzdobený obraz Preblahoslavenej Panny Márie. Na obraze má Panna Mária na sebe tradičný odev aztéckej princeznej. Čierna vlečka okolo pása bola medzi aztéckymi ženami kultúrnou tradíciou, ktorá naznačovala tehotenstvo. Všetky prvky obrazu poukazujú na Pannu Máriu ako na toho, že je nad bohmi, ktorých Aztékovia uctievali, pričom zároveň ukazuje, že ona sama bola podriadená pravému Bohu Stvoriteľovi, zatiaľ čo bola tehotná s Božským Bohočlovekom, ktorý rástol v jej lone.

Biskup a ostatní v miestnosti, keď videli zázračný obraz, padli na kolená. Boli ohromení nie kvôli ružiam, ale preto, že sa pred nimi objavil farebný obraz Presvätej Matky na látke plášťa Juana Diega. Bol to presný obraz Márie, s ktorým sa Juan Diego stretol na kopci. 

Obaja, biskup aj Juan Diego boli ohromení zázrakom. Biskup už nepochyboval, že Juan Diego hovoril pravdu. Panna Mária z Guadalupe dala biskupovi ružami veľmi osobné znamenie ružami z jeho rodného mesta Kastílie v Španielsku, že jeho modlitba bude vypočutá. 

Samotný obraz našej Presvätej Bohorodičky, odetý slnkom s mesiacom pri jej nohách, bol plný toľkej symboliky, že mexickému ľudu stačilo sa naň pozrieť, aby pochopil, že presvätá Matka k nim prišla z neba oblečená ako panna, ale aj ako panna bola tiež tehotná, aby svedčila o pravde katolíckej viery. Toto poznanie krajinu premenilo.

Za deväť rokov od jej vystúpenia bolo deväť miliónov Mexičanov pokrstených v katolíckej cirkvi. Panna Mária Guadalupská je dôvodom, prečo sa Mexiko stalo katolíckou krajinou. Je patrónkou Ameriky a nenarodených, čo nám dáva veľkú nádej prekonať dnešnú kultúru smrti. Panna Mária Guadalupská, oroduj za nás!


Masima
zdroj: ncregistercom

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top