Ulmovci a ruženec s rodinou Ulmovcov

0
Takmer všetci Poliaci už spoznali a ocenili hrdinský, ba priam heroický postoj rodiny Ulmovcov. Táto kniha ponúka odpoveď na najdôležitejšiu otázku: Prečo to urobili? Prečo sa obetovali pre iných? Čo je kľúčom k takýmto postojom? A to je dnes veľmi dôležité. V čase, keď si väčšina cení vlastné pohodlie viac ako milosrdenstvo.

Obrad blahorečenia Józefa a Wiktorie Ulmovcov a ich detí sa uskutočnil 10. septembra 2023 v poľskej dedinke Markowa. Zaradením ich najmladšieho, ešte nenarodeného dieťaťa do procesu blahorečenia Cirkev potvrdila učenie, že ľudský život sa začína od počatia. Ide zároveň o prvé blahorečenie nenarodeného dieťaťa v dejinách Cirkvi. Prečo Cirkev vyhlásila za blahoslavenú chudobnú rodinu so siedmimi deťmi z Markowej na Podkarpatí?

Manželia Ulmovci boli známi tým, že otvorili každému, kto zaklopal na ich dvere. Všetkým pomáhali bez váhania a výpočitavosti, nezištne. Počas druhej svetovej vojny, keď vrcholil hon na Židov, poskytli svoj – už i tak plný dom – ako útočisko ôsmim ľuďom. Po udaní bola celá rodina Ulmovcov spolu s tými, ktorých ukrývala, popravená.

V ich rodinnej Biblii sa našla zvýraznená stať O milosrdnom Samaritánovi. Túto evanjeliovú pasáž najvýrečnejšie zvýraznili svojím životom, keď boli ochotní v službe druhým obetovať sa až do krajnosti. Vernosť evanjeliu ich povýšila na oltár. Ulmovci – nazývaní aj milosrdní Samaritáni 20. storočia – nám môžu byť vzorom bezhraničnej lásky, ktorá víťazí nad novodobou pandémiou strachu, uzavretosti a chladu ľudských sŕdc. 


Okrem knihy Ulmovci, vydalo vydavateľstvo Zachej aj knihu Modlitba ruženca s rodinou Ulmovcov, ktorá zrkadlí biblické texty a rozjímania vo všednej každodennosti tejto výnimočnej rodiny so siedmimi deťmi. Kde našli silu prijať do svojho domu ôsmich Židov, aj keď vedeli, že za to môžu zaplatiť svojím životom?

Ulmovci sa môžu stať inšpiráciou pre všetky kresťanské rodiny, ktoré nestoja o lacné kompromisy a v modlitbe ruženca túžia nájsť silu čeliť aj tým najťažším rodinným skúškam.

Masima - Verím a Dôverujem
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top