Svätý Dominik a modrý plášť svätej Márie

0
V zápiskoch sestry Cecílie sa opisuje jedna veľmi zaujímavá príhoda. Svätý Dominik vyšiel z kostola, kde sa bol pomodliť. Bola polnoc a zašiel do chodby, kde boli cely spiacich bratov. Keď došiel na koniec chodby, opäť sa zahĺbil do modlitby a rozjímania. 

Zrazu uvidel prichádzať k nemu tri ženy, z ktorých prostredná bola najkrajšia. Jedna jej sprievodkyňa niesla vzácnu ružu a druhá jej zasa podávala sväteničku. Krásna žena ju vzala a kropila a žehnala všetkých bratov, až na jedného.

Svätec to spozoroval, rýchlo pobehol k žehnajúcej žene, padol jej k nohám a prosil, aby mu povedala, kto je a čo tu chce. Žehnajúca pani odpovedala: "Som tá, ktorú každý večer vzývate slovami Orodovnica naša! Som tá, ktorá prosím pri nohách Krista, svojho Syna, aby ochraňoval váš rád."

Dominik, celý naradostený sa ešte spýtal, kto sú tie dve panny, ktoré Matku Božiu sprevádzajú. Bolo mu odpovedané, že svätá Cecília a Katarína.
"Prečo, Matka Božia, si obišla jedného spiaceho brata a nepožehnala ho, ako si urobila ostatným?" 
Svätá Panna mu odpovedala: "Pretože neležal slušne." Potom obišla všetkých spiacich bratov, pokropila ich a žehnajúc im, zmizla.


Svätý Dominik sa vrátil do kostola, aby sa Bohu poďakoval za dobrodenia, čo sa im dostali. Sotva začal, bol mysľou vytrhnutý do neba. Tam uvidel Pána a po jeho pravici blahoslavenú Pannu Máriu, odetú v modrom plášti.

Keď sa rozhliadal po nebi, videl v ňou množstvo rehoľníkov zo všetkých cirkevných reholí, ale z jeho rádu ani jedného, hoci niektorí už zomreli. Vrúcne sa rozplakal, a neodvážil sa predstúpiť pred Boží trón, ani pred svätú Pannu. Neodvážil sa tak spraviť, až pokým mu Pán nedal znamenie.   

Vtedy pristúpil k Pánovi, vrhol sa na kolená a plakal. Pán mu prikázal, aby vstal a opýtal sa: "Prečo tak veľmi plačeš?"
"Pretože tu vidím rehoľníkov zo všetkých rádov, ale ani jedného z môjho rádu."
Na toto mu Pán povedal: "Chceš vidieť svoj rád?"
Dominik trasúcim hlasom odpovedal, že áno. Spasiteľ vtedy položil ruku na rameno Panny Márie: "Tvoj rád som zveril svojej milej Matke." A znova sa ho opýtal: "Chceš teda vidieť svoj rád?"

Svätec opäť prosil, že chce. Panna Mária rozvinula svoj veľký modrý plášť, až pokrýval takmer celé nebo a ukázala Dominikovi veľký počet svätých z jeho rádu, schovaných pod jej ochranným plášťom. Dominik znovu kľakol na kolená a s veľkou vďačnosťou ďakoval Pánovi i jeho Matke za neobyčajnú dobrotivosť. Potom z vytrženia precitol. Hneď ráno zavolal bratov do kapitulnej siene a urobil im dojímavú kázeň o úcte a láske k Panne Márii, pričom im vyrozprával, čo videl v noci.  
 
Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top