Zábleskom modlitby prinútiš Ježiša, aby ti pomohol

0
Svätý Pavol nás poúča: „Bez prestania sa modlite, pri všetkom vzdávajte vďaky, lebo to je Božia vôľa v Kristovi Ježišovi pre vás! (1Sol 5, 17,18) Ale je to možné? Veru je, stačí si spomenúť na karmelitána Lawrence zo vzkriesenia.   

Brat Lawrence (Nicolas Herman) sa narodil v roku 1614 v Lotrinsku v hlboko založenej kresťanskej rodine. Vo veku 18 rokov podstúpil rozhodujúcu duchovnú skúsenosť. V tom čase si vybral vojenskú kariéru po boku vojvodu z Lotrinska, no dva tesné strety so smrťou a zranením ho prinútili opustiť vojenskú kariéru, keď mal 21 rokov.

V období rekonvalescencie sa rozhodol zasvätiť svoj život Bohu; stal sa pustovníkom, ale nenašiel pokoj, po ktorom túžil. Nicolas teda odišiel do Paríža, kde sa stal sluhom v domácnosti radcu kráľa Ľudovíta XIII. A potom, keď dovŕšil 26 rokov, sa rozhodol vstúpiť medzi bosých karmelitánov v Paríži na Rue de Vaugirard ako brat laik. Tam prijal meno brat Lawrence od vzkriesenia.

Pätnásť rokov slúžil v kuchyni a potom vyrábal sandále. Jeho prvých desať rokov rehoľného života bolo naplnených duchovnou temnotou, spojenou s bystrým citom pre jeho hriechy. Ale odovzdal sa Pánovi a snažil sa žiť jednoducho pod Božím pohľadom vo všetkom a v každom okamihu dňa. Takto našiel pokoj.


Keď teda nevieme, ako sa máme modliť bez prestania, ako nám to odporúča svätý Pavol, poučme od svätého rehoľníka, ktorý vo svojich zápiskoch napísal: 

Udržiavam sa v Pánovej prítomnosti jednoduchou pozornosťou voči Bohu. Rozpráva sa so mnou a teší sa zo mňa tisíc a jedným spôsobom. Odpúšťa mi a zbavuje ma mojich základných zlozvykov bez toho, aby o nich hovoril. Prosím ho, aby ma urobil podľa svojho srdca. A čím slabší a opovrhnutia hodnejším sa vidím, tým viac som milovaný Bohom. 

Modliť  sa môžeme neprestajným činom lásky. To znamená jednoducho naplniť našu myseľ myšlienkami na Boha a vyjadriť ich v krátkej modlitbe ako napríklad Ježiš, Mária a Jozef, milujem vás; zachráňte duše, alebo  Pane Ježišu Kriste, Syn živého Boha, zmiluj sa nado mnou hriešnym. Takto sa môžeme znova a znova, potichu, i nahlas. 

Neutíchajúci akt lásky nás vyvádza zo seba a spája nás s Milovaným. Až keď zanecháme tento akt lásky, veci sa začnú kaziť. Vtedy opäť upadneme do seba, do svojich roztržitých myšlienok a nedostatočného chápania vecí. 

Vtedy sa snažíme spoliehať na vlastnú chybnú silu a ego – zmocňujú sa nás pokušenia, strach a obavy nás začínajú ovládať, začíname pochybovať. Ale aj vtedy nás svätá Terézia z Lisieux uisťuje: "Neboj sa povedať Ježišovi, že ho miluješ – aj keď necítiš, že ho miluješ. To je spôsob, ako ho prinútiť, aby ti pomohol." A on to robí!

Dominikán, otec Simon Tugwell hovorí: "Často sa modliť naozaj znamená modliť sa k nemu zo samotných vecí nášho života. Veľmi často všetko, čo je dané, je záblesk modlitby, náhly výkrik radosti alebo volanie o pomoc. A ak je to dané, to je naša modlitba."

Brat Lawrence prežil svoj život vo veľmi jednoduchom vzťahu s Bohom, ku ktorému sa pripojil 12. februára 1691 vo veku 77 rokov.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top