Pán Ježiš hovorí, ako urobiť poriadok vo svojej duši

0
Úryvky rozhovorov poľskej mystičky Alice Lenczewskej s Pánom Ježišom. Boh nabáda Aliciným prostredníctvom každého z nás, aby sme sa s dôverou dieťaťa poddali jeho uzdravujúcej moci vo sviatosti pokánia a zmierenia. Citované dialógy sa týkajú podmienok dobrej spovede.

Spytovanie svedomia
† Moje dieťa, pohliadni spolu so Mnou do svojho srdca a prečítaj v Mojich očiach pravdu o sebe: o tvojom srdci a o tvojich skutkoch. A pros o moje milosrdenstvo voči sebe. (…)
– Čím je hriech, Otče?
† Odídením odo Mňa.
– Človek zostane sám?
† Človek nikdy nie je sám. Pokiaľ nie je so Mnou, je so satanom, ktorý ho k sebe priťahuje stále viac, a stáva sa na ňom závislým. Najčastejšie nepozorovane, aby ho nepoplašil. (…)
† Vzťažným bodom – v skutočnosti – sú moje dary, ktoré som do teba vložil, a možnosti, aké pre teba vytváram. Zamysli sa nad tým a všimni si, ako to všetko využiješ, aby si slúžila druhým; aby si vytvárala svoj vzťah k ľuďom, k sebe, ku Mne. (…)
† Nezdržuj sa pri vonkajších skutočnostiach. Všimni si, ako vyzerala tvoja túžba. Bola taká ako moja? Vzrušovala tvoje srdce a dýchala ňou celý deň? V ktorých chvíľach, situáciách si zabúdala? Kedy ti bolo horšie, kedy to bolo najťažšie? Čo ničilo tvoju túžbu? Všimni si to, čo bolo najhoršie. Daj Mi to. Pros o pomoc moju Matku, svätých, anjelov. A ľutuj, pros, aby som napravil, aby som doplnil tvoju obeť dňa, hodiny, chvíle.


Ľútosť nad hriechmi
– Ako sa pripravovať na spoveď?
† Plakať nad každým hnutím srdca, ktoré nebolo láskou.
† Skúmaj, dieťa moje, zámery svojho srdca, či je ich zdrojom moja láska, alebo tvoje zameranie sa na seba. Vystavuj svoje srdce lúčom mojej lásky, aby som ich bezprestania liečil a obohacoval.
† Svätosť duše a jej prevaha nad telom sa získava skrze stav skrúšenosti vyplývajúcej z učenia Kríža. Tá skrúšenosť, ak je úprimná, privádza k odmietnutiu žiadostí tela, mysle a srdca a umŕtvuje všetko, čo neposväcuje dušu. Nie je cesty k svätosti bez zotrvávania v hlbokej skrúšenosti, bez milovania Boha zo všetkých síl, bez milovania všetkého, čo stvoril.

Pevné rozhodnutie na nápravu
– Čo je najdôležitejšie [v pokání]?
† Naozajstná ľútosť a túžba po náprave. Ľútosť za zlé správanie bez snahy o nápravu nemá cenu, pretože sa nič nezmení. A v živote musí všetko viesť k zmene k lepšiemu – k dokonalosti. Keď budeš žiť v skrúšenosti a v láske – tvoj život bude plný jednoduchosti dieťaťa, odovzdanosti dieťaťa, detinskej dôvery a lásky milovanej. To bude plnosťou askézy a plnosťou zadosťučinenia za pokánie.
– To stále v sebe ponesiem pocit viny voči tvojej láske?
† Áno, pretože budeš stále hriešnica. Keď pocit viny pôsobí vďačnosť za moje milosrdenstvo a obdiv k mojej láske – to je veľmi dobre. Horšie je, keď odrádza a ubíja. Snaž sa teda o konštruktívny pocit viny. O taký, ktorý ťa ku Mne približuje a zosilňuje tvoju oddanosť a lásku.

Vyznanie hriechov
– Čím je spoveď?
† Návratom s mojou pomocou.
– Čo je vtedy najdôležitejšie?
† Túžba po návrate, vôľa k návratu a volanie o pomoc ku Mne.
– A spovedník?
† On je skutočne nástrojom. A nemá význam, aký ten nástroj je. Ja si môžem každým nástrojom poslúžiť tak, ako chcem. Rozhodnutie, aký je návrat, záleží na človeku: na intenzite túžby, na úprimnosti, na dôvere. Ja to všetko viem, a spovedník plní moju vôľu. Odovzdávam ju takým spôsobom, aby ju človek mohol prijať. Preto majú odporúčania spovedníka silu. Je to moja sila. (…) Nie je dôležité, ku komu pôjdeš k svätej spovedi, ale čo prinesieš vo svojom srdci, čo zložíš predo Mnou v prítomnosti človeka, ktorý ti bude daný pre tú chvíľu. Dôležitý nie je človek, ale tvoja láska a skrúšenosť.
† Neskrývaj svoje slabosti, veď skrývaná slabosť vládne nad tebou. Zatiaľ čo nad vyjavenou slabosťou vládneš ty. (…) Treba sa spovedať z nedostatku lásky v srdci, v myšlienkach, v pozeraní na druhého človeka.
† Treba uviesť jednotlivé hriechy: tie činy tvojho srdca i mysle, ktorými si Ma bezprostredne zranila alebo niekoho z ľudí. A tie opomenutia, kvôli ktorým si sa nepričinila o rast Božieho kráľovstva v dušiach (vo svojej aj v dušiach iných). Ale treba si tiež všimnúť a vypovedať vnútornú príčinu spáchaného zla, ktorú – povedané celkom všeobecne – je väčšia láska k sebe ako k Bohu a ako k blížnym. Nakoľko väčšia, o toľko väčšie hriechy spôsobuje, pretože tie sú prejavom sebeckosti, pýchy a im podobné zlej sebalásky. Siahni teda do zdroja zla a obviňuj sa z príliš malého úsilia v odovzdávaní Mne seba i svojej duše, zranenej účinkami prvotného hriechu. Ó príliš chabá túžba so mnou každodenne sa zdržiavať a odovzdávať sa Márii v každej najmenšej zlej náklonnosti. Pri každom svojom úmysle, pomyslení a čine sa zamysli, či tým chceš budovať Božie kráľovstvo, alebo uspokojiť svoje sebectvo.

Zadosťučinenie Bohu i blížnym
† Túžba po pokání je druhá zložka lásky k Bohu okrem smútku. Je tu ale jedna podmienka: Umŕtvovanie treba prijímať s radosťou a s láskou k tým, s pomocou ktorých si skúšaná. Na tom záleží hodnota a skutočnosť pokánia – prostriedku tvojho očistenia a očistenia tých, pre ktorých to chceš získať. Pros o svetlo poznania pravdy a o milosrdenstvo pre tvoju úbohosť. Nedaj sa unášať hnevom, nesnaž sa vždy trvať na svojom, nehľadaj zlo u iných a nespravodlivosť u Boha aj u ľudí. Neobviňuj sa a netráp sa, že ti bolo ukrivdené. Stretla ťa moja milosť a moje milosrdenstvo, pretože túžim privolať ťa späť z tvojich slepých uličiek na moju cestu. Ďakuj svojmu Bohu za milosť, že ťa privolal, za milosť kajúcnosti, za milosť zadosťučinenia v pokání, aké ti dávam. Rob poriadok vo svojej duši a pros, aby som z nej odstránil všetko, čo nie je čistou láskou k Bohu aj k blížnemu.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top