Eucharistické zázraky v dejinách Cirkvi

0
Scete (Egypt) – 3. až 5.stor. (túto najstaršiu správu o eucharistickom zázraku obsahujú tzv. Apophthegmata Patrum – Výroky otcov): Jeden z otcov žijúcich v púšti pochyboval o kutočnej prítomnosti Krista v Eucharistii a vykladal ju iba symbolicky. Jeho spolubratia mu vyprosili znamenie. Po premenení sa miesto hostie objavil chlapec Ježiš, bol prebodnutý a do kalicha vytiekla skutočná krv. Potom sa všetko vrátilo do pôvodnej podoby Eucharistie.

Svätá Mária Egyptská (Palestína) – okolo roku 400 (zapísané jeruzalemským biskupom, patriarchou Sofroniom): Mária, bývalá hriešnica, ktorá konala pokánie v pustatine pri rieke Jordán, požehnala jeho vody znamením kríža a potom po nich prešla, „akoby to bola pevná zem,“ aby sa dostala na druhý breh k otcovi Zosimovi, ktorý jej priniesol sväté prijímanie. 

Lanciano (Taliansko) – r.750: Kňaz pochyboval o skutočnej prítomnosti Krista v Eucharistii. Po vyslovení konsegračných slov sa hostia premenila na mäso a víno na krv. Uchovávané relikvie boli v rokoch 1970 – 1971 podrobené veľmi rozsiahlemu vedeckému výskumu – celkovo asi 500 rôzny testom, ktoré potvrdili, že ide o skutočné ľudské mäso (srdcové tkanivo) a krv (skupina AB) a že stav, v akom sa po viac než 12. Storočiach nachádzajú (t.j. čerstvosť skúmaného tkaniva a vzorky krvi), je z vedeckého hľadiska absolútne nevysvetliteľný. 

Trani (Taliansko) – okolo r.1000: hostia ukradnutá z kostola nejakou ženou začala v jej dome intenzívne krvácať.

Taliansko, r. 1050 (svedkom zázraku bol svätý Peter Damiani, učiteľ Cirkvi. Popisuje ho vo svojom diele Oposcul. XXXIV, Patrol. Lat., tom. CXLV. col. 573): Kňaz pristihol ženu, ktorá po Svätom prijímaní schovala Eucharistiu do kúska plátna, aby ju použila pre čarodejnícke obrady. Keď plátno rozbalila, polovica hostie bola premenená v mäso, druhá polovica mala pôvodný vzhľad Eucharistie. 


Bettbrunn (Nemecko) r.1125: Zbožný roľník chcel mať doma Eucharistiu a preto si ju doniesol (presnejšie ukradol po Svätom prijímaní) tajne domov.Nosil ju ukrytú v palici. Znesvätenú hostiu, ktorá mu spadla na zem, nemohol zodvihnúť ani on, ani privolaný kňaz, ani biskup Hartwich z Regensburgu, až kým sa biskup nezaviazal sľubom, že na tom mieste postaví kaplnku k ucteniu Eucharistie, v ktorej bude hostia uložená. (kaplnka bola v r.1330 zničená požiarom a neskôr obnovená)

Ferrara (Taliansko) r.1171: Na slávnosť Zmŕtvychvstania, 28. marca pri omši, ktorú slúžil otec Peter z Verony, začala z premenej hostie striekať krv až na strop krypty, v ktorej sa svätá omša konala. Stopy krvi na strope krypty, nad ktorou je postavená bazilika Santa Maria in Vado sú dodnes viditeľné. 

Ausburg (Nemecko) r.1194 – 1199: Hostiu, ktorá si jedna žena v r. 1194 tajne odniesla domov, sa premenila, ako sa ukázalo v r.1199, v mäso. Keď ju priniesli do kostola, diali sa ďalšie mimoriadne úkazy, dosvedčené mnohými svedkami. 

San Juan de las Abadesas (Španielsko, východné Pyreneje) r. 1251: Do dutiny v Kristovom čele na drevenom súsoší Snímania z kríža, umiestnenom nad oltárom v kláštornom kostole, bola uložená hostia a časom sa na ňu zabudlo. V r. 1426 bola dutina znovu objavená s neporušenou, v plátne zabalenou hostiou, premenenou v r. 1251. Dutina s hostiou je od toho času preplátovaná striebrom.

Bolsena (Taliansko) r. 1263: Kňaz Peter z Prahy, ktorý putoval do Ríma, pochyboval o skutočnej prítomnosti Ježiša v Eucharistii. Po konsegračných slovách začala z premenenej hostie kvapkať na plátno (korporál) krv. Zázrak preveroval pápež Urban IV., ktorý bol vtedy v neďalekom meste Orvieto. Zázrak bol jedným z  podnetov k zavedeniu slávnosti Tela a Krvi Pána. Krvou postriekaný korporál je uchovávaný v katedrále v Orviete.

Paríž, r. 1290: Na Veľkú noc ukradol muž hostu a chcel ju znesvätiť – hostia začala po prebodnutí nožom krvácať, po vhodení do nádoby s vriacou vodou vystúpila nad nádobu. Na mieste jeho domu bola postavená kaplnka, v ktorej bola ucievaná Eucharistia. Hostia – relikvia, sa počas francúzskej revolúcie stratila. Celá udalosť je doložená viacerými písomnými prameňmi.  

Glotowo (Poľsko) r. 1290: V dobe nájazdov Litovčanov niekto ukryl pred znesvätením strieborné pozlátené ciborium. Zakopal ho na poli. Zostala v ňom (asi nedopatrením) premenená hostia. Dedina i kostol boli Litovčanmi úplne zničené a o schovanom ciboriu nikto nevedel. Našla sa až o mnoho rokov neskôr, v neporušenom stave, pri oraní, kedy sa zvieratá začali správať veľmi zvláštne.

Santarém (Portugalsko) 13, stor.: Hostia, ktorú ukradala nejaká žena na pokyn čarodejnce, začala krvácať a krvácala ešte aj po vrátení do kostola. Zázrak potom pokračoval v r. 1340, kedy sa pôvodný relikviár z vosku, pri otvorení svätostánku rozpadol na kúsky.

Herkenrode a Hasselt (Belgicko) 25. 7. 1317: Pri návšteve kňaza u chorého sa na hostii objavili stopy krvi po tom, keď sa jej ktosi z rodiny dotkol zo zvedavosti. Kňaz niesol skrvavenú hostiu do opátstva Herkenrode a počas cesty sa na nej pred mnohými svedkami 1. 8. 1317 objavila Kristova tvár. Dnes je hostia uchovávaná v katedrále sv. Quintina v Hasselte.

Walldürn (Nemecko) r. 1330: Kňaz z nepozornosti rozlial víno premenené v Kristovu Krv na korporál a vytvoril sa na ňom obraz ukrižovaného Krista, obkopeného jedenástimi rovnakými obrazmi jeho tváre. Obraz je dodnes možné vidieť pomocou fotografie zhotovenej v ultrafialovej časti spektra.

Stiphout (Holandsko) r. 1342: Výnimočným spôsobom pred plameňmi boli zachránené premenné hostie vo svätostánku pri požiari kostola. viac ako 2. storočia boli potom uchovávané celkom neporušené, až do r. 1557, kedy sa ich stopy strácajú v období nepokojov s nastupujúcim protestantizmom.  

Ludbreg (Chorvátsko) r. 1411: Kňaz pohyboval o reálnej prítomnosti Ježiša v Eucharistii a počas svätej omše sa víno po premeňovaní premenilo na krv. Pápež Lev X. vydal v r. 1513 bulu, ktorá schvaľuje verejné uctievanie relikviáru s Kristovou krvou. Od r. 1994 je relikviár so zachovalou Kristovou krvou uchovávaný v novovybudovanej svätyni. 

Bagno di Romagna (Taliansko) r. 1412: Prior Lazzaro da Verona z baziliky Panny Márie Nanebovzatej v Bagno di Romagna pochyboval pri premeňovaní o skutočnej prítomnosti Krista v Eucharistii. Keď prednášal slová premieňania nad kalichom s vínom, víno sa pred jeho zrakom premenilo na krv, kalich pretiekol a vylial sa na korporál, ktorý nasiakol krvou.  

Zaragoza (Španielsko) r. 1427: Hostia, ktorá bola ukradnutá pre čarodejnícke obrady (výrobu nápoja lásky) sa zmenila v malé žiarice dieťa, ktoré bolo v procesii nesené biskupom do katedrály v sprievode celého mesta. V katedrále sa dieťa premenilo nanovo na hostiu. Zápis o udalosti je uchovávaný na radnici v Zaragoze, v katedrále sa nachádza vyobrazenie udalosti.

Asti (Taliansko) r. 1535: Pri svätej omši, slávenej 25. Júla 1535 v kostole San Secondo začala tiecť z hostie krv, keď ju kňaz, slúžiaci svätú omšu, rozlomil. O zázraku a s ním spojených obráteniach sa dochovali početné písomné dokumenty a ešte v r. 1535 pápež Pavol III. udelil svojim apoštolským listom plnomocné odpustky tým, ktorí v deň výročia udalosti toto miesto navštívia.

Rím, r. 1610: Na kamenných oltárnych stupňoch jednej z kaplniek v kostole Santa Pudenziana v Ríme je dodnes vidieť odtlačok premenej hostie, ktorá na ne spadla kňazovi, ktorý slúžil svätú omšu a pritom pochyboval o skutočnej prítomnosti Ježiša v Eucharistii.

Pressac (Francúzsko) r. 1643: Pri požari sa roztavila takmer celá nádoba, v ktorej bola uchovávaná premenená hostia, ktorá však zostala ohňom nedotknutá.

Siena (Taliansko) r. 1730: V bazilike svätého Františka v Siene sú už takmer tri storočia uchovávané hostie, ktoré boli v r.1730 ukradnuté a potom nájdené celkom neporušené v blate. Neporušené zostávajú dodnes. Žiadny z radov výskumov, prevedených v priebehu minulého storočia nedokázal objasniť tento jav (zrovnávacie vzorky pri ekvivalentných podmienkach uchovávaniu podľahli naprostej skaze za desať rokov). Ján Pavol II. pri návšteve tejto kaplnky v r. 1980 povedal: „Toto je reálna prítomnosť!“   

Scala (Taliansko) r. 1732: Pri adorácii Najsvätejšej Sviatosti v kláštore Najsvätejšieho Spasiteľa v Scale sa podľa početných svedectiev (k očitým svedkom patril aj biskup zo Scaly a tiež učiteľ cirkvi sv. Alfonz Maria Liguori) na hostii, vystavenej v monštrancii, po dobu troch mesiacov objavovali znamenia Kristovho umučenia. 

Onil (Španielsko) r. 1824: Hostia, ukradnutá zo svätostánku, bola po niekoľkých dňoch nájdená na poli. Napriek tomu, že bol november, nebola porušená ani vlhkosťou, ani poveternostnými vplyvmi. V tomto stave, nedotknutom rokmi a vonkajšími vplyvmi zostala až dodnes.   

Saint André (ostrov La Réunion v Indickom oceáne) r. 1902: Pri pozdvihovaní sa na hostii objavila Kristova tvár, ktorú potom vystavenú v monštrancii, mohlo po dobu niekoľkých hodín vidieť tisíce svedkov.

Chirattakonam, Trivandrum (India) r. 2011: Na hostii, umiestnenej v monštrancii sa ukázala ľudská tvár. Postupné objavovanie tváre je zdokumentované fotografiami.

Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top