Ochrankyňa rodičiek - svätá Margita Antiochijská

0
Presný dátum narodenia svätej Margity Antiochijskej nie je známy, traduje sa, že to bolo na prelome 80. a 90. rokov 3. storočia. Je však známe, že žila za vlády cisára Diokleciána. Svätá Margita je jednou zo 14 svätých pomocníkov a jej hlas bol jedným z hlasov, ktoré počula svätá Jana z Arcu. Svätá Margita Antiochijská je patrónkou roľníkov, panien, dievčat, manželiek, ochrankyňou rodičiek, pomocníčka pri pôrode, neplodnosti a pri chorobách tváre.

V dobe panovania Diokleciána prebiehalo veľké prenasledovanie kresťanov. Margitin život sa však spočiatku vyvíjal celkom inak. Jej otec Aedesius bol pohanský veľkňaz, no o mamu prišla keď bola veľmi maličká. Otec dal maličkú dcérku do výchovy žene, ktorá žila na jednom z jeho vidieckych usadlostí. Nevedel však o tom, že táto žena je tajnou kresťankou, ktorá malú Margitu postupne privádzala k viere, až napokon zahorela láskou k Spasiteľovi. 

Bolo len otázkou času, kedy sa jej viera prevalí. Margita musela nevraživosti, ktorá vládla pre prenasledovanie kresťanov, čeliť už pod strechou otcovho domu. Keď sa otec po jej návrate domov dozvedel, že sa stala kresťankou a navyše spravila sľub celoživotného panenstva a celkom sa oddala Pánovi Ježišovi, použil najprv presviedčanie a potom pristúpil aj k vyhrážkam. Nič nepomohlo, Margita trvala na svojom a rozzúrený otec prehlásil, že sa jej zrieka, odteraz už nie jeho dcérou, ale otrokyňou.

Hoci svojho otca uchvacovala ženským pôvabom, poslal ju pásť dobytok v chudobných handrách. Takýmto trestom chcel Aedesius prinútiť Margitu k zmene zmýšľania, myslel si, že pre takéto poníženie dcéra opustí kresťanskú vieru.


Jedného dňa ju uvidel rímsky prefekt Olibrius, ktorý sa do nej na prvý pohľad zamiloval. Lenže Margita jeho dvorenie rázne odmietla vyznaním viery v Ježiša Krista a dodala, že Spasiteľ je jej večný Snúbenec a nemieni sa ho vzdať. Olibrius sa rozhneval a popudený zlosťou dal príkaz, aby Margitu vrhli do žalára. A zopakoval rovnaký postup ako jej otec - najprv sľuboval a potom si podmienil, že ju prinúti odpadnúť od viery. Ale rovnako ako Aedesius, ani on nepochodil.

Keď videl, že nepomôžu ani sľuby, ani hrozby, rozhodol sa pre mučenie. Domnieval sa, že ak ju budú páliť ohňom a trhať železnými hrebeňmi, Margita ustúpi. Ona však napriek hroznej bolesti vydržala a nepoddala sa. Dokonca tým, ktorí ju presviedčala, aby povolila, povedala: "Keby ste poznali Ježiša Krista, tak sa pre jeho meno tiež vystavíte mučeníctvu." 

Keď ľudské sily spolu s hnevom nič nezmohli, prišiel na radu diabol, ktorý sa jej po tom, čo bola opäť uvrhnutá do žalára a prísľubom ďalšieho mučenia, zjavoval v podobe draka. Snažil sa ju otriasť a oslabiť na duchu, dokonca ju v jednej chvíli chcel zhltnúť. Margita vtedy s pevnou a neochvejnou vierou spravila pred diablom veľké znamenie kríža a on hneď zmizol. Margita bola napokon, po ďalších mukách, ktoré pretrpela bez najmenšej známky zaváhania, sťatá.

Táto svätica patrila v stredoveku k najobľúbenejším sväticiam, veriaci jej zasväcovali množstvo kostolov. Do Európy sa jej kult dostal vďaka pútnikom, ale i križiakom, ktorý mohli presvedčiť o jej úcte v Malej Ázii a po celom Východe.

Jej relikvie boli v roku 980 odvezené z Antiochie a napokon v roku 1145 skončili v katedrále, ktorá jej bola zasvätená Montefiascone, pričom časť z nich získali v roku 1213 benátski benediktíni. Hoci nepochádzala z panovníckeho rodu, zvykne byť zobrazovaná s kráľovskou korunkou, alebo s krížom v pravej ruke, či palicou s krížom, alebo s drakom pri nohách.

Svätej Margite sa tiež pripisuje autorstvo modlitby matiek v požehnanom stave: Všemohúci Bože, kedysi si pripravil telo i dušu najsvätejšej Panny Márie za dôstojný príbytok pre svojho Syna. Teraz si požehnal tiež moje telo a učinil si ho nástrojom svojej tvoriacej sily. Ochraňuj a opatruj tento klíčiaci život a daj, nech sa toto dieťa šťastne narodí a stane sa vo svätom krste tvojím dieťaťom. Chráň moje dieťa v celom jeho ďalšom živote, nech verne kráča cestami tvojich prikázaní a nech dosiahne večný život v nebesiach.

Dobrotivý Bože, tento klíčiaci život si však zveril mojej ochrane a zodpovednosti. Preto ťa prosím, daj mi zdravie tela i duše, daj mi dobrotu srdca a čistú myseľ, aby som svojmu dieťaťu neodovzdala zlé náklonnosti, ale dala mu do života len dobré povahové vlastnosti.

Nebeská Matka, pomáhaj mi, aby som v týchto mesiacoch mala vo svojom srdci veľa čistej radosti a aby som túto radosť smela šíriť okolo seba. Z lásky k Bohu a z lásky k svojmu dieťaťu nechcem prepadnúť malomyseľnosti, aj keby sa mi stalo azda v budúcich dňoch alebo vo chvíli pôrodu dieťa priveľmi ťažkým bremenom. Matka Božia, kiež mi v tejto dobe dodajú silu spomienky na tvoje bolesti a na utrpenie tvojho Syna.

Aj vás, svätí strážni anjeli prosím o ochranu a pomoc. Veďte mňa, manžela i naše dieťa týmto životom tak, aby sme ho prežili podľa Božej vôle a buďte našimi príhovorcami pri Božom tróne.

Požehnanie všemohúceho Boha Otca i Syna i Ducha Svätého zostúp na mňa, na môjho manžela i na moje dieťa. Amen.

Ó Mária, počatá bez prvotného hriechu oroduj nás! S božským Dieťatkom, Matka, ráč nám dať požehnanie.

Masima - Verím a Dôverujem

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top