Mesiac Ježišovho Srdca

0
- Zo spisov svätej Margity Márie Alacoque: 
Svätica prijíma od Ježiša Krista úlohu učiť nás láske k jeho Srdcu. -

Náš Pán dal jedného dňa svätici započuť tieto slová: Chcem, aby si mi poslúžila ako nástroj, ktorý pritiahne srdcia k láske ku Mne. 
Odpovedala: Nemôžem pochopiť, môj Bože, ako by som to mohla urobiť. 
On na to: Skrze moju všemohúcnosť, ktorá urobila všetko z ničoho. Nezabúdaj nikdy na svoju ničotu. Ako obeť môjho Srdca máš vždy slúžiť k tomu, obetovať sa ako nástroj. Potom moja láska v tebe nebude nikdy nečinná, ale vždy ťa privedie ku konaniu alebo k utrpeniu; nebudeš si z toho nikdy pripisovať ani najmenšiu časť na svoj účet. Lebo táto práca nepatrí nástroju, ktorý používa Umelec. Ty, naopak, budeš vlastniť podľa sľubu, ktorý som ti dal, poklady môjho Srdca a právo užívať ich pre duše, ktoré sú na to oprávnené. Ty si nemáš tieto milosti privlastňovať, ani schovávať s tým, že ich rozdáš druhým. Zapáčilo sa mi poslúžiť si tvojim srdcom ako riečiskom, ktorým sa budú šíriť moje zámery k dušiam, z ktorých mnohé budú týmto spôsobom zachránené z priepasti skazy, ako ti to zjavne ukážem.


O aké milosti sa jednalo, svätica napísala: Keď ma Pán zvláštnym spôsobom poveril láskou k svojmu Srdcu, ukázal mi, čo budem musieť vytrpieť pre túto lásku a aké milosti budú určené nielen pre mňa, ale aj pre tie, ktoré mi pošle, ktorým mám proste odpovedať to, čo mi vnukne v mysli. On to tak použije ako pomazanie svojej milosti, ktorými mnohé srdcia pritiahne, aby ho milovali.
Ach môj Bože, cítim svoju krehkosť, bojím sa, že ťa zradím, keď uvidím príliš veľa zla blízko vedľa seba. Moja láska, prečo ma nenecháš v spoločnom živote sestier Navštívenia? Berieš ma z tohto miesta, aby si ma stratil? Takéto vzácne milosti dávaš tým dušiam, ktoré si si vyvolil a ktoré ťa lepšie oslávia, zatiaľ čo ja ti budem len odporovať. Nechcem pre seba nič iné ako tvoj kríž a lásku k tebe. Stačí mi, keď budem dobrou rehoľníčkou, len po tom túžim.

Ale Pán jej odpovedal: Budeme zápasiť, moja dcérenka, s tým budem spokojný, ale uvidíme, kto zvíťazí, či Stvoriteľ alebo tvor, sila alebo slabosť, všemohúcnosť alebo bezmocnosť. Tieto slová vo mne vyvolali veľký nepokoj, preto dodal: Vedz, že sa necítim urazený tvojim odporom, ktorým mi odmietaš poslušnosť. Ale chcem, aby si pochopila, že som absolútnym správcom svojich darov a svojich tvorov. Nič na svete mi nemôže zabrániť v uskutočnení mojich zámerov.

Inokedy Pán ešte povedal: Budem kraľovať napriek mojim nepriateľom, privediem nakoniec k uskutočneniu to, k čomu som ťa vyvolil, nech vynaložia protivníci akékoľvek úsilie. Nebo a zem sa pominú, ale moje slová sa neminú účinkom.
Preto povedala svätica so svojou obvyklou dôverou: Môj najmilší Spasiteľu, kedy teda príde ten šťastný okamih! Zverujem ti starostlivosť o šírenie tvojej záležitosti, zatiaľ čo ja budem mlčať a trpieť.

Svätá Margita Mária sa pripravovala na svoj rehoľný sľub, keď k nej Pán prišiel vo Sviatosti a povedal: Hľa, rana môjho boku, kde máš teraz trvalo prebývať; tu môžeš uchovať biele rúcho nevinnosti, do ktorej som odel tvoju dušu, aby si tu žila stále podľa života Človeka - Boha; budeš žiť, ako by si nežila, aby som v tebe dokonale žil ja. Budeš pracovať, ako by si nepracovala, ale ja budem pracovať v tebe, pretože ti chcem byť všetkým. Ty buď pripravená slepo milovať a trpieť, len jedno srdce, jedna láska, len jeden Boh ...
Keď svätica počula tie slová, napísala vlastnou krvou toto slávnostné vyhlásenie lásky: Ja, žalostné a úbohé nič, vyhlasujem, že sa podrobujem a zasväcujem a tak, ako to odo mňa žiadaš, obetujem svoje srdce, aby plnilo, čo sa ti zapáči, bez výhrad a bez iných záujmov, len pre tvoju slávu a z čistej lásky k tebe, ktorému zasväcujem celé svoje bytie a všetky okamihy svojho života. Patrím navždy svojmu Pánovi ako jeho služobnica, otrokyňa, jeho tvor, lebo on je moje všetko a ja som jeho nehodná snúbenica sestra Margita Mária, ktorá zomrela tomuto svetu. Všetko je Božie, nič nie je moje, všetko Bohu a nič mne, všetko pre Boha a nič pre mňa.

Ježišovo Srdce, záhrada rozkoše, kniha života, nekonečná priepasť: Teraz nám svätica rozpráva o niektorých milostiach, ktorými ju Pán obdaril - Raz som cítila v duši veľmi bolestnú agóniu, keď ma Pán poctil návštevou, a povedal mi: Vstúp, moja dcérenka, do tejto rozkošnej záhrady, aby si osviežila svoju postrádajúcu dušu. A ja som videla Najsvätejšie Srdce ozdobené nespočetným počtom rôznych kvetov, všetky boli obdivuhodnej krásy. Keď som ich zbadala a odvážila sa ich dotknúť, povedal mi: Môžeš ich zbierať pre svoje potešenie.
"Ó môj sladký Spasiteľ," odpovedala som a vrhla som sa mu k nohám, "nechcem iné kvety ako teba, lebo si obdivuhodná kytica, ktorú budem stále nosiť v náručí svojej lásky."
Odpovedal: Dobre si volila, len táto myrha môže zachovať svoju vlastnú krásu a vôňu: v smrteľnom živote, kde sa zachová pre večnosť, a tam zmení svoje meno.

Jedného dňa, keď som práve čítala, stál predo mnou môj Miláčik a povedal mi: Chcem ti dať čítať v knihe života, kde je obsiahnutá veda o láske. A otvoril mi svoje Srdce a dal mi čítať tieto slová: Moja láska kraľuje v utrpení, triumfuje v pokore, raduje sa v jednote. To sa tak vtislo do mojej duše, že som na to nikdy nezabudla. 
Ježiš ešte povedal: obdivujte ranu môjho najsvätejšieho boku, priepasť vyhĺbenú podľa miery strely lásky. Kto ju bude milovať, nájde dve cesty, jednu pre dušu, druhú pre srdce. Tam nájde duša prameň živej vody, aby sa očistila a súčasne prijala život milosti. Srdce tam nájde vyhňu lásky, takže nebude schopné žiť inak ako z lásky: jedno sa tam posvätí, iné sa strávi, ale pretože vstup je veľmi tesný, je potrebné byť veľmi maličký a zbavený všetkých iných vecí, aby bolo možné vstúpiť. 

Podľa spisov svätice môžeme zostaviť návod, ako prežiť jeden deň v Ježišovom Srdci: 
Pri prvom prebudení vstúp do Ježišovho Srdca, zasväť mu svoje telo, svoju dušu, svoje srdce a celú svoju bytosť, aby slúžila len jeho láske a jeho sláve.
Zvoľ si sväté Srdce za vznešený chrám, v ktorom budeš konať všetky svoje modlitby, aby sa vrátili vypočuté k Bohu, ktorého miluj láskou tohto Najsvätejšieho Srdca, klaňaj sa mu vo všetkých adoráciách, chváľ ho všetkými chválami, všetkými svojimi skutkami tým, že chceš, čo On chce.
Pri svätej omši pros toto láskyhodné Srdce, zjednoť sa s ním, s jeho láskou a jeho úmyslami, aké má s tebou.
Tiež v spovedi a prijímaní Mu daj k dispozícii svoje nedostatky, aby doplnil, čo ti ešte chýba.
Keď pokľakáš pred Najsvätejšou sviatosťou, mysli na tie poklony, ktorými sa Mu vysmievali pri jeho umučení, a povedz: "Nech sa ti klania každé koleno, Majestát môjho Boha, nekonečne ponížený v posvätenej Hostii. Nech ťa každé srdce miluje, každá myseľ nech sa ti klania, každá vôľa nech sa ti podrobí."
Posielaj často skrze svojho dobrého anjela svoje srdce, aby vzdalo hold Ježišovi vo Sviatosti. 
Keď si ideš pre pokrm, spájaj ho s božskou potravou, ktorou Ježiš udržuje tvoju dušu v Najsvätejšej sviatosti, a pros Ho, aby toto telo, ktoré si prijal z lásky a z poslušnosti, bolo duchovným putom, kde sa vtelila jeho čistota do tvojich úmyslov, jeho milosť v tvojej duši, láska k Nemu v tvojom srdci tak, aby si Ho ustavične miloval.
Staraj o to, aby aj tvoj oddych bol zasvätený Božskému Srdcu, rozprávaj sa s Ním, zasväť večnému Slovu každé svoje slovo, nevyslovuj žiadne, ktoré by sa neobrátilo v jeho slávu. 
Spoj svoje mlčanie s jeho mlčaním, ktoré zachováva v Najsvätejšej sviatosti, vystríhaj sa každého rozhovoru, ktorý zaváňa tvoju chválou, alebo môže znechutiť blížneho, každého úmyslu, ktorý podnecuje tvoja sebaláska a márnosť.
Keď máš niečo vytrpieť, raduj sa v spojení s onou Sviatosťou, v ktorej toľko vytrpelo a trpí Ježišovo Srdce.
Keď cítiš, že sa v tebe prebúdza nejaký cit, ktorý sa protiví čistej láske, odnes ho k Božskému Srdcu, aby ho On zničil a dal ti namiesto toho milosť pokory. Rob to tak aj pri iných vášňach a chybách.
Keď sa stane, že poklesneš a pochybíš, obráť sa na Neho a vyprosuj si opačnú cnosť, aby si ju obetoval večnému Otcovi, a pros, aby ti vo svojej milosti odpustil. Tak to rob aj vtedy, keď vidíš pády iných.
Ku každej udalosti pripoj slová nášho Pána "Buď vôľa tvoja" a potom sa Mu úplne odovzdaj.
Večer odovzdaj vznešenému Srdcu všetko, čo si počas dňa vykonal, aby očistilo všetko, čo bolo nečisté a nedokonalé v tvojom konaní. 
Aby si si zaistil bezpečný pokoj na oddych, vstúp do svätyne milovaného Ježišovho Srdca a uzavri sa v ňom kľúčom úplnej odovzdanosti do jeho starostlivosti.

Sebadarovanie Božskému Srdcu: 
"Najsvätejšie Srdce, darujem ti a zasväcujem ti svoje srdce, svoju myseľ, svoju pamäť, svoju vôľu, aby všetko, čo vykonám, čo vytrpím, bolo len pre tvoju lásku a slávu; 
všetko, čo uvidím, čo budem počuť, nech ma vedie k tomu, aby som ťa miloval; 
všetky moje slová nech sú ako úkony môjho klaňania a oslavou tvojho zvrchovaného majestátu; všetky hnutia mojich pier nech sú len prejavom skrúšenosti nad spáchanými hriechmi aj zanedbaným dobrom. 
A prosím ťa, láskyplné Srdce, aby som ťa mohol toľkokrát pritiahnuť k sebe, koľkokrát sa nadýchnem.
Koľkokrát tak urobím až do posledného dychu, toľkokrát ťa obetujem tvojmu večnému Otcovi, aby som mu vzdal všetku chválu, ktorú mu dlhujem.
Ó, Srdce plné dobroty, počuj ma a vypočuj.
Najsvätejšie Srdce, z ktorého som vzišiel, na ktorom závisím, pre ktoré žijem, vezmi si ma, zapáľ ma, pretvor ma v seba.
Urob, aby každý môj krok viedol len k tebe, každý môj skutok a hnutie ma spájalo s tebou.
Vyznávam, že chcem radšej tisíckrát vytrpieť smrť, než sa odlúčiť od teba a dopustiť sa voči tebe aj najmenšej nevernosti."

Svätica nám rozpráva o nekonečnej milosti, ktorú prijala, keď sa raz klaňala Najsvätejšej sviatosti oltárnej: Cítila som sa obklopená jeho sladkou prítomnosťou, ale tak silno, že som úplne zabudla na seba, na miesto, kde sa nachádzam, a nechala som sa viesť božským duchom a úplne som svoje srdce odovzdala sile jeho lásky. Dal mi dlho spočinúť na svojej božskej hrudi, kde mi odhalil podivuhodné veci svojej lásky a nevýslovné tajomstvo svojho Svätého Srdca, ktorá doteraz predo mnou skrýval. Toto Srdce mi otvoril prvýkrát, ale spôsobom tak skutočným a citeľným, že sa to nedá vypovedať: Moje Božské Srdce je zapálené láskou k ľuďom a zvlášť k tebe, že v sebe nemôžem udržať horúce plamene lásky a je potrebné, aby sa skrze teba rozliali, ukázali im a obohatili poklady, ktoré som ti teraz ukázal a ktoré obsahujú milosti posväcujúce a pomáhajúce, aby boli zachránení pred priepasťou záhuby. Vybral som si ťa ako priepasť nehodnosti a nevedomosti pre uskutočnenie tohto veľkého zámeru, ktorý chcem celý uskutočniť.
Potom ma požiadal o moje srdce, ktoré som mu ponúkla, a On ho vložil do svojho, kde mi dal uvidieť, ako sa stravuje, ako malý atóm v rozpálenej vyhni. Potom ho vyňal celé rozpálené a vložil do mňa srdce na jeho miesto so slovami: Vidíš, moja milovaná, aká drahocenná je záruka mojej lásky! Vložil som do tvojho boku iskru svojich najživších plameňov, aby ti slúžila ako srdce a stravovala ťa až do posledného dychu tvojho života. Ak až doteraz si sa neoznačovala inak ako moja otrokyňa, teraz ťa nazývam milovanou učeníčkou môjho Srdca.
Túto milosť mi obnovoval rovnakým spôsobom každý prvý piatok v mesiaci. Požehnané Srdce sa mi predstavilo ako žiariace slnko, ktorého blčiace lúče sa zabodávali priamo do môjho srdca, a mne sa zdalo, že ma pália ako oheň a že ma spália na popol. Zvlášť v túto dobu mi božský Pán ukazoval, čo odo mňa chce, a odhaľoval mi tajomstvo svojho láskyplného Srdca.

Pri inej príležitosti nám rozpráva, ako prijala túto milosť: Keď som raz pracovala spolu s ďalšími sestrami s konopím, uchýlila som sa na dvorček blízko Najsvätejšej sviatosti, a zatiaľ, čo som čakala na kolenách na ďalšiu prácu, pocítila som náhle veľkú uzobranosť vonkajšiu aj vnútornú a zbadala som láskyhodné Srdce môjho klaňaniahodného Ježiša, ktorý žiaril ako slnko medzi plameňmi svojej čistej lásky, obklopený serafínmi, ktorí hrali úžasný koncert a spievali: "Láska triumfuje, láska sa raduje, láska sa veselí v Božskom Srdci."
A keď ma pozývali, aby som tieto chvály spievala spolu s nimi, a ja som nemala odvahu, oni ma vzali a povedali, že prišli práve kvôli tomu, aby sa spojili so mnou a vzdávali tomuto Najsvätejšiemu Srdcu ustavičnú poctu lásky, klaňania a chvály. Preto mi držali miesto pred Najsvätejšou sviatosťou, aby som Ho mohla uprostred nich bez prestania milovať a oni mohli mať účasť vo mne na mojej trpezlivej láske, tak ako ja som sa tešila z ich lásky. Toto spoločenstvo sa zapísalo zlatými nezničiteľnými písmenami do Najsvätejšieho Srdca. Táto milosť trvala asi dve alebo tri hodiny a plody vo mne zostali po celý život, ako pre pomoc, ktorú mi tým poskytli, tak pre príjemnosť, akú som pritom vždy zakúsila. Bola som do toho celá pohrúžená a neoznačovala som týchto anjelov inak, než svojimi božskými druhmi.

Spojená s nebeskými duchmi cítila sa svätica vedená k tomu, aby spojila s Božským Srdcom duše veriacich, ktoré pozývala k tejto svätej pobožnosti, ako sa o tom dozvedáme na rôznych miestach z jej listov. Začali sa tak tvoriť prvé združenie zamerané na úctu k Najsvätejšiemu Srdcu, zatiaľ čo svätica vo svojej hlbokej pokore sa pokladala za nehodnú takej účasti.
Jeden príklad: Môj Spasiteľ, pretože ma nechcel stratiť, spojil sa sám s jedným duchovným spoločenstvom, so svojimi veľmi dobrými priateľmi, ktorí s veľkou láskou a vernosťou odčiňovali krivdy, ktoré som spáchala. Ale ja vám vyznávam, že keby tieto sväté duše poznali, aká som zlá, nikdy by nesúhlasili s podobným združením z obáv, aby som na ne neprivolala rozhorčenie a hnev milovaného Srdca, bez ktorého by bol môj život neznesiteľný.

Sila spoločných modlitieb ku cti Božského Srdca: Svätica napísala: 
Žiadajme ustavične toto najdôstojnejšie Srdce, aby sa dalo spoznať a milovať a aby rozdávalo svoje milosrdenstvo tým, ktorí sa k nemu utiekajú pri verejných nešťastiach. Aké mocné je Božské Srdce pri zmierovaní Božej Spravodlivosti, ktorá je pobúrená množstvom našich hriechov, ktoré na nás zvolávajú vlnu zármutku, v ktorom sa nachádzame. Treba sa modliť, aby nebolo ešte horšie. Spoločné modlitby majú u tohto úctyhodného Srdca veľkú moc, ktorá zadržiava a odvracia prísnosť Božej Spravodlivosti, stavia sa medzi ňu a hriešnikov, aby dosiahli milosrdenstvo.Aký šťastný je ten, kto prispieva k upevneniu kráľovstva láskyhodného Ježiša! Získava si tým jeho priateľstvo a večné požehnanie láskyhodného Ježiša, ktorý je mocným ochrancom našej vlasti. Práve takého mocného potrebujeme, aby oddialil rozhorčenie a prísnosť spravodlivého Božieho hnevu pre také veľké množstvo spáchaných hriechov. Ale ja dôverujem Božskému Srdcu, že sa stane bohatým prameňom nevyčerpateľného milosrdenstva a milostí.

Ježiš daruje svoje Srdce ľuďom ako posledné úsilie svojej lásky a chce, aby bol verejne uctievaný jeho obraz. Tu rozpráva svätica o najvýznamnejšom dare: 
Jedného dňa, na sviatok svätého Jána Evanjelistu, kedy mi preukázalo milosť podobnú tej, akú prijal milovaný učeník pri Poslednej večeri, Božské Srdce sa mi predstavilo na tróne z ohňa a plameňov, ktoré do ďaleka žiarili a boli jasnejšie ako slnko a priezračnejšie než krištáľ. 
Rana prijatá na kríži bola zvýraznená, Srdce bola obvinuté tŕňovou korunou a bol v ňom zasadený kríž. Môj božský Majster mi podal vysvetlenie, ako tieto nástroje jeho umučenia vyjadrujú jeho nesmiernu lásku, ktorú chová k ľuďom a ktorá bola zdrojom všetkého jeho utrpenia, ktorá v ňom bola prítomná od okamihu vtelenia, a už od toho okamihu mu bol kríž, takpovediac, zasadený do Srdca tým, že prijal všetky pokorenia a bolesti, ktoré mala jeho ľudskosť vytrpieť počas smrteľného života, rovnako ako potupy, ktorým ho vystavila jeho láska k ľuďom v Najsvätejšej sviatosti až do konca časov, ako najvyššie úsilie jeho lásky, ktoré predkladá svoj obraz ako pomocný predmet tak primeraný, aby ľudí naučil láske, a to láske pevnej; lebo tým im otvára všetky poklady lásky, milosrdenstva a milosti, posvätenie a zdravie, ktoré sú v ňom obsiahnuté, aby všetci, ktorí, ako len môžu, mu chcú vzdávať, úctu a lásku, boli obohatení božskými pokladmi, ktoré ponúka z bohatého a večného prameňa.

Uistil ma, že zakúša zvláštne potešenie, keď je uctievaný v podobe tohto ľudského Srdca, ktorého verejný obraz by chcel mať vystavený, aby sa, ako dodal, dotýkal nečitateľného ľudského srdca; dovolil mi, aby som v hojnosti sypala tým, ktorí Ho uctievajú, poklady milostí, ktorých je plné. 
Všade, kde bude tento obraz vystavený a obzvlášť uctievaný, udelí v hojnosti požehnanie všetkého druhu. 
Po tom všetkom mi Božský Spasiteľ povedal tieto slová: Hľa, moja dcérenka, zámer, pre ktorý som ťa vybral, je pre teba tak veľkou milosťou, že ťa prechovávam vo zvláštnej starostlivosti už od kolísky. Stal som sa tvojim učiteľom a vediem ťa len preto, aby som ťa pripravil na prijatie týchto vynikajúcich milostí, medzi ktoré musíš zahrnúť aj túto prítomnú ako jednu z najvýznamnejších, keď ti odhaľujem najväčší dar všetkých pokladov a ukazujem ti a darujem sám chrám svojho Srdca. Preto som sa vrhla v prostrácii tvárou k zemi, lebo som nebola schopná vyjadriť svoje city iným spôsobom ako mlčaním, čoskoro nato prerušeným mojimi slzami a mojimi vzdychmi.

Po období štrnástich rokov spomínala na to svätica týmito slovami: Na sviatok milovaného učeníka sa mi vracia na myseľ, ako mi v onen deň tento božský Snúbenec preukázal nesmiernu milosť, ktorej som úplne nehodná, a dal mi oddýchnuť s milovaným učeníkom na svojom lone a dal mi svoje Srdce, svoj kríž, svoju lásku; dal mi svoje Srdce ako môj azyl, moju pomoc, moje nebo odpočinku medzi búrkami v tomto búrlivom mori; dal mi svoj kríž pre môj trón slávy, kde mám byť nielen oslávená, kde sa mám ešte radovať, hoci som nevykonala sama nič dobré okrem toho, čo vykonal Ježiš, kríž a láska; jeho láska ma očistila, zdokonalila, pretvorila v sebe ku všetkému. Ale, môj Bože, ako zle som zodpovedala na tak veľké milosti, ktoré ma mali prijať svätú a snáď poslúžia len k môjmu odsúdenie!

Inokedy napísala: Božské Srdce Ježišovo mi preukazuje ustavične priazeň, a ja sa mu odvďačím len nevďačnosťou. On ma omilostil svojou návštevou, ktorú som zakúsila ako veľmi prospešnú pre dobré dojmy, aké zanechala v srdci. Nuž, On ma uistil, aké veľké je jeho zaľúbenie v tom, keď vidí, ako je poznávaný, milovaný a uctievaný od svojich vlastných tvorov, že pokiaľ sa nemýlim, mi sľúbil, že všetci tí, ktorí budú zbožní a zasvätení, nikdy nezahynú.
Že ako zdroj všetkých požehnaní bude svoje milosti širokou rukou rozdávať na všetkých miestach, kde bude vystavený obraz jeho Božského Srdca; že zjednotí v mieri všetky nesvorné rodiny, že bude chrániť a sprevádzať tých, ktorí sa ocitnú v nejakej núdzi a obrátia sa na neho s dôverou; že vyleje ľúbezné pomazanie svojej lásky na všetky spoločenstvá, ktoré Ho budú uctievať a zveria sa jeho zvláštnej ochrane; že zruší všetky pohromy Božej spravodlivosti a zmení ich v milosť, aby boli ihneď odvrátené.

Návrh praktickej úcty k Božskému Srdcu: Svätica v jednom liste napísala: 
Poviem vám proste ako naozajstnej priateľke úctyhodného Srdca Pána Ježiša Krista, že keď ho prosím za vás, prichádza mi na myseľ, že ak túžite žiť úplne pre Neho, aby ste dospela k dokonalosti, potrebujete sa úplne odovzdať Najsvätejšiemu Srdcu, pokiaľ to záleží na vás, bez výhrad, takže nechcete už nič iného než vôľu tohto láskyplného Srdca, že nebudete nadšená ničím než citmi k nemu, nebudete robiť nič bez jeho svetla, nepodniknete nikdy nič, kým sa ho nespýtate na radu a nepožiadate o pomoc, a budete mu ďakovať za dobré aj zlé výsledky vašich akcií, vždy si zachováte spokojnú myseľ a ničím sa nebudete vzrušovať a bude vám stačiť iba to, že Božské Srdce je spokojné, milované a oslavované.
Ak však vrúcne túžite byť z počtu jeho milovníčok, musíte mu obetovať pobožnosť prvého piatku v mesiaci a po svätom prijímaní vzbudiť úmysel úplne sa mu zasvätiť a že sa vynasnažíte získať mu všetku lásku, česť a slávu, ako to len bude vo vašej moci. To všetko spôsobom, aký vám vnukne. 
Po tom všetkom sa už nesmiete obzerať na nič iné, než ako mu úplne náležať a byť mu celkom oddaná. Klaňaniahodné Srdce vám bude pomáhať v každej potrebe a zaistí vám, ako len možno, váš pobyt na zemi. 
Keď sa teda spojíte s jeho zámermi, On napraví, čo by mohlo byť vo vašom konaní nedokonalé, a posvätí to, čo bude dobré. Je potrebné zabezpečiť, aby všetky naše schopnosti vstúpili do jeho úctyhodného Srdca, urobiť sa maličkými a pokornými priznaním našej ničoty, v ktorom musíme zotrvať v najhlbšej poníženosti.
Je vhodné založiť si v tomto svätom Srdci kráľovstvo pokoja tým, že súhlasíme s jeho zaľúbením, ktorému sa musíme úplne odovzdať tak, že všetky naše starosti sa zamerajú na to, aby sme odstránili všetko, čo by sa mohlo prejaviť ako prekážky, a necháme Ho, aby v nás pôsobil podľa svojho želania, až nás pretvorí podľa svojho spôsobu a zdokonalí nás podľa svojej miery. A aby sme zotrvali vo vnútri tohto božského Srdca navždy, treba milovať ho láskou, ktorá má prednosť pred všetkým a je jedinou potrebou nášho srdca, všetkým ostatným pohŕdame a zabúdame na to.

Modlitba lásky k Ježišovmu Srdcu
"Ó, Srdce zapálené a žijúce láskou!
Ó, svätyňa božstva, chrám zvrchovaného majestátu, oltár božskej lásky, 
Srdce horiace láskou k Bohu aj k nám, 
klaniam sa ti, milujem ťa, stravujem sa láskou a úctou k tebe. 
Spájam sa s tvojimi svätými zámermi, 
chcem, áno, chcem blčať tvojím ohňom, 
žiť tvojím životom. 
Ako sa radujem, keď ťa vidím spokojné a blažené; 
keď vidím, aký podiel prijímam na tvojich výsadách a na tvojej sláve, 
z celého srdca by som chcel radšej trpieť a zomrieť, než aby som sa ti znepáčil.
Ó, moje srdce, chcem konať len to, k čomu ma podnecuje Najsvätejšie Srdce Ježišovo; 
chcem len ticho prebývať pod jeho pohľadom a žiť tak, ako sa patrí na ľudskú prirodzenosť.
Ó, Božské Srdce, zjednocujem sa s tebou a strácam sa v tebe. 
Chcem žiť len pre teba a hľadím len na teba. 
Tak nech je všetko moje konanie v trvalom mlčaní a úcte 
a pokore pred tebou ako horiaca lampa, 
ktorá sa stravuje pred Najsvätejšou sviatosťou. 
Milovať, trpieť a umierať. Amen."

Pán žiada sviatok ku cti svojho Srdca, ktoré tak miluje ľudí: Svätica zaznamenala: 
Keď som prebývala pred Najsvätejšou sviatosťou v deň jej oktávy, láska môjho Boha mi preukázala výnimočné milosti; pretože som pociťovala potrebu vzdať mu nejakým spôsobom hold lásky za lásku, povedal mi: Nemôžeš mi preukázať väčšiu vďaku inak, ako spôsobom, o ktorý som ťa už toľkokrát žiadal. Odhalil mi svoje Božské Srdce sa slovami: 
Hľa, Srdce, ktoré ľudí toľko milovalo, že  sa nešetrilo ničoho, až sa zničilo a strávilo, aby tak dalo záruku svojej lásky ... Výmenou za to všetko prijímam od väčšiny len nevďačnosti, pohŕdanie, neúctu, svätokrádeže a chlad voči mne a mojej Sviatosti lásky. Ale to, čo ma ešte viac trápi, je vidieť, že sa takto ku mne správajú srdcia zasvätených osôb. Preto ťa žiadam, aby v prvý piatok po oktáve Božieho Tela bol zvláštny sviatok ku cti môjho Srdca, aby ste vykonali sväté prijímanie ako dôstojné zadosťučinenie za urážky, akých sa dostalo Najsvätejšej sviatosti vystavenej na oltároch. Tak ti sľubujem, že moje Srdce rozšíri hojná prejavy svojej Božskej lásky tým, ktorí mi vzdajú dôstojnú úctu a privedú iných, aby ju takisto vzdali.

Ale môj Pane, povedala som, na koho sa to obraciaš? Na úbohého tvora, na biednu hriešnicu, ktorá by pre svoju nehodnosť mohla len prekážať v splnení tvojej úlohy: Máš predsa toľko veľkorysých duší, ktoré to môžu urobiť.

Božský Spasiteľ odpovedal: A ktoré? Nevieš, že si posluhujem tými chudobnejšími, aby som zahanbil silných, a ako obvykle sa moja moc ďaleko viac prejaví na maličkých a chudobných duchom, pretože nič zo svojho nepridávajú?

V roku 1685 bola svätica vymenovaná novicmajsterkou a dostalo sa jej útechy položiť začiatok úcty k Božskému Srdcu. Hovorí: 
Nebolo mi ešte dané nájsť spôsob, ako rozšíriť úctu k Božskému Srdcu, jedinú moju túžbe. A tu je prvá príležitosť, ktorú mi jeho dobrota poskytla. Bol práve piatok a sviatok sv. Margity a ja som prosila sestry novicky, ktoré mi boli práve zverené, aby malé pocty, ktoré boli určené mne k môjmu sviatku, vzdali Srdcu nášho Pána Ježiša Krista. Prijali to s veľkou ochotou. Postavili oltárik, umiestnili na ňom obrázok nakreslený na obyčajnom papieri, na ktorom sa pokúšame vzdať Božskému Srdcu všetky pocty, ktoré nás napadnú.

Pamäte z tej doby zaznamenali, že drahá novicmajsterka prišla ako prvá vzdať úctu Božskému Srdcu; potom nasledovali novicky, každá s vlastným aktom zasvätenia napísaným tak, ako jej to diktovalo srdce a inšpiroval Pán; potom pripojila ona svoje slovo tak, ako jej dalo Božské Srdce spoznať dispozície jednotlivých noviciek.
V úcte k nemu prežila celý deň so sestrami noviciátu, od ktorých žiadala, aby jej urobili tú radosť, ktorá nezostala bez odmeny. Modlila sa teda so serafínským zápalom spolu s nimi pred oltárikom na kolenách zmiernu prosbu a ďalšie modlitby, ktoré zostavila ku cti najúctyhodnejšieho Srdca. Potom zotrvala v mlčaní a hlbokej pokore a jej správanie prebúdzalo vieru, lásku a úctu aj u tých, ktorých viera bola slabá.
Nakoniec poďakovala novickám slovami: Moje milované sestry, nemohli ste mi spôsobiť viac spokojnosti, ako keď ste uctili Božské Srdce a zasvätili ste sa mu. Ó, ako ste šťastné, že vás chcel povolať, aby ste dali počiatok tejto úcte. Treba sa ďalej modliť, aby zavládla vo všetkých srdciach.
Aká je to pre mňa radosť, keď vidím, že úctyhodné Srdce môjho božského Majstra je uctievané, milované a oslavované! 
Áno, moje milované, to je najväčšia útecha, akú som mohla zakúsiť vo svojom živote. Nič ma nemôže viac potešiť, ako keď vidím, ako kraľuje.
Milujme Ho preto, milujme Ho bezvýhradne, bez výnimky. Dajme Mu všetko, všetko Mu zasväťte, aby sme dosiahli tak veľkého dobra; keď budeme mať Ježišovo Srdce, budeme mať všetko, lebo On chce byť všetkým pre srdce, ktoré Ho miluje, ale je potrebné pre Neho tiež trpieť.
Moje drahé sestry, povedala ešte, všetky naše snahy nech sú zamerané na to, poznávať Boha a slúžiť Mu. Váš údel je milovať jeho Srdce. Aké je to šťastie, keď môžeme povedať: Áno, budem ťa milovať a chváliť po celú večnosť! Je však potrebné Ho milovať vytrvalo a rovnako tak v bolestiach ako v útechách a vo všetkých životných udalostiach.

Horlivosť svätej Margity Márie pre slávu Božského Srdca: Napísala: 
Keby ste vedeli, ako ma to podnecuje, aby som vzdávala úctu Srdcu nášho Pána Ježiša!
Zdá sa mi, že som dostala život len preto. Je mojou túžbou zaisťovať slávu Božskému Srdcu. Aká by som sa cítila šťastná, keby som Ho ešte pred smrťou mohla urobiť spokojným!
Ku všetkému ostatnému som ľahostajná; ono ma však podnecuje, aby som ho vrúcne milovala a predstavovala milovaným, a čím viac je potrebné kvôli tomu znášať tresty, námahu a bolesti, tým viac mi to pôsobí potešenie. Nie je utrpenie, ktorému by som sa nechcela s radosťou podrobiť.
Niekedy sa v mojom srdci roznieti taká veľká túžba urobiť Ho Kráľom všetkých sŕdc, až sa mi zdá, že nie je nič, čo by som nechcela pre to vytrpieť; pripadalo by mi sladké, keby som mohla bez hriechu znášať samotné utrpenie pekla. Len nech kraľuje a nech Ho milujem. To mi stačí ... Moje úbohé srdce chce stále pociťovať len to, po ničom inom netúži.

vložil: Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top