Bl. Marianna Biernacka - patrónka rodín a vzor svokry

0
Blahoslavená Marianna Biernacka je patrónkou počatého života a rodín, no predovšetkým je vzorom pre svokry. Marianna dala svoj život za svoju nevestu a svoje nenarodené vnúča. 

Marianna Czokało sa narodila v roku 1888 v Lipsku na rieke Biebrza v pravdepodobne gréckokatolíckej rodine. Nebola veľmi vzdelaná, sotva vedela čítať a písať. Je známe, že ako 20-ročná sa vydala za Ludwiga Biernacku, ktorý bol roľníkom. Mali štyri deti, z ktorých dve zomreli v detstve. Ich syn Stanislaw a dcéra Leokadia prežili.

Keď Leokadia vyrástla, vydala sa a odsťahovala sa za manželom. Stanislaw zostal doma pomáhať svojmu otcovi pri prácach na statku. Spoznal a oženil sa s dievčaťom Annou Szymańczykinou. Rodina tvrdo pracovala, usilovne sa modlila a žila svoj život s použitím svojej katolíckej viery ako svojho hlavného svetla. Marianna bola k svojmu synovi, jeho manželke, veľmi starostlivá a starostlivá žena. Ku každému sa správala láskavo a láskavo.

1. septembra 1939  armáda Adolfa Hitlera vpochodovala do Poľska  na troch rôznych frontoch a zničila všetko, čo jej stálo v ceste. Hitlerove rozkazy zneli „bez súcitu a milosti zabiť všetkých mužov, ženy a deti poľského pôvodu a jazyka“. Vojaci skvele plnili rozkazy svojho vodcu. Druhá svetová vojna sa začala.

Počas nasledujúceho mesiaca zachvátila Poľsko vláda teroru. Všetci Poliaci, Židia aj Nežidia, boli zbavení všetkých práv a boli podrobení provizórnym, ohavným zákonom, ktoré zaviedli nacisti. Kostoly a náboženské miesta boli vypálené do tla, ako aj kníhkupectvá a knižnice.


Poľskí muži boli odvedení do nemeckej armády a poľský jazyk bol zakázaný. Prídely umožňovali najskromnejšie množstvá jedla a kňazi boli zhromaždení a poslaní do koncentračných táborov. Školy a vysoké školy boli zatvorené a predstavitelia komunity boli verejne popravení na uliciach. Do Poľska prišlo peklo.

Rodina Biernacka nikdy nebola politicky motivovaná, ani sa nezapájala do protivládnych aktivít. Predstavte si ich šok, keď nacistické jednotky jedného dňa v júli 1943 skoro ráno zabúchali na ich dvere. Boli tam, aby zatkli Stanislawa a Annu ako odplatu za smrť nemeckého vojaka hnutím odporu. Anna bola v tom čase v ôsmom mesiaci tehotenstva. So Stanislawom mali už aj batoľa menom Henia.

Babička Marianna rýchlo predstúpila pred Stanislawa a Annu a padla na kolená. Prosila vojakov, aby ju vzali namiesto Anny. Požiadala ich, aby sa zľutovali nad nenarodeným dieťaťom a 2-ročným dieťaťom. Vojakom to bolo jedno. Pokiaľ splnili svoju kvótu 10:1 pre zabitého vojaka, nebolo to pre nich dôležité. Annu nechali teda tak a miesto nej odviedli svokru Mariannu a jej syna do väzenia.

Marianna a Stanislaw zostali vo väzení v Grodne asi dva týždne. Marianna, vždy zbožná a verná, žiadala len jedno, ruženec. Jednu modlitbu jej dovolili. 13. júla 1943 boli matka a syn odvlečení do mesta Naumowicz pri Grodne a zatiaľ čo sa Marianna modlila ruženec, boli zastrelení a pochovaní na neznámom mieste. 

Jej nevesta, ktorá prežila, porodila syna Stanislawa, ktorý však po necelom roku zomrel na zápal pľúc.

Mariannu Biernacku  a ďalších 107 poľských mučeníkov blahorečil Ján Pavol II. 13. júna 1999 počas svätej omše vo Varšave spolu s ďalšími 108 Božími služobníkmi.

Jej zaradenie medzi blahoslavených vzbudilo záujem o postavu bl. Marianny nielen v diecéze Ełk, ale aj v celom Poľsku a za jeho hranicami. Čoraz viac žien, najmä vdov, svokier a svokrov, sa k nej obracia ako na svoju patrónku a príhovorkyňu. Blahoslavená Marianna Biernacka je tiež patrónkou počatého života a celých rodín: matiek, otcov, starých rodičov, bratov a sestier.

Špeciálnym miestom jej kultu je Svätyňa Baziliky Panny Márie v Lipsku, kde sa nachádza obraz blahoslavenej Marianny. Manželské páry, ktoré nemôžu mať deti, ženy v požehnanom stave a vdovy prosia o jej príhovor u Boha.

Blahoslavená Marianna Biernacka, oroduj za nás.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top