Zázračný Milostivý deviatnik k úcte svätého Františka Xaverského

0
Svätý František Xaverský, ktorému sa pripisuje obrátenie státisícov ľudí, je považovaný za najúspešnejšieho misionára od čias svätého Pavla. Táto novéna milosti je zvlášť považovaná za silnú, keď sa modlí od 4. marca do 12. marca, a od 25. novembra do 3. decembra. Ako vznikol tento milostivý deviatnik? Pôvodcom pobožnosti je sám svätý František Xaverský. 

Koncom roku 1633 sa v kostole velebných Otcov jezuitov v Neapole konali prípravy pre nejakú slávnosť. Zrazu jednému robotníkovi, ktorý tam pracoval, vypadlo z ruky ťažké kladivo. A tak nešťastne, že spadlo na hlavu pátra Marcella Mastrillo z Tovarišstva Ježišovho. 

Hneď začal veľmi krvácať, takže ho museli preniesť do jeho izby. Tam ho začala drgľovať zimnica a zvracal. Bol to znak, že mal silný otras mozgu. Ocitol sa tak vo veľkom nebezpečenstve. Páter Mastrillo urobil s dovolením svojich predstavených sľub, že keď sa uzdraví, dobrovoľne sa prihlási k japonským a indickým misiám. 

Jeho stav sa však prudko zhoršoval. Prítomní bratia sa domnievali, že horlivý kňaz čoskoro zomrie, no práve v tú noc, kedy očakávali jeho smrť, sa ukázal pátrovi Mastrillovi svätý František a povedal mu: "Marcelle, buď dobrej mysle, tvoj sľub som prijal a prišiel som ťa potešiť. Čo by túžil dostať od Boha? Vedz, že v nebi mám veľkú moc." 

Potom mu dal mnohé užitočné poučenia a uistil ho, že všetci, ktorí od 4. marca so 12. marca vykonajú tento deviatnik k jeho úcte a v jednom z týchto deviatich dní sa vyspovedajú, prijmú sväté prijímanie a budú prosiť u Boha o jeho príhovor, dostanú žiadanú milosť, pokiaľ však táto milosť bude zjednotená s Božou vôľou. 


Napokon mu svätý František s prívetivou tvárou povedal: "Vstaň, lebo si uzdravený!", a zmizol. Na začudovanie a stŕpnutie ostatných páter Marcello vstal a zvolal: "Som vyliečený, svätý František Xaverský mi vymohol túto milosť."

Správa o tomto náhlom zázračnom uzdravení, ako aj o milostivej novéne sa bleskovo rozšírila po celom Taliansku. Páter Mastrillo splnil svoj sľub a za krátky čas odcestoval do Indie, kde zomrel ako mučeník pre svätú vieru, ktorú hlásal. Tento deviatnik sa teraz koná po celom svete, všade, kde sa nachádza Tovarišstvo Ježišovo a pripájajú sa k nim tisícky veriacich, lebo milosti, ktoré obdržali na príhovor svätého Františka Xaverského, sú nespočetné.

Už v bule svätorečenia svätého Františka Xaverského si môžeme prečítať veľmi významnú udalosť: "Svätý František Xaverský dal slepému radu, aby horlivo konal túto novénu. Slepec ho veľmi rád poslúchol a v okamihu, keď ukončil túto pobožnosť, sa mu celkom vrátil zrak." Majme teda dôveru k svätému Františkovi Xaverskému, veľkému divotvorcovi a konajme túto pobožnosť. 

Podmienky pre vykonanie deviatnika, aby sme dosiahli úžitok
1. Mať dôveru k svätému Františkovi
2. Počas deviatich dní konania pobožnosti si nájsť nejaký spôsob na uctenie svätého Františka Xaverského
3. Počas týchto dní prijať sviatosť pokánia a Najsvätejšiu sviatosť oltárnu

Novéna sa skladá z niekoľkých modlitieb, ktoré sa modlíme každý deň

1. K svätému Františkovi Xaverskému  

Rozpomeň sa, ó slávny apoštol Indov a Japoncov, svätý František Xaverský, že Boh ťa dal svetu nielen preto, aby si svetlom viery osvietil tých, ktorí zotrvávajú v mrákotách nevery a priviedol hriešnikov k pokániu a Božej milosti, ale že ťa poslal tiež preto, aby prispel pomocou všetkým, ktorí v núdzi a vo svojich potrebách s dôverou žiadajú tvoj príhovor. 
Tvoje zásluhy u Najvyššieho sú svetoznáme pre nespočetné dobrodenia, ktoré neprestávaš ľudom vyprosovať. Celé kráľovstvá a cisárstva ďakujú tvojmu príhovoru za veľmi zvláštne dobrodenia. Na tvoje orodovanie boli chorí tak často uzdravení, slepým sa vrátil zrak, hluchým sluch a chromým zdravé údy. Toľkým zarmúteným si prinavrátil radosť a potešenie, toľkým hriešnikom si vyprosil ducha úprimnej kajúcnosti, postihnutí všelijakou núdzou a chudobou zakúsili tvoju mocnú ochranu. 
Nuž, ó svätý František Xaverský, veľký priateľ a Boží miláčik, to, čo od teba teraz žiadam, nie je pre teba ťažšie, než čo si toľkokrát vymohol iným. Preto celkom naplnený dôverou v tvoj veľmi mocný príhovor, pokorne ťa prosím, aby si ráčil vyprosiť u Boha (vyslovte žiadanú milosť). 
Aby si mi neodoprel svoju pomoc, tak ťa prosím pre predrahú krv Kristovu, ku ktorej si mával zvláštnu úctu a pobožnosť, ako aj pre Nepoškvrnené počatie najblahoslavenejšej Matky, ktoré si bol ochotný všade hájiť. 
Spomeň si, ó veľký apoštol, na svoj sľub, že nikdy a nikomu neodoprieš, kto by ťa o niečo prosil a splní tebou stanovené podmienky. Okrem toho tiež učiň, aby nasledujúce pobožnosti, ktoré pridávam k úcte umučeného Spasiteľa a jeho najmilšej Matky, boli blahosklonne prijaté. Ráč dôveru, ktorú majú v teba všetky národy, rozmnožiť a naše modlitby vždy milostivo podporuj u Boha. Vymôž mi od Boha tú milosť, o ktorú ťa prosím! Ráč mi byť pomocníkom k tomu, aby som nasledujúc tvoj cnostný príklad, napokon dosiahol skrze tvoj príhovor tú blaženosť, ktorú teraz požívaš. Amen.

2. Pobožnosť k najdrahšej Kristovej krvi

Antifóna:
A premenený je jeho pot ako kvapka krvi, tečúca na zem. Jeho ruky a nohy boli prebodnuté. Jeden z vojakov otvoril kopijou jeho bok. A hneď vyšla krv a voda.  
Pane, pomôž svojim služobníkom!
Ktorých si vykúpil predrahou krvou.

Modlime sa. Pane Ježišu Kriste, ktorý si z lona nebeského Otca zostúpil na zem a prelial svoju predrahú krv, aby si vyhladil naše hriechy, pokorne ťa prosíme pre tvojich päť svätých rán, ktoré si dostal pnejúci na kríži, ako aj pre zásluhy a príhovor tvojho svätého sluhu Františka Xaverského, ráč vyslyšať, o čo ťa prosíme. Tiež nám ráč k tej milosti prepožičať, aby sme pri poslednom súde, stojaci na pravici, počuli od teba utešené slová: "Poďte, požehnaní môjho Otca!" Toto všetko s veľkou dôverou očakávame od tvojej nekonečnej dobroty a milosrdenstva, ktorý si živý a kraľuješ na veky vekov. Amen.

3. Pobožnosť k Nepoškvrnenému Počatiu Panny Márie

Antifóna:
Panenská Bohorodička Mária, tvoje Nepoškvrnené počatie spôsobilo celému svetu radosť, lebo od teba vzišlo slnko spravodlivosti, Ježiš Kristus, náš Boh, ktorý zrušil celú kliatbu, vydobyl nám opäť požehnanie a prekonajúc smrť nám vrátil večný život.
Uctievajme radostne Nepoškvrnené počatie najblahoslavenejšej Panny.
Aby sa za nás prihovárala u svojho Syna, nášho Pána.

Modlime sa. Ó Bože, ktorý si svojmu jednorodenému Synovi ráčil pripraviť v nepoškvrnene počatej Panne Márii dôstojný Stánok, prosíme ťa, aby si, ako si ju chránil od každej poškvrny, pre jej i pre príhovor svätého Františka Xaverského, ktorý vždy zbožne uctieval Nepoškvrnené počatie, tiež nás ráčil očistiť od každej škvrny hriechu, aby sme si zaslúžili byť účastní tvojich milostí ako tu na zemi, tak aj tam, na večnosti. Skrze Krista, nášho Pána. Amen. 

4. Pobožnosť k deviatim chórom svätých anjelov

Antifóna
Svätí anjeli, archanjeli, tróny a panstvá, kniežatá a sily, mocnosti, cherubíni a serafíni, chváľte tiež Hospodina a prihovárajte sa za nás u Boha!
Boh prikázal svojim anjelom o tebe.
Aby ťa strážili na všetkých tvojich cestách.

Modlime sa. Ó Bože, ktorý prepodivným poriadkom ustanovuješ anjelské služby a ľudské skutky, udeľ milostivo, aby náš život na zemi bol strážený tými, ktorí ti slúžiaci v nebesiach sú ustavične pripravení k službe a svätého Františka Xaverského na zemi ustavične chránili, aby sme aj my na ich príhovor dostali, čo so žiadame a potom ťa spolu s nimi raz v nebi mohli chváliť a oslavovať. Skrze Ježiša Krista, nášho Pána. Amen.

5. Litánie k úcte svätého Františka Xaverského

Pane, zmiluj sa nad nami!
Kriste, zmiluj sa nad nami!
Pane, zmiluj sa nad nami!
Kriste, uslyš nás!
Kriste, vyslyš nás!

Otec na nebesiach, Bože, zmiluj sa nad nami!
Syn, Vykupiteľ sveta, Bože,
Duch Svätý, Bože,
Svätá Trojica, jeden Boh,

Svätá Mária, oroduj za nás!
Svätá Božia Rodička,
Svätá Panna panien,
Svätý František Xaverský,
Apoštol Indov a Japoncov,
Vyvolený nástroj, aby si niesol meno Ježiš pred pohanmi,
Hlásateľ svätého evanjelia,
Stĺp svätej Cirkvi,
Obhajca svätej viery,
Odporca neviery,
Kazateľ pravdy,
Priateľ detí,
Otec chudobných,
Potešiteľ zarmútených,
Ochranca opustených,
Lekár chorých,
Útočisko biednych,
Pomocník trpiacich v núdzi,
Ochrana zomierajúcich,
Veľký divotvorca,
V protivenstvách,
V úzkostiach a ťažkomyseľnosti,
V chudobe a opustenosti,
V telesných krehkostiach,
V každej slabosti,
Počas ťažkej skúšky,
V telesnej a duševnej núdzi,
V živote a smrti,

Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, zľutuj sa nad nami, Pane.
Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, vyslyš nás, Pane.
Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, zmiluj sa nad nami.

Kriste, uslyš nás.
Kriste, vyslyš nás.
Pane, zmiluj sa nad nami!
Kriste, zmiluj sa nad nami!
Pane, zmiluj sa nad nami!

Otče náš... Zdravas‘ Mária

Oroduj za nás, svätý František Xaverský!
Aby sme sa stali hodní Kristových zasľúbení!

Modlime sa. Ó Bože, ktorý zvelebuješ tých, ktorí teba zvelebujú a ktorý uctievaním svojich svätých sám si uctený, prepožičaj nám milostivo, aby sme všetci, ktorí ctíme slávne zásluhy tvojho svätého vyznávača Františka Xaverského, zakúsili jeho mocný príhovor. Skrze Ježiša Krista, nášho Pána. Amen.  

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top