Súkromná štvrťhodinka s Ježišom

0
Kde s Pánom Ježišom hovoriť? Kdekoľvek, ale predovšetkým tam, kde je mimoriadnym spôsobom prítomný - pred svätostánkom.
A o čom? O tom, o čom chceš - o všetkom, čo ti leží na srdci.
Ako konkrétne? Snáď ti pomôže nasledujúce rozjímanie, v ktorom Pán Ježiš sám akoby začína rozhovor. Je podľa textu Antonína Maria Claret (1807- 1870). Autor v ňom necháva hovoriť Ježiša k čitateľovi - ako učiteľa duchovného života. Svätý Claret učí presne to, čo Matka Tereza naliehavo odporúčala a o čom rokovala aj biskupská synoda v súvislosti s laickou spiritualitou.

Nie je nutné veľa vedieť, aby si sa mi páčil - stačí, že ma veľmi miluješ. Takže tu so mnou rozprávaj tak, akoby si hovoril so svojím najlepším priateľom.

Chceš ma za niekoho o niečo prosiť? Povedz mi jeho meno a potom mi povedz, čo chceš, aby som teraz pre neho urobil. Vypros si veľa - neváhaj prosiť. Hovor ku mne jednoducho a úprimne o chudobných, ktorých chceš utešovať, o chorých, ktorých vidíš trpieť, o zblúdilých, ktorých túžiš vrátiť na správnu cestu. Povedz mi o každom aspoň slovo.


A potrebuješ nejakú milosť pre seba? Ak chceš, napíš mi niečo ako zoznam všetkého, čo potrebuješ. Príď a prečítaj ho v mojej prítomnosti. Povedz mi otvorene, že si snáď pyšný, sebecký, nestály, nedbalý ... A potom ma popros, aby som ti prišiel na pomoc zbaviť sa toho všetkého s väčším alebo menším úsilím, tak, ako chceš.
Nehanbi sa! Je mnoho spravodlivých, mnoho svätých v nebi, ktorí mali úplne rovnaké chyby. Ale oni sa pokorne modlili ... a neskôr sa od hriechu oslobodili.
A neváhaj tiež prosiť o svoje zdravie, ako aj o šťastné dokončenie svojej práce, obchodov alebo štúdia. To všetko ti môžem dať a tebe dám. A prajem si, aby si ma o to prosil, ak to nie je proti tvojej svätosti, ale pre ňu a pre jej podporu. Čo potrebuješ práve dnes? Čo pre teba môžem urobiť? Keby si vedel, ako si prajem ti pomôcť!

Máš práve nejaký plán? Rozprávaj mi ho. Čím sa zaoberáš? Na čo myslíš? Čo si praješ? Čo môžem urobiť pre tvojho brata, čo pre tvoju sestru, čo pre tvojich priateľov, pre tvoju rodinu, pre tvojich predstavených? Čo chceš pre nich urobiť?
A čo ja: Nepraješ si, aby som bol velebený? Nechcel by si urobiť niečo dobrého pre svojich priateľov, ktorých máš veľmi rád a ktorí možno žijú bez myšlienky na mňa? Povedz mi: Čo vzbudzuje dnes tvoju pozornosť najviac? Čo si túžobne praješ? Čo robíš pre to, aby si to docielil? Povedz mi to, keď sa ti niečo nepodarí, a ja ti poviem dôvod tvojho neúspechu.
Nechceš si ma získať pre seba? Som Pán srdca a s miernym násilím ich privediem tam, kam chcem, bez toho aby som narušil ich voľnosť.

Cítiš sa snáď smutný alebo máš zlú náladu? Povedz mi so všetkými podrobnosťami, prečo si smutný. Kto ťa zranil? Kto urazil tvoju sebalásku? Kto tebou opovrhoval? Povedz mi všetko a skoro sa dostaneš tak ďaleko, že mi povieš, že podľa môjho príkladu všetko odpustíš, všetko zabudneš. Ako odplatu prijmeš moje utešujúce požehnanie.

Máš strach? Cítiš vo svojej duši neurčitú zádumčivosť, ktorá je síce neoprávnená, ale napriek tomu ti neprestáva príliš rozdierať srdce? Vrhni sa mojej prozreteľnosti do rúk! Som u teba, na tvojej strane. Vidím všetko, počujem všetko a ani na okamih ťa neopustím. 
Cítiš odpor u ľudí, ktorí ťa predtým mali radi a ktorí teraz na teba zabudli a odvrátili sa od teba, a to bez najmenšieho dôvodu? Pros za nich a ja ich privediem späť na tvoju stranu, ak nebudú prekážkou na ceste k tvojej svätosti.

Nechceš mi povedať nejakú radosť? Prečo sa mi nezveríš, som predsa tvoj priateľ. Povedz mi, čo od poslednej návštevy u mňa potešilo tvoje srdce, čo ťa rozosmialo. Trebárs si zažil príjemné prekvapenie. Možno, že si dostal radostnú správu, list, znamenie náklonnosti. Možno, že si prekonal nejakú ťažkosť a dostal si sa z beznádejnej situácie. To všetko je moja zásluha. Jednoducho mi povedz: Ďakujem, môj Bože.

Nechceš mi niečo sľúbiť? Čítam si v hlbine tvojho srdca. Človek sa dá ľahko oklamať, ale Boh nie. Takže so mnou rozprávaj úplne úprimne. Rozhodol si sa už nehrešiť, zriecť sa toho predmetu, ktorý tí škodí, už nečítať tú knihu, ktorá dráždila tvoju predstavivosť, už sa nestýkať s človekom, ktorý zmiatol mier tvojej duše?
Budeš k tomu inému človeku, na ktorého si sa doteraz díval ako na nepriateľa a ktorý tebou opovrhol, zase mierny, láskavý a ochotný?

Dobre, bež zasa späť ku svojmu obvyklému zamestnaniu. K svojej práci, k svojej rodine, k svojmu štúdiu. Ale nezabudni na tú štvrťhodinku, ktorú sme tu my dvaja spolu strávili. Zachovaj si, ak môžeš, mlčanie, skromnosť, vnútornú koncentráciu a lásku k blížnemu. Miluj moju matku, ktorá je tiež Matkou tvojou. A príď zase so srdcom, ktoré je ešte viac naplnené láskou a ktoré sa ešte viac obetovalo môjmu duchu. Potom nájdeš v mojom srdci každý deň novú lásku, nové dobrodenia, nové útechy.

Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top