Panna Mária vo Wisconsine: "Choď a neboj sa ničoho, ja ti pomôžem."

0
Green Bay, Wis. (December 8, 2010)Biskup David Ricken dnes (8.12.2010) oznámil, že oficiálne schvaľuje mariánske zjavenia v Svätyni Panny Márie dobrej pomoci v Champione. Oznámenie bolo urobené počas špeciálnej omše k sviatku Nepoškvrneného počatia v tej istej svätyni. 

Čítajúc dekrét, biskup uviedol: “Prehlasujem s morálnou určitosťou a v súlade s nariadeniami Cirkvi, že udalosti, zjavenia a posolstvá dané vizionárke Adele Brise v októbri 1859 vykazujú známky nadprirodzeného charakteru a týmto označujem zjavenia za hodné viery, hoci nie povinnej, kresťanských veriacich.“ 

Dnešná deklarácia robí toto miesto prvým a jediným miestom s odsúhlaseným zjavením na území USA. V októbri 1859 sa Panna Mária trikrát zjavila mladej belgickej imigrantke Adele Brisovej. Brisová uviedla, že Panna Mária oblečená v bielom sa predstavila ako Kráľovná Neba, ktorá sa modlí za obrátenie hriešnikov. Požiadala o modlitby za hriešnikov ako aj o vyučovanie detí tomu, čo potrebujú k spáse. Panna Mária zakončila zjavenia slovami “Choď a neboj sa ničoho, ja ti pomôžem.” 


Púte sa tu konali od roku 1859 za účelom poďakovania Ježišovi a prosieb o zásah Panny Márie dobrej pomoci. Adele Briseová začala zhromažďovať miestne deti a učila ich ako sa modliť, robiť znak kríža, rozdávať lásku, ďakovať Bohu a velebiť Ho. Založila katolícku školu a založila františkánsku ženskú rehoľu tretieho rádu. 151-ročná história svätyne obsahuje mnohé svedectvá vyslyšaných modlitieb, obrátení a uzdravení. 

V roku 1871 vypukol v okolí požiar, územie zasvätené Panne Márii však zostalo nedotknuté . Verí sa, že je to vďaka modlitebnej vigílii, ktorú zorganizovala vizionárka Adela Brisová.

V októbri 1859 Adele Brise tvrdila, že k nej prehovorila Panna Mária a povedala jej, aby učila deti Božiemu Slovu. Na mieste zjavenia stojí svätyňa Panny Márie dobrej pomoci, ktorá zabezpečila jej nasledovateľov. 

Stretnutie Adely s Pannou Máriou

„V Božom mene kto si a čo odo mňa chceš?“ spýtala sa Adela. 

„Som Kráľovná Neba, ktorá sa modlí za obrátenie hriešnikov a želám si, aby si robila to isté. Ráno si bola na svätom Prijímaní a to je dobre. Ale musíš robiť viac. Urob generálnu spoveď a ponúkni Prijímanie za obrátenie hriešnikov. Ak sa neobrátia a nebudú robiť pokánie, môj Syn ich bude musieť potrestať.“ 

“Adela, kto je to?“ spýtala sa jedna zo žien. 
„Ó, prečo ju nemôžeme vidieť tak ako ty…“ zavzlykala druhá. 

“Kľaknite si,“ povedala Adela. “Pani povedala, že je kráľovná Neba.“ 
Panna Mária sa na nich s láskou pozrela a povedala „Blahoslavení tí, čo veria, aj keď nevidia. Čo tu márnite čas, kým vaši spoločníci pracujú na vinici môjho Syna?“ 

“Čo viac môžem urobiť, drahá Pani?“ spýtala sa Adela v citovom pohnutí. 

„Zhromaždi deti tejto divokej krajiny a uč ich, čo je potrebné ku spáse.“ 

O 12 rokov neskôr, 7-8. októbra 1871 práve tu vypukli najničivejšie požiare v americkej histórii, pri ktorých zahynulo do 2500 ľudí a ktoré spôsobili obrovské materiálne škody. 
Požiare pálili všetko obrovskou rýchlosťou a s teplotou vyššou ako v kremačnej peci, čo bolo popísané ako „stena z plameňov, míľu vysoká, 5 míľ široká, rútiaca sa rýchlosťou 100 míľ za hodinu a meniaca piesok na sklo.“ 

Vyskytovalo sa tu jedno mystérium za druhým. „Veľa bolo povedané o intenzite plameňov , ktoré zničili Peshtigo, Menekaune, Williamsonville, atď. Tieto opisy ale vydávajú len chabý opis toho, čo sa dialo.“, hovorí pozorovateľ. 
“Horko sa dá prirovnať k plameňu skoncentrovanému v sklárskej píšťale, ale ani toto nevysvetľuje všetky fenomény. Mali sme napríklad zbierku medených mincí z vreciek mŕtveho muža z Peshtigo Sugar Bush. Tieto centy boli čiastočne roztavené, ale doteraz majú zachovaný pôvodný okrúhly tvar, čiastočne sú čitateľné aj písmená. Zvyšné v tom istom vrecku boli úplne roztavené , telo muža však nebolo ani len popálené. Vôbec si to nevieme vysvetliť. Jedine tým, že tornádo a ohne boli sprevádzané nejakým elektrickým fenoménom.“ 

Adela a ostatní, ktorí hľadali úkryt v kaplnke vybudovanej na spomienku zjavení, zázračne prežili napriek tomu, že ohne šľahali do všetkých strán. “Celé podsvetie vyliezlo,“ hovoria miestni, ktorým sa zdalo, že prišiel koniec sveta. 

Tak ako je fascinujúce samotné zjavenie, či Adelina záchrana, zaujímavý je aj fakt , že do dnešného dňa, napriek početným údajom, napriek moderným prostriedkom a počítačovým modelom nikto nie je schopný vysvetliť, kde a ako tento holokaust vypukol. 

Objavili sa špekulácie, že dlhodobo suché počasie a popadané suché listy zapríčinili na mnohých miestach spontánne vypuknutie požiarov, ktoré sa náhle zmenili na monštrá. Iné zase hovoria o pôsobení bleskov. Iní ju pripisujú kométe s názvom Biela a z nej padajúcim meteoritom. (Kométa je pomenovaná je však po vedcovi s priezviskom von Biela.) 

Text dokumentu:

Vdp. David Laurin Ricken, D.D., J.C.L. 
Z milosti Božej a Apoštolskej autority 
Biskup Green Bay 
Dekrét o autenticite zjavení z r. 1859 
vo svätyni Panny Márie Pomocnice 
v Diecéze Green Bay 

Zvažujúc, že:
Viac ako 151 rokov veriaci neustále prichádzajú do Championu v štáte Wisconsin aby sa tam modlili, hľadali útechu a pomoc v čase skúšok a prosili o pomoc nášho Pána Ježiša Krista na mocný príhovor Panny Márie Pomocnice. 
Nepretržitá modlitba vyrástla na tomto mieste zo správy mladej belgickej prisťahovalkyne Adele Brise, ktorá v októbri 1859 povedala, že Presvätá Matka, Pani odetá do oslňujúco bielej sa jej na tomto mieste zjavila. 
Pani sa jemne vznášala v jasnom svetle a odovzdala jej posolstvo potechy a pomoci a dvojnásobného poslania modlitby za obrátenie hriešnikov spolu s poučením: „Som Kráľovnou neba, ktorá sa modlí za obrátenie hriešnikov a prajem si, aby si ty robila podobne. Dnes ráno si požívala eucharistiu, čo je veľmi dobré, ale musíš urobiť viac. Urob si generálnu spoveď a obetuj eucharistiu za obrátenie hriešnikov…Zhromaždi deti tejto divokej krajiny a pouč ich čo by mali vedieť o svojom vykúpení.. Katechizuj ich, ako sa majú označovať znakom kríža a požívať sviatosti. O to ťa žiadam. Choď a ničoho sa neboj, ja som s tebou.“ 

Adele Brise ihneď začala napĺňať tento príkaz a misiu ktorú jej Pani zverila a častokrát aj za cenu veľkých obetí išla z domu do domu, aby inštruovala detí v neobývaných a zalesnených oblastiach Wisconsin. Adele bola poslušná cirkevným autoritám a neochvejne pokračovala v poslaní zverenom jej Pannou Máriou aj napriek ťažkostiam. 
Celé to poslanie sa naplnilo v zriadení katolíckej školy pre deti a založení tzv. tretieho radu pre ženy Františkánky, ktoré jej pomáhali pri výučbe detí a modlitbe za obrátenie hriešnikov. 

Z ústneho podania, ale aj z dokumentov poznáme mnoho vyslyšaných modlitieb vo svätyni Panny Márie Pomocnice. Taktiež mnoho obrátení a fyzických uzdravení na príhovor Presvätej Matky. Nachádza sa tu mnoho bariel a iných ďakovných predmetov ako potvrdenie skutočností. Fyzické uzdravenia sa dejú do dnešných dní na príhovor Pomocnice. Aj napriek tomu, že žiadne z nich nebolo cirkevne uznané, všetko nepochybne svedčí o duchovnom ovocí a divoch Preblahoslavenej Panny vo svätyni. 
Milosti prúdia cez sviatosti udeľované na tomto mieste obzvlášť prostredníctvom slávenia sv. omše, zmierenia a recitovania verejných a osobných modlitieb. 
Naša Pani zmiernila alebo odstránila ťažkosti Božieho ľudu, či už išlo o záležitosti finančné, rodinné, vzťahové, zamestnanie alebo odvrátenie nevľúdneho počasia. 

Toto sväté miesto bolo ochránené od požiaru v roku 1871, kedy veriaci spolu s Adele prosili o príhovor Panny Márie Pomocnice a tak bol tento ničivý živel odvrátený či zastavený, len čo sa priblížil k hraniciam svätyne. 
Je to jasné svedectvo oddanosti Adele Brise Ježišovi Kristovi a Panne Márii jej zverenej. A čo viac všetky prejavy viery a oddanosti veriacich svedčia o duchovných daroch tohto miesta. 

Na základe tohto traja mariologóvia preštudovali tieto údajné zjavenia z príslušných dokumentov, listov a svedectiev za účelom potvrdenia, alebo vyvrátenia pravdivosti poslania prezentovaného Adelou Brise, čo sa týkalo zjavenia v r.1859. Existuje dosť dôkazov, aby týmto udalostiam bol pripísaný nadprirodzený charakter. Zjavenia sa ešte overujú a očisťujú od prípadných doktrinálnych chýb katolíckej náuky. 

V osobe a charaktere Adele Brise nebolo doposiaľ nájdené nič, čo by bolo proti pravdivosti uznania tohto zjavenia. 

Objektívne námietky či už cestou dôkazov, alebo posúdenia nadprirodzenej povahy týchto udalostí boli preskúmane expertmi. Prvotných záznamov o prípadnom zjavení v oblasti Zeleného zálivu nie je veľa, keďže ide o pohraničie. Jeden z expertov potvrdil, že akýkoľvek nedostatok informácií len dokazuje spojitosť historického kontextu s prípadnou komparabilitou medzi touto udalosťou a podobnými zjaveniami. 

Tieto jednoduché zjavenia a posolstvá podávané prostredníctvom Adele Brise potvrdzujú jednak poslanie samotnej Adely, ale aj duchovné ovocie veriacich dlhé obdobie. 

Miestne duchovenstvo od iných diecéz až po náboženské institúcie uskutočňovalo tu púte kvôli duchovnému úžitku. 
Všetci z mojich predchodcov v oblasti Green Bay už celých 151 rokov slúžia sv. omše na počesť Panny Márie Pomocnice a niektoré aj k úcte samotne svätyne. 

Zostáva mi, dvanástemu v poradí biskupovi diecézy Green Bay a najponíženejšiemu služobníkovi Márie, potvrdiť morálnu pravdivosť záznamov v súlade s Cirkvou, že udalosti, zjavenia a posolstvá dané Adele Brise v októbri 1859 svedčia o svojom nadprirodzenom charaktere a pravdivosti a sú v súlade s kresťanskou náukou. 

Povzbudzujem veriacich, aby navštevovali toto sväté miesto, ako miesto útechy a vypočutých modlitieb.

Vo svätyni Panny Márie Pomocnice, Champion, Wisconsin, 8. 12. v roku Pána 2010 v deň Nepoškvrneného Počatia Panny Márie. 

Jeho Excelencia, najdôstojnejší David L. Ricken, D.D:, J.C.L. dvanásty biskup Green Bay 

vložil: Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top