Svätý Alojz Gonzága - jablko, ktoré padlo ďaleko od stromu

0
Svätý Alojz Gonzága je taký známy-neznámy svätec. Známy – pretože toto meno sa v kresťanskom prostredí spomína pomerne často a neznámy – pretože málo ľudí pozná jeho podrobnejší životopis. A práve vydaním tejto knihy chceli vo vydavateľstve Zachej otvoriť bráničku k bližšiemu spoznaniu tohto svätca. 

Hoci sa Alojz Gonzaga narodil do vznešenej talianskej rodiny, nezanechal po sebe slávu vladára, vojenského vodcu či umelca, ale čosi oveľa hodnotnejšie – príklad svojej vrúcnej lásky k Bohu, ku ktorému prilipol už od útleho detstva. Nič, čo vo svojom krátkom živote vykonal, neurobil bez pomyslenia na Pána, ktorý mu jeho lásku vrchovato odplatil.


V knihe Svätý Alojz Gonzaga sa dočítate o jeho živote vo svete i mimo neho a samozrejme o rehoľnom, za ktorý tak veľmi bojoval. Matka ho od najútlejšieho veku viedla láske k Bohu a určite prispela k tomu, že Alojz mal priveľké srdce na to, aby sa uspokojil s radosťami tohto sveta. 

Riadil sa jedinou zásadou – dosiahnuť nebo. Žil najlepšie, ako vedel a sníval o večnosti. Hovorieval: „Boh mi stačí.“ Túžil úplne zabudnúť na seba a slúžiť Bohu vo svojich blížnych, zvlášť v tých najbiednejších. 

Alojz zanechal svet, svoj vznešený rod i život na zámku a napriek mnohým prekážkam vstúpil do Spoločnosti Ježišovej. Tam kvet jeho života úplne rozkvitol a napokon i uvädol – na Božom oltári.

Anjelský mládenec zomrel v mladom veku, ale i tak dosiahol takú svätosť, že ho Cirkev povýšila za patróna mládeže, študentov a orodovníka pri voľbe životného povolania. Boh je vo svojich svätých jednoducho úžasný.

Masima - Verím a Dôverujem
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top