Predmety zbožnosti k svätej Filoméne

2
Cingulum (šnúrka) svätej Filomény: už od začiatku bolo používanie cingula svätej Filomény jeden z významných spôsobov jej úcty a vzývania jej pomoci. Svätý farár z Arsu ich sám veľa požehnal a rozdával. Cingulum je upletené z bieleho a červeného materiálu. Môže sa použiť ľan, vlna alebo bavlna. Na jednom konci má dva uzly. Biela farba predstavuje jej panenstvo a červená jej mučeníctvo.

15. 9. 1883 schválila Posvätná kongregácia nosenie cingula; 4. 4. 1884 pápež Lev XIII. obohatil to o odpustky. Každý môže nosiť cingulum. Musí byť požehnané. Kto ho nosí, má mať úmysel, čo najviac si uctievať svätú Filoménu, prosiť ju o ochranu tela i duše a na jej príhovor požadovať dokonalé panenstvo (zodpovedajúce životnému štýlu) a pevnosť vo viere. Okrem toho má sa modliť nasledujúcu modlitbu:
„Ó, svätá Filoména, Panna a mučenica, oroduj za nás, aby sme na Tvoj mocný príhovor dosiahli takú čistotu ducha a srdca, ktorá vedie k dokonalej Božej láske. Amen.“


Olej: používa sa, aby sa v chorobách vzývala pomoc svätej Filomény. Olej a medaily sa môžu kúpiť vo svätyni Mugnano del Cardinale (v blízkosti Neapola). Olejom sa mažú pútnici na Slovensku, v Spišskom Podhradí počas púte 11. augusta.

Ruženec: Ruženec svätej Filomény pozostáva z 3 bielych a 13 červených perál, jedného kríža a jednej medaily svätice. Biele perly symbolizujú jej panenstvo a čistotu, červené jej mučeníctvo.


Masima

Zverejnenie komentára

2 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára
To Top