Svätá Veronika Giuliani hovorí ku kňazom

0
1. Túto noc po dlhom trápení som mala videnie, v ktorom mi Pán ukázal mnoho kňazov, všetkých odetých v kňazskom šate; ale súčasne mi dal na vedomie, že je medzi nimi mnoho judášov a jeho nepriateľov. (…) A zrazu sa časť z nich stala pekelnými tvormi, ba čo horšie, samotnými démonmi. Pán pri tomto strašnom pohľade ronil od hlavy až po päty krv. Pri tom mi povedal, že krv, ktorú prelieva, spôsobujú hriechy a svätokrádeže, ktorých sa dopúšťajú oní kňazi, ktorí boli ako meče a bodce, ako množstvo rán a úderov proti Jeho božskému majestátu. A dal mi uvidieť, že jeho predrahá krv tečie na zem ako rieka, a ja som videla, ako málo úcty a málo uvedomenia prejavujú tí, ktorí majú moc držať ho v rukách, ale aj ho nehodne prijímať, a to robili všetci tí, ktorých mi ukázal.

Spýtala som sa ho, či mi dovolí, aby som ich napomenula, ale On mi povedal: Tí si to neuvedomia až do posledného súdu. Všetci sú odsúdení do večného ohňa. 
Odpovedala som: „Nech sa stane tvoja svätá vôľa. Ale povedz mi, Pane, nevyvolil si si ma, aby som bola prostredníkom medzi Tebou a hriešnikmi? Nuž, som pripravená dať život a krv pre tvoju slávu a pre spásu týchto duší.“
Pán mi povedal: Áno, to je všetko pravda, ale pre takých ako oni, nie je už lieku, pretože ustavične po mne šliapu a bičujú ma. Keď to povedal, jeho tvár nadobudla prísny výzor, a povedal: Odíďte, zlorečení! 

Ó Bože, ihneď som zbadala, ako zmizli v hustom dyme. Naopak tých, ktorí zostali v kňazskom šate, Pán blahoslavil a potvrdil ich ako správcu svojho Tela a svojej Krvi.


2. Raz mi dal Pán pochopiť, ako veľmi sa mu nepáčia urážky, ktorých sa dopúšťajú rehoľníci, a najmä tí, ktorí sa stali správcami jeho najsvätejšieho Tela a Krvi, t.j. kňazov. Pán mi povedal: Takí sú príčinou, ktorá strháva do priepasti celý svet, pretože sú to tí, ktorí si posluhujú mnou, berú ma a držia vo svojich rukách, nie aby ma oslavovali, ale aby tupili a urážali.
Potom mi povedal: Pozri! A ihneď som videla, ako sa z nich stali bytosti strašnejšie ako samotní démoni: Nemôžem mať pre nich zľutovanie, nie, nie, nie! A znova ich od seba zavrhol s prekliatím. (D II, 9)

3. Po svätom prijímaní som bola vytrhnutá do extázy a videla som osláveného Pána, ktorý mi povedal: Som tvoj Ženích (…) Zostávaj vo mne; utvrď sa v mojej vôli a nepochybuj. Som tu pre teba. Aké máš najvrúcnejšie prianie? 
V tom okamihu som mu odporučila jednu osobu, a on mi ju v rovnakom okamihu ukázal. Vyzerala ako démon v pekle, taký strašný, že sám Pán si zakrýval tvár, aby ju nevidel. Spýtala som sa Pána, kto je táto príšera, a on mi povedal, že je to tá osoba, ktorú mu odporúčam.

Môj Bože, ako ma vydesila. Nemôžem povedať, kto to je, aj keď nie je z tohto mesta, ale je tu a je to kňaz. Boh mi dal pochopiť, že tento kňaz všetko svoje myslenie zameriava k pozemským veciam, že mu veľa záleží na ľudských poctách, a to je vec, ktorá sa Bohu veľmi nepáči, pretože také srdcia sú pripútané k bohatstvu, vládne v nich skrytá pýcha, akú Pán nemôže zniesť, zvlášť nie u kňazov. Pochopila som, že Pán sa ocitá v rukách takých osôb, ako boli ruky Judáša, zradcu. Potom tá osoba ihneď zmizla v hustom dyme.

Keď som Pánovi odporučila súčasné potreby, ukázal mi, ako je urážaný judášmi, ktorí ho každý deň zrádzajú na svätom oltári. Začala som mu teda ponúkať obete, prosila som ho za odpustenie mojich hriechov a mojich nevďačností, prosila som ho pre jeho lásku, aby ich netrestal. Ponúkla som sa, že budem trpieť mučenie a tresty na pokánie za svoje hriechy a za hriechy druhých; žiadala som ho o duše, o všetky duše a povedala som: „Môj Bože, Ty si celý láska, preukáž mi milosť, odlož tresty a odpusť nám! Ponúkam sa Ti, že budem trpieť muky z lásky k Tebe.“ 
Keď som to povedala, videla som, že mi preukáže milosť, ale len pre tentoraz. Ihneď som odpovedala: „Môj Bože, chcela by som túto milosť navždy!“ 
On mi odpovedal: Udeľujem ti ju teraz, ale navždy nie! Pán bol skutočne urážaný. (D III, 74)

4. Raz ráno po duchovnom svätom prijímaní som zakúsila rovnaký pocit ako pri sviatostnom prijímaní a ocitla som sa v extáze. Spomínam si, že Boh mi odporučil obzvlášť kňazov, predovšetkým tých, ktorí nie sú v milosti Božej, pretože je ich veľa, a ako veľa! (D III, 420)

5. V jednej extáze mi najsvätejšia Mária povedala: Dcéra, mnoho kresťanov žije ako šelmy; medzi veriacimi nie je viera, žijú, ako by Boh neexistoval; a môj Syn už má pokarhanie, aby ich potrestal... Ó, koľko kňazov a koľko rehoľníkov uráža Boha! Tí všetci šliapu po sviatostiach, pohŕdajú najdrahšou Krvou Ježiša a šliapu po nej. Tí otravujú komunity a celé mestá; sú ako nakazení morom, majú meno kresťania, ale sú horší ako neveriaci. Dcéra, modli sa, posti sa, trp tresty a snaž sa, aby to všetci robili, aby Boh odložil bič. (porov. D III, 999)

Na konci omše som požiadala najsvätejšiu Máriu, aby požehnala spolu s kňazom mojich predstavených, mojim spolusestrám, všetkým, ktorí pomáhajú mojej duši, pápežovi a všetkým úbohým kresťanom, a ona mi odpovedala: Pápež má málo tých, ktorí sú praví kresťania. Dcéra, modli sa a vyzývaj na modlitbu, predovšetkým za kňazov, ktorí zle zaobchádzajú s mojím Synom. (porov. D III, 1196) Vedz, že teraz nastal čas, keď je len málo tých, ktorí sa spasia. Všetci urážajú Boha a protivia sa jeho zákonu, ale hriechy, ktoré sa Bohu najviac nepáčia sú tie, ktorých sa dopúšťajú rehoľníci a kňazi, ktorí každý deň ráno nehodne premieňajú. Ó, ako veľa ich ide do pekla! Dcéra, Boh chce, aby si trpela a modlila sa za nich za všetkých. (D IV, 358)

6. Panna Mária popísala Veronike sedem miest, tých najbolestnejších, aké v pekle sú, a komu sú určené: Prvé miesto, kde je pripútaný sám Lucifer a s ním Judáš, ktorý mu robí sedadlo, a tam sú tí, ktorí sú nasledovníkmi Judáša. Druhé miesto je to, kde sú všetci hierarchovia a preláti svätej Cirkvi, pretože boli pozdvihnutí k dôstojnosti, a oni zvrátili pocty a vieru, šliapu po krvi Ježiša Krista, môjho Syna, nesmiernymi hriechmi. (…) Na treťom mieste, ktoré si videla, sú rehoľníci a rehoľníčky. Na štvrtom mieste sú všetci spovedníci, ktorí oklamali duše, svojich penitentov, na piatom mieste sú duše sudcov a správcov spravodlivosti. Na šiestom mieste sú všetci predstavení a predstavené rehoľníkov. Na siedmom mieste sú všetci tí, ktorí chceli žiť podľa vlastnej vôle a dopúšťali sa hriechov, zvlášť telesných. (D IV, 744)

7. Najsvätejšia Panna povedala svätej Veronike: Vo vytržení si bola prenesená do pekla, aby si zakúsila nové muky, a po svojom príchode si videla, aké veľké množstvo duší padá do pekla, a každá z nich má tam miesto svojho trápenia. Spoznala si, že sú to duše rôznych národností a rôznych stavov, kresťania i neveriaci, rehoľníci i kňazi. Tí poslední sú Luciferovi najbližšie a trpia tak, že to ľudská myseľ vôbec nemôže pochopiť. Keď tieto duše prídu do pekla, celé peklo oslavuje sviatok, okamžite zakúšajú pekelné muky a urážajú Boha. (D IV, 353)

Modlitba za kňazov

Pane Ježišu, ty si nám daroval blahoslaveného Titusa a blahoslavenú Zdenku, ktorým si počas náboženskej neslobody dal milosť nielen v teba veriť, ale za teba aj trpieť. V čase, keď bol slovenský národ tvrdo skúšaný, prejavili hrdinskú odvahu, keď zachraňovali kňazov a nádejné kňazské povolania, a veľkú statočnosť, keď ich mučili a neľudsky s nimi zaobchádzali.

Prosíme ťa, daj, aby sme si na ich príhovor zachovali úctu ku kňazom, bez ktorých by nám chýbala tvoja sviatostná milosť. Posilni našu vieru v kňazstvo, ktorým si ich obdaroval. Pomáhaj nám sprevádzať ich poslanie a apoštolát modlitbou, spoluprácou, príkladným kresťanským životom, povzbudením a vďačnou láskou.

Pane, chráň našich kňazov pre útokmi Bohu odcudzeného sveta a pred zlom v akejkoľvek podobe.

Daruj nám kňazov podľa svojho Srdca, kňazov pokorných a pravdivých, ktorí s čistým a nerozdeleným srdcom obetavo slúžia tebe aj nám.

Daruj nám kňazov, mužov modlitby, naplnených duchom evanjelia a horlivosťou za spásu našich duší, kňazov ochotných ujímať sa chorých, chudobných, opustených a sociálne znevýhodnených.

Pane, daruj nám svätých kňazov.

Láske tvojho srdca zverujeme kňazov, ktorí pre rôzne dôvody opustili kňazské povolanie a kňazskú službu. Prosíme ťa, daj, aby cez našu ochotnú pomoc a starostlivú lásku pocítili tvoju blízkosť, ktorá potešuje a posilňuje. Daj, aby boli otvorení pre tvoju milosrdnú lásku, ktorá svoju všemohúcnosť prejavuje tým, že sa zľutúva a odpúšťa.

Blahoslavený Titus a blahoslavená Zdenka, orodujte za našich kňazov!

(Z brožúrky Modlitby za kňazov)


Masima
Denník sv. Veroniky Giuliani
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top