Ako Panna Mária Ružencová zachránila Filipíny

0
Katolíci na Filipínach sú hlboko oddaní Blahoslavenej Panne Márii. Vo svojom každodennom živote nachádzajú nespočetné množstvo spôsobov, ako si ju uctiť. Medzi nimi je veľká slávnosť, ktorá sa koná každý rok druhú októbrovú nedeľu na počesť Panny Márie Najsvätejšieho ruženca z La Naval de Manila. Prvá oslava tohto sviatku sa konala pred 373 rokmi, 8. októbra 1646. A všetko to začalo sochou.

V roku 1593 bol don Luis Perez Dasmarinas vymenovaný za španielskeho guvernéra na Filipínach. Krátko po vymenovaní jeho otec zomrel a požiadal svojho dôveryhodného asistenta, kapitána Hernanda Coronela, aby dal vyrobiť sochu na jeho počesť. Kapitán Coronel poveril prisťahovaleckého čínskeho umelca, aby túto prácu vykonal. Tento muž bol tiež konvertita na kresťanstvo a mal úprimnú lásku k Presvätej Bohorodičke.

Sochár (ktorého meno sa, žiaľ, stratilo v histórii) vyrezal sochu z tvrdého dreva. Bola vysoká štyri stopy, osem palcov. Tvár a ruky Presvätej Bohorodičky a celého Dieťaťa Ježiša vytvoril z pevnej slonoviny. Črty tváre Panny Márie a tváre Dieťaťa Ježiša odrážajú etnicitu sochára.


Guvernér Dasmarinas sochu miloval a venoval ju svojmu zosnulému otcovi. Socha sa volala Panna Mária Najsvätejšieho ruženca . Krátko nato ju dostali dominikáni a umiestnili ho do kostola v Santo Domingu.

O niekoľko rokov neskôr chcela Holandská republika vytvoriť rýchlejšiu obchodnú cestu do Ázie. Najpriamejšia cesta by viedla cez Filipíny, a tak chceli krajinu dobyť. To by si vyžadovalo impozantnú námornú flotilu, ktorú vytvorili. Holanďania začali svoje útoky v roku 1646.

Filipínske sily mali na boj proti obrovskej holandskej flotile len dve menšie lode. Modlili sa pred sochou Presvätej Bohorodičky a žiadali, aby sa za nich prihovorila v ich blížiacom sa boji. Keď sa dostali pod ochranu Panny Márie Ružencovej, začali sa modliť ruženec znova a znova. Sľúbili, že ak zvíťazia, vykonajú bosú púť k jej svätyni v kostole Santo Domingo v Manile.

Nasledovalo päť veľkých námorných bitiek a malé filipínske námorné sily, zložené zo španielskych a filipínskych námorníkov, zakaždým obrátili holandské námorné vojsko späť. Stratilo sa len 15 členov španielskeho námorníctva. Keď sa Holanďania konečne vzdali, zvyšní filipínski a španielski námorníci, ktorí splnili sľub, ktorý dali, kráčali bosí s vďačnosťou do svätyne Panny Márie v Manile. Presvätá Matka dostala meno La Naval a odvtedy bola známa ako Panna Mária Najsvätejšieho ruženca z La Naval v Manile.

6. októbra 1646 sa v Manile konala prvá slávnosť na počesť veľkého víťazstva. 9. apríla 1662 biskup v Manilskej arcidiecéze vyhlásil námorné víťazstvo za zázrak, za ktorý vďačia na príhovor Blahoslavenej Panny Márie. Súčasťou vyhlásenia bolo aj nariadenie sláviť, kázať a konať slávnosti na pamiatku zázrakov, ktoré priniesla „Naša najblahoslavenejšia Panna Mária a jej svätý ruženec“.

Sochu a zázraky pripisované príhovoru Panny Márie si uctili piati pápeži:
- Pápež Lev XIII. v roku 1903.
- Pápež svätý Pius X., ktorý v roku 1906 udelil soche kánonickú korunu.
- Pri príležitosti 300. výročia bitky pri La Naval de Manila poslal 31. júla 1946 apoštolský list aj pápež Pius XII .
- Pápež svätý Pavol VI. ju v roku 1973 vyhlásil za patrónku mesta Quezon.
- Pápež svätý Ján Pavol II. jej v roku 1981 zasvätil celý ázijský kontinent.

Dnes je kostol Santo Domingo známy ako národná svätyňa Panny Márie Najsvätejšieho ruženca z La Naval de Manila. Pred kanonickou korunováciou sochy viac ako 310. 000 ľudí darovalo šperky, drahokamy, zlato a striebro na ozdobenie sochy. Považuje sa za najstaršie vyrezávanie zo slonoviny na Filipínach. Kostol je najväčší v Manile a jeden z najväčších v celej Ázii.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top