Zázrak svätého Antona

0
Svätý Anton Paduánsky žil v 13. storočí a mal veľkú horlivosť pre skutočnú Ježišovu prítomnosť v Najsvätejšej Eucharistii. Jedného dňa sa svätý Anton dopočul o mužovi v Rimini menom Bononillo, ktorý nezdieľal rovnakú vieru. V skutočnosti sa Bononillo otvorene vysmieval ľuďom, ktorí verili, že Ježiš je skutočne prítomný pod podobami chleba a vína.

Svätý Anton sa tohto muža z Rimini snažil zo všetkých síl presvedčiť dôkazmi z Písma a argumentmi, ale zistil, že ten muž je tvrdohlavý ako mulica.

Potom dostal svätý Anton inšpiráciu. Vyzval bohatého obchodníka: "Keby mulica, na ktorej jazdíš, uctievala Telo Kristovo v Eucharistii, verili by ste v pravdu Najsvätejšej sviatosti?" 

Bononillo súhlasil, ale rozhodol sa zvýšiť stávky. "Prečo sa nevsadíme? Ja budem tri dni držať zatvorenú svoju mulicu, aby pocítila trápenie hladom. Po troch dňoch ju vyvediem na verejnosť a ukážem jej pripravené kŕmenie. Ak sa to zviera nebude starať o kŕmenie a bude sa ponáhľať klaňať sa tvojmu Bohu, pridám sa ako veriaci k tvojej cirkvi." Svätý Anton stávku prijal. Dohodli sa, že sa o tri dni stretnú na Veľkom námestí.


Na prípravu na túto udalosť sa svätý Anton tri dni postil a Bononillo to povedal všetkým v meste. Bol presvedčený, že mulica si nebude myslieť o Eucharistii a nenásytne zje kopu sena. Bononillo totiž nechal svoju mulicu tiež tri dni hladovať.

V deň skúšky priviedol Bononillo mulicu na námestie, kde svätý Anton priniesol Najsvätejšiu sviatosť. Mulica sa potom postavila pred kopu sena a svätý Anton stál niekoľko metrov od nej s Najsvätejšou sviatosťou. To, čo sa stalo potom, rozhodlo o víťazovi.

Svätý Anton požiadal, aby všetci čo sa zbehli pozrieť na čudesnú stávku, stíchli. Potom sa obrátil na mulicu so slovami: "V mene tvojho Stvoriteľa, ktorého ja, aj keď nie som hoden, držím v rukách, ti hovorím a porúčam: Vyjdi sem a vzdaj úctu Pánovi, aby zlí ľudia a kacíri pochopili, že všetky stvorenia sa majú pokoriť pred svojím Stvoriteľom, ktorého kňazi držia v rukách nad oltárom."

Hoci svätý Anton stál obďaleč so svätou Eucharistiou, mulica napriek všetkým prekážkam otočila hlavu a podišla k nemu. Keď bola mulica blízko, zviera sklonilo predné nohy a zbožne kľaklo! Keď Bononillo videl túto zázračnú zmenu udalostí, okamžite si kľakol a vyznal svoju vieru v pravdu skutočnej Prítomnosti. Neskôr sa takmer všetci heretici obrátili na katolícku vieru. Otriasajúca skutočnosť posilnila vieru veriacich a vyvolala nedôveru a zmätok medzi neveriacimi.

Tento krátky príbeh nám hovorí, že Ježišova eucharistická prítomnosť je niečo zázračné a nadprirodzené. Je to dar, ktorý Ježiš dal svojej Cirkvi, dar, ktorý sám rozum nedokáže vysvetliť. Pripomína nám, že to, čoho sme svedkami každú nedeľu (a každý deň), je mimo naše chápanie.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top