Mystické Mesto Božie - Prebodnutie - úžasné čítanie na pôstne obdobie

0
Kniha Mystické Božie Mesto - Prebodnutie je ideálny doplnkom k pôstnemu obdobiu. Vďaka knihe získate detailný náhľad do duše Panny Márie v čase od návratu z Egypta po nanebovstúpenie Pána. Štvorzväzkové dielo španielskej mystičky Márie od Ježiša z Agredy patrí medzi jedno z najväčších mariánskych diel.

Mária od Ježiša sa narodila v roku 1602 v španielskej Agrede, kde aj v roku 1655 tiež zomrela. Jej rodičia, Francesco Fernández Coronel a Caterina Araña boli hlboko zbožní. Keď Máriin otec i jej dvaja bratia odišli do františkánskeho konventu svätého Antona v Nalde, Mária s pomocou svojej matky premenila domov na kláštor. V roku 1627 tu bola zvolená za predstavenú a úrad vykonávala až do smrti. 

Mystické javy, ktoré Mária prežívala, prestali vo chvíli, kedy začala prosiť Boha, aby ju zbavil viditeľných extáz, a tak ju uchránil pred indiskrétnymi pohľadmi niektorých ľudí. Aj naďalej však mala vízie trpiaceho Ježiša, celkom pokrytého ranami, ktorý ju vyzýval, aby trpela z lásky k nemu, v spojení s Bohom. 

Mária žila v prísnej kajúcnosti: spala len dve hodiny denne na holej podlahe, bičovala sa do krvi, nosila kajúce rúcho, tri dni v týždni sa postila iba o chlebe a vode. V túžbe po spáse duší dostala dar bilokácie, vďaka ktorému sa objavila medzi indiánmi v Novom Mexiku a zvestovala im evanjelium. Udalosť doložil misionár, ktorý odišiel na dané miesto preveriť správy, ktoré sa o tom šírili.

Na pokyn spovedníka začala v roku 1637 písať Mystické mesto Božie (Mística ciudad de Dios) a Život Panny Márie (Vida de la Virgen Maria). Prvá verzia týchto textov bola zničená na príkaz jedného spovedníka, ktorý bol u nej v kláštore na návšteve. 


V roku 1650 jej ale iný spovedník prikázal, aby znovu spísala Život Panny Márie a tiež vlastný životopis s opisom všetkých milostí, ktoré sa jej dostali. Počas piatich rokov (1655 – 1660) teda napísala druhú verziu, ktorá sa s výnimkou niekoľkých detailov, celkom zhodovala s prvou verziou.

Mária od Ježiša z Agredy sa okrem starostlivosti o kláštor, v ktorom bola predstavenou, zasadzovala aj o mier medzi národmi, ako to dokladajú jej listy pápežovi Alexandrovi VII. († 1667), či španielskemu kráľovi Filipovi IV. († 1665), ktorému radila v záležitostiach duchovného života a ktorému v listoch (Cartas a  Felipe IV) predkladala návrhy, ako spravodlivo a múdro vládnuť. 

Okrem Mystického Mesta Božieho napísala aj ďalšie diela - Každodenné cvičenie a učenie, ako konať svoje dielo s väčšou dokonalosťou (Ejercicio cotidiano); Vlastný životopis; Duchovný rebrík k dokonalosti (Escala para subir a la perfección); Zákony Nevesty, mieriacej k vrcholom čistej lásky (Leyes de la esposa, ápices de su casto amor).

Hlavným Máriiným dielom, uverejneným až po jej smrti, je jeden z najoriginálnejších Životov Panny Márie, napísaných v 17. storočí. Mária opisuje Máriin život v chronologickom poradí: od predurčenia Panny Márie až po Vtelenie Slova, od Vtelenia slova po Nanebovstúpenie, od Nanebovstúpenia po korunovanie Panny Márie. 

Panna Mária má v nebi zvláštne postavenie. V nebi, v „mystickom meste“ prebýva Boh, ktorý našiel zaľúbenie v nepoškvrnenej Panne Márii, a rozhodol sa v nej preto prebývať. Mária od Ježiša opisuje „božský“, a nie ľudský príbeh Panny Márie a ten je spísaný výhradne na základe mystických zjavení, ktorých sa Márii dostalo pri jej teofanických kontempláciách. Mystické mesto Božie bolo prijaté priaznivo, ale našla sa i rada odborníkov, ktoré ho kritizovali.

Mystické mesto Božie je štvorzväzkovým cirkevne schváleným dielom, ktoré predstavuje kompletný životopis Panny Márie od jej počatia až po jej korunovanie v nebi, ktoré nasledovalo po jej nanebovzatí. Je to rozsiahle mystické dielo, vďaka ktorému môžeme lepšie spoznať Pannu Máriu – jej vnútorné pocity, myšlienky, radosti, ako aj žiale a trápenia, ktoré tu na zemi prežívala. Jeho súčasťou sú zároveň aj poučenia, ktoré udelila najsvätejšia Kráľovná nebies sestre Márii a prostredníctvom nej aj každému z nás.

Tretí zväzok životopisu Panny Márie Mystické mesto Božie – Prebodnutie z pera španielskej mystičky sestry Márie od Ježiša z Agredy, ktoré je cirkevne schválenou novinkou vydavateľstva Zachej.sk, nám prostredníctvom mystických vízií ponúka detailný náhľad do duše najsvätejšej Matky Ježiša Krista v čase od návratu z Egypta po nanebovstúpenie Pána.

Brilantným štýlom plným nehy a láskavej pravdy sa vďaka nemu dozvedáme, ako prežívala Panna Mária udalosti Ježišovho detstva, dospievania i zavŕšenia obety jeho života. Prenesieme sa do napätých situácií, akou bola strata Ježiša v chráme, smrť svätého Jozefa, pokúšanie Pána na púšti, povolanie apoštolov, krst v Jordáne, sťatie Jána Krstiteľa, Ježišovo umučenie, zmŕtvychvstanie a mnohé ďalšie.


Masima
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top