Pomoc úbohým dušiam

0
Svätá Cirkev výslovne vyhlásila na koncile v Tridente, že úbohým dušiam môžeme najviac pomôcť svätou omšou. Jeden zbožný Boží sluha to vyjadruje veľmi krásne: „Obeť svätej omše je Bohu oveľa príjemnejšia, než keby sme mu priniesli k obeti tisíce svetov naplnených serafmi.“

Blahoslavenému Henrichovi Súsovi sa zjavila jedna úbohá duša a povedala: „Krv, krv, brat, je potrebná, aby sa nám uľavilo! Omše, omše, ktoré sme si navzájom sľúbili, by sa mali slúžiť!“ 

Veľké zmiernenie prináša úbohým dušiam, keď sa po svätom premieňaní obetuje za nich drahocenná Krv Ježiša Krista.

Svätý František Borgia choval zvláštnu lásku k dušiam v očistci. Nechal dokonca za niektorých pouličných lupičov, ktorí boli popravení, na svoje vlastné náklady slúžiť 30 svätých omší. Keď sa neskôr sám stal kňazom, slúžil veľmi často svätú omšu na útechu úbohých duší.


Veľkodušné odpustenie pomáha
Keď svätý František Saleský študoval v Padove, stalo sa, že jeden študent z nepozornosti zastrelil svojho najlepšieho priateľa. Hneď, ako to postrehol, strach ho hnal k rýchlemu úteku. Bez toho, aby si to uvedomil, schoval sa v dome svojho zabitého priateľa. Po krátkom čase priniesli nešťastnej matke mŕtve telo jej syna. 

Teraz sa dozvedela, že sa vinník skrýva v jej dome. Bola však veľmi bohabojná, veľkodušne mu odpustila, a dokonca ho ukryla pred jeho prenasledovateľmi. Potom sa jej zjavil jej mŕtvy syn a povedal jej: „Tvoje veľkodušné odpustenie, mamička, sa Bohu tak zapáčilo, že mi odpustil všetky očistcové tresty, ktoré by som inak musel trpieť dlhú dobu.“

Almužny a skutky lásky pomáhajú
Žiadny iný skutok lásky nie je v Svätom písme viac velebený a dôrazne sa odporúča, ako dávanie almužny. Čítame v ňom: „Voda zháša plamene, almužna odpúšťa hriechy.“ (Sir 3,30) Tým sa myslia ešte doposiaľ neodpykané tresty za spáchané hriechy. 

„Buď štedrý k chudobnému,“ pripomína nám Duch Svätý na inom mieste, „aby tvoje požehnanie bolo dokonalé“ (Sir 7,32), čím Boh chce naznačiť, že bez almužien nie je žiadne dokonalé zmierenie. Preto nemá ani svätý Tomáš žiadne pochybnosti, keď pripisuje almužnám väčšiu silu zadosťučinenia ako modlitbe.

Svätá Markéta z Cortony predniesla tento výrok: „Keby ľudia vedeli, z akého veľkého trápenia vyslobodzuje úbohé duše štedrosť a aký veľký poklad so sebou prináša, dali by za nich všetko!“  

Boh nehľadí ani toľko na veľkosť daru, ale na srdce, ktoré dáva tento dar s láskou blížnemu. Zvlášť sa odporúčajú almužny pre vzdelávanie kňazov, pre apoštolát dobrej tlače a podobne.

Mária, Matka úbohých duší
Svätej Brigite sa zjavila Mária ako Matka úbohých duší v očistci. Veď všetko utrpenie, ktoré si zaslúžili, bude zmiernené viac alebo menej na jej príhovor.

Podľa svätého Bernardína zo Sieny má Mária zvláštnu moc nad dušami neviest Ježiša Krista: ako ich utešovať, tak tiež ich oslobodzovať.

Podľa predpovede pápeža Jána XXII. má Mária cez soboty a svoje sviatky sama zostupovať do očistca. Ctihodná sestra Pavla od svätej Terézie bola raz v duchu prenesená do očistca. Uprostred neho sedela vo veľkej žiare Mária, obklopená nespočetnými zástupmi anjelov, ktorým prikazovala oslobodiť všetky tie duše, ktoré jej venovali zvláštnu pobožnosť. Môžeme teda podať milej Božej Matke veľký dôkaz lásky, keď sa počas sobôt veľa pomodlíme za jej deti v očistci.

Svätý Alfonz z Liguori nás učí: „Ak chceme úbohým dušiam veľmi pomôcť, musíme ich vždy vo svojich modlitbách odporučiť Najblahoslavenejšej Panne Márii a za nich zvlášť obetovať svätý ruženec.“

Sväté prijímanie pomáha
Ludovicus Blosius rozprával, že sa mu zjavil jeden jeho známy Boží služobník, ktorý zomrel, a ukazoval mu, že v očistci musí strašne trpieť, pretože sa veľmi málo pripravoval na prijatie svätého prijímania. 

Povedal mu: „Môj milý priateľ, pre lásku, ktorú sme k sebe mali ťa prosím, prijmi so zbožnou prípravou a s veľkou horlivosťou raz sväté prijímanie za moju úbohú dušu!“ 

Potom, čo priateľ túto vrúcnu prosbu splnil, zjavila sa mu táto duša znova, aby mu za účinnú pomoc srdečne poďakovala.

Masima - Verím a Dôverujem
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top