Zjavenia Pána Ježiša a vznik úcty k Svätej tvári

0
Oddanosť k Svätej tvári zjavil Ježiš sestre Márii zo Svätého Petra (1816-1848), karmelitánke z Tours vo Francúzsku. Primárnym účelom pobožnosti je odčiniť hriechy proti prvým trom prikázaniam: popieranie Boha, rúhanie a znesvätenie nedieľ a svätých dní.

Pobožnosť k Svätej tvári Ježiša, vychádzajúca zo života a spisov sestry Márie zo Svätého Petra, bola nakoniec schválená pápežom Levom XIII. v roku 1885, ktorý ustanovil pobožnosť ako Arcibratstvo pre celý svet. V januári 1849 dal pápež Pius IX. umiestniť relikviu Veronikinho závoja na verejnú úctu v Ríme. Počas tejto doby sa Božská tvár zjavila zreteľne, akoby žila, a bola osvetlená jemným svetlom. Reprodukcie závoja boli neskôr vytlačené, dotknuté originálom a odoslané do zahraničia na uctenie.

Sestra Mária od svätého Petra (rodným menom Perrine Éluère) sa narodila vo francúzskom meste Rennes 4. októbra 1816. Bola chorľavým a už vôbec nie zbožným dieťaťom, skôr bola - ako neskôr sama priznala - tvrdohlavá a výbušná. Keď mala šesť rokov, išla na prvú spoveď a odvtedy sa v nej začali diať zmeny. Mária začala pracovať na prekonávaní samej seba. Rodičia jej potom vštiepili úctu k Panne Márii.

Keď v desiatich rokoch pristúpila k prvému svätému prijímaniu, Mária začala, na počudovanie ostatných, veľmi rýchlo napredovať na ceste dokonalosti. Modlitbami získavala mnoho milostí a začala poznávať, že ju Pán volá k zasvätenému životu. Pod vedením svojho spovedníka sa potom päť rokov pripravovala na vstup do kláštora, do ktorého napokon vstúpila 13. októbra 1839 a stala sa karmelitánkou v Tours. 


Mimoriadne milosti dostávala aj ako novicka, s ktorými sa potom zverila predstaveným a čakala na ich súhlas, aby sa mohla Pánovi ponúknuť, ako to od nej požadoval. Potom, keď súhlas dostala, Pán Ježiš jej odhalil ‚svoj plán‘ na náhradu škôd, spáchaných hriešnikmi. Zaujímavosťou je, že iba osemnásť dní predtým vzniklo bratstvo, ktoré si vzal pod ochranu sám francúzsky kráľ Ľudovít. Pán Ježiš potom Márii povedal, že táto nová pobožnosť nemá mať úlohu iba odškodnenia za rúhania, ale má tiež vynahradzovať znesväcovanie dní Pána, čo je skutočne veľkým hriechom.   

"Môjmu Menu sa všade rúhajú," povedal jej Pán Ježiš 26. augusta 1843 a ukázal jej, ako tento strašný hriech oveľa viac než iné hriechy raní jeho Božské Srdce. Sestra Mária rozpráva: "Tým, že hriešnik preklína Ježiša do jeho Tváre, verejne ho napáda, ruší jeho vykúpenie a vyslovuje si svoje vlastné odsúdenie. Potom mi ukázal rúhanie ako otrávený šíp, ktorý neustále zraňuje jeho Srdce a prezradil, že túži po Zlatom šípe, ktorý by ho príjemne zraňoval a ktorý by liečil aj ostatné rany, spôsobené zlobou hriešnikov.

V zjavení 18. októbra 1843 jej Pán Ježiš povedal: "Dávam ti svoje Meno, ktoré bude ako svetlo v tme a vašou silou v boji. Satan bude robiť všetko, čo je v jeho moci, aby zničil toto dielo, ale uisťujem ťa, že sväté Božie Meno zvíťazí a svätí anjeli získajú v tomto boji víťazstvo."

Márii povedal Pán Ježiš: "Komu inému by som mal zveriť túto úlohu, ak nie karmelitánke, ktorej povolanie ukladá stále oslavovať moje Meno?" A Mária, keď to robila, cítila, že sa jej duša celkom stratila v Bohu a zároveň bola užasnutá, keď ma náš Pán prinútil uvedomiť si význam slov, ktoré povedal Abrahám, že ak by bolo možné nájsť aspoň desať spravodlivých duší, Boh ušetrí vinné mestá kvôli týmto desiatim spravodlivým. Tiež sa mi zdalo, že kvôli tým, ktorí budú vykonávať nápravu za hriechy spáchané proti Božiemu majestátu, bude Jeho spravodlivosť upokojená a On udelí milosť vinníkom."

Mária ďalej hovorí: "Náš Božský Spasiteľ ma silne pritiahol ku kontemplácii Jeho rozkošnej Tváre a cez lúč svetla vychádzajúci z Jeho vznešenej Tváre mi umožnil vidieť, že Svätá Tvár, ktorú predstavil ľudstvu na uctievanie, bola skutočne zrkadlom tých nevysloviteľných Božských dokonalostí, obsiahnutých aj v jeho Najsvätejšom Mene. 

"Náš Pán mi povedal, že hľadal v našom kláštore dušu, ktorá by hojila rany, ktoré boli uštedrené jeho Tvári tým, že by nalievala víno a olej lásky ako zadosťučinenie za hriechy. Potom som dostala prísľub, že pokiaľ komunita bude konať túto pobožnosť, dostane bozk lásky, ktorý bude zárukou večného bozku."

"V Najsvätejšej sviatosti sa Pán Ježiš túži odovzdať dušiam, lebo práve tam je ukrytá jeho Svätá Tvár, ktorá oslňuje viac než slnko. Potom mi ešte raz sľúbil, že vtlačí svoju podobu do duší tých, ktorí budú uctievať jeho Svätú Tvár." 

Sestra Mária od svätého Petra zomrela v roku 1848 a verejného schválenia pobožnosti, ktorú od nej Pán Ježiš žiadal, sa nedožila. Ale na rozšírení tejto úcty horlivo pracoval dobrodinec kláštora ctihodný Leo Dupont, ktorý dostal milosť dožiť sa cirkevného schválenia. Toto schválenie udelil v roku 1874 nový arcibiskup v Tours, Charles Theodore Colet.  

Úctu k Svätej Tvári veľmi preslávila aj ďalšia karmelitánka, svätá Terézia z Lisieux a v roku 1940 sa ďalšia sestra, Mária Pierina de Micheli postarala, aby sa vyrazila medaila Svätej Tváre, na ktorej je vyobrazená Ježišova Tvár z Turínskeho plátna. Hneď prvá medaila bola ponúknutá pápežovi Piovi XII., ktorý ju prijal a udelil jej cirkevné schválenie a zároveň vyhlásil sviatok Svätej Tváre, ktorý sa slávi v utorok pred Popolcovou stredou.

Prisľúbenia Pána Ježiša
Všetci, ktorí uctievajú moju tvár v duchu nápravy, budú tým vykonávať úrad zbožnej Veroniky. Pokiaľ budú konať náhradu za hriechy rúhačov, budem sa starať o ich duše a vtlačím do nich svoju Božskú podobu. 

Tých, ktorí slovami, modlitbami alebo písmom obhajujú moju vec v tomto diele nápravy, budem obhajovať pred svojím Otcom, a dám im svoje kráľovstvo.

Obetovaním mojej Tváre môjmu večnému Otcovi nebude nič odmietnuté a získa sa obrátenie mnohých hriešnikov.

Skrze moju Svätú Tvár budú ctitelia robiť zázraky, tíšiť Boží hnev a zvolávať zľutovanie nad hriešnikmi.

Ako si v kráľovstve môžu zaobstarať všetko, po čom túžia s mincou, ktorá má obraz kráľa, tak v nebeskom Kráľovstve získajú všetko, po čom túžia s predrahou mincou s obrazom mojej Svätej Tváre.

Tí, ktorí na zemi rozjímajú o ranách mojej Tváre, budú v nebi vidieť, ako žiari slávou.

Dušiam, ktoré uctievajú moju Svätú Tvár, budem vlievať svoje svetlo a milosť. Stanú sa mi podobnými
a zažiaria zvláštnou nádherou v nebi.

Budem ich brániť, ochraňovať a posilňovať vo vytrvalosti až do konca.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top