Novéna k Sedembolestnej Panne Márii

0
- Túto novénu možno konať iba súkromne, alebo v rodine -
modlíme sa od 6.9. do 14.9.

Úvod:

V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.

Požehnaná si, Kráľovná mučeníkov,  pridružená ku Kristovmu utrpeniu stala si sa našou Matkou, znamením nádeje na našej púti. Sedembolestná Panna Mária, ty si sláva nášho národa, ty si radosť nášho ľudu.

Chcem si vykonať, drahá moja Matka, deväťdňovú pobožnosť na tvoju česť a slávu za rozvoj katolíckej viery a kresťanského života v našej vlasti a zároveň ťa chcem prosiť, aby si mi pomohla  (v mojom trápení, v súžení, v chorobe, v úsilí za obrátenie môjho – syna, dcéry, otca...) a prihovárala sa za mňa u svojho Syna a môjho Spasiteľa.

Vypros mi milosť, aby som vedel trpezlivo znášať všetky útrapy a spájať ich s utrpením Tvojho Syna, a tak dopĺňal, čo chýba jeho utrpeniu pre dobro jeho Tela, Cirkvi.

Mária, moja nebeská Matka, s dôverou sa utiekam k tebe.


Prvý deň. Anjel povedal Márii: „Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. On bude veľký a bude sa volať Synom Najvyššieho. Pán, Boh, mu dá trón jeho otca Dávida, naveky bude kraľovať nad Jakubovým rodom a jeho kráľovstvu nebude konca.“
Mária povedala anjelovi: „Ako sa to stane, veď ja muža nepoznám.“
Anjel jej odpovedal: „Duch Svätýzostúpi na teba a moc Najvyššieho ťa zatieni. A pretoaj dieťa bude sa volať svätým, bude to Boží syn...“
Mária povedala: „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“ (Lk 1,30-35.38)

Chvíľku sa zamysli!

Toto Máriino „fiat“ – „nech sa mi stane“ je začiatkom Máriinej spolupráce na diele nášho vykúpenia. Úplne sa dáva k dispozícii Bohu v tajomnom diele spásy. Je služobnicou Pána. Iste vedela o proroctvách o Pánovom Služobníkovi – Mesiášovi, ktorý bude trpieť.


Modlitba. Pane Ježišu, ty si si vzal telo z Márie Panny a stal si sa človekom, aby si nás vykúpil, Mária bola vernou služobnicou Pána, daj, aby som aj ja verne slúžil tvojmu i môjmu Otcovi a ochotne plnil Božiu vôľu. Amen. 

Záver. Pod tvoju ochranu sa utiekame, svätá Božia rodička. Neodvracaj zrak od našich prosieb, pomôž nám v núdzi a z každého nebezpečenstva nás vysloboď, ty, Panna slávna a požehnaná. Amen.

***

Druhý deň. Simeon povedal Márii, Ježišovej matke: „On je ustanovený na pád a na povstanie pre mnohých v Izraeli a na znamenie, ktorému budú odporovať, - a tvoju vlastnú dušu prenikne meč -, aby vyšlo najavo zmýšľanie mnohých sŕdc.“ (Lk 2, 34-35)

Chvíľku sa zamysli!

Simeon objíma v náručí Božie dieťa, Syna Božieho i Máriinho. A z Božieho vnuknutia predpovedá meč bolesti, ktorý prenikne srdcom Panny Márie.
Mária to počuje na vlastné uši. Ale neklesá. Je pripravená priniesť obetu pre vykúpenie sveta.

Litánie k Sedembolestnej Panne Márii

Modlitba. Pane, pri tvojom obetovaní Simeon predpovedal tvojej matke Márii, že jej dušu prenikne meč bolesti, posilňuj tých, čo trpia pre tvoje meno. Amen. 

Záver. Pod tvoju ochranu...

***

Tretí deň. Jozefovi sa vo sne zjavil Pánov anjel a povedal: „Vstaň, vezmi so sebou dieťa i jeho matku, ujdi do Egypta a zostaň tam, kým ti nedám vedieť, lebo Herodes bude hľadať dieťa, aby ho zmárnil.“ On vstal, vzal za noci dieťa i jeho matku a odišiel do Egypta. (Mt 2,13-14)

Chvíľku sa zamysli!

Traja mudrci z diaľky prichádzajú s darmi pokloniť sa malému dieťaťu, lebo vidia v ňom najvyššieho Kráľa. A domáci kráľ Herodes chce toto dieťa zabiť. Predstav si pocity Máriinho srdca na úteku do Egypta!

Litánie k Sedembolestnej Panne Márii

Modlitba. Pane Ježišu, ty si už ako dieťa zakúsil prenasledovanie a vyhnanstvo, chráň deti ohrozené biedou, vojnou a inými pohromami. Amen. 

Záver. Pod tvoju ochranu...

***

Štvrtý deň. Po troch dňoch rodičia našli Ježiša v chráme. Sedel medzi učiteľmi, počúval ich a kládol im otázky. Všetci, čo ho počuli, žasli nad jeho rozumnosťou a odpoveďami. Keď ho zazreli, stŕpli od údivu a Matka mu povedala: „Syn môj, čo si nám to urobil? Pozri, tvoj otec i ja sme ťa s bolesťou hľadali!“ (Lk 2,46-48)

Chvíľku sa zamysli!

Materské srdce Máriino sprvoti nepochopilo, že sa jej i Boží Syn stretil. Pre kresťana by malo byť nepochopiteľné, aby sa zriekol Ježišaa stratil ho tým, že ho vyháňa smrteľným hriechom.

Litánie k Sedembolestnej Panne Márii

Modlitba. Ježišu, náš učiteľ, tvoja matka zachovávala tvoje činy a slová vo svojom srdci, daj, nech počúvame tvoje slovo a zachovávame ho v srdci čistom a dobrom. Amen.

Záver. Pod tvoju ochranu...

***

Piaty deň. Ako viedli Ježiša, chytili istého Šimona z Cyrény, ktorý sa vracal z poľa, a položili naň kríž, aby ho niesol za Ježišom. Šiel za ním veľký zástup ľudu aj žien, ktoré nad ním kvílili a nariekali. (Lk 23,26-27)

Chvíľku sa zamysli!

V zástupe žien tradícia vidí Ježišovu matku. Toto stretnutiedvoch najsvätejších osôb, stretnutie Nepoškvrnenej s Nevinným, ktorí plnia Otcovu vôľu, nám veľa hovorí.

Litánie k Sedembolestnej Panne Márii

Modlitba. Pane Ježišu, Mária je pri kríži, novom strome života, je novou Ženou, ktorá svojou vierou a poslušnosťou napráva škodu, ktorú zapríčinila nevernosť a neposlušnosť dávnej Evy, daj, aby sme sa pridružili tvojmu utrpeniu ako tvoja Matka Mária a tak mali účasť na sláve vzkriesenia. Amen. 

Záver. Pod tvoju ochranu...

***

Šiesty deň. Pri Ježišovom kríži stála jeho matka, sestra jeho matky, Mária Kleopasova, a Mária Magdaléna. Keď Ježiš uzrel matku a pri nej učeníka, ktorého miloval, povedal matke: „Žena, hľa, tvoj syn!“ Potom povedal učeníkovi: „Hľa, tvoja matka!“ (Jn 19, 25-27A)

Chvíľku sa zamysli!

Mária je našou Matkou viac ako naša telesná matka. Z nej sa uskutočnilo naše lepšie narodenie... (bl. Alfréd) Mária sa stala našou Matkou v poriadku milosti. Toto Máriino materstvo v poriadku milosti trvá nepretržite od súhlasu, ktorý verne dala pri zvestovaní a neochvejnezachovalaaj pod krížom. (LG 61)

Litánie k Sedembolestnej Panne Márii

Modlitba. Dobrotivý Ježišu, keď si visel na kríži, Máriu si dal Jánovi za matku, daj, aby sme žili tak, ako sa sluší na jej deti. Amen.

Záver. Pod tvoju ochranu...

***

Siedmy deň. Jeden z vojakov mu kopijou prebodol bok a hneď vyšla krv a voda. Potom Jozef z Arimatey, ktorý bol Ježišovým učeníkom, ale tajným, lebo sa bál Židov, poprosil Piláta, aby mu dovolil sňať Ježišovo telo. A Pilát dovolil. Išiel teda a sňal jeho telo. (Jn 19, 34.38)

Chvíľku sa zamysli!

Tvoju dušu, preblahoslavená Matka, naozaj prenikol meč. Ježiš umrel telom a Mária spolu s ním srdcom. To prvé urobila láska Kristova, od ktorej väčšiu nemal nik, to druhé urobila Máriina láska, po ktorej už inej podobnej nebolo. (porov. Sv. Bernard)

Litánie k Sedembolestnej Panne Márii

Modlitba. Pane Ježišu, tvoje mŕtve telo berie tvoja matka do náručia, s vierou, že nepodľahne porušeniu, daj, aby sme si uchránili telo i dušu pred skazou hriechu. Amen.

Záver. Pod tvoju ochranu...

***

Ôsmy deň. Vzali Ježišovo telo a zavinuli ho do plátna s voňavými olejmi, ako je u Židov zvykom pochovávať. V tých miestach, kde bol ukrižovaný, bola záhrada a v záhrade nový hrob, v ktorom ešte nik neležal. Tam teda uložili Ježiša, lebo bol židovský Prípravný deň a hrob bol blízko. (Jn 19, 40-42)

Chvíľku sa zamysli!

V krste sme boli pochovaní s Kristom, aby sme samu stali podobnými aj v zmŕtvychvstaní a žili novým životom. V krste sme s ním vstali z mŕtvych a v Kristovi máme nový, Boží život.

Litánie k Sedembolestnej Panne Márii

Modlitba. Kriste, Spasiteľ sveta, ty si chcel,aby tvoja bolestná Matka bola blízko pri tebe pod krížom a pri pohrebe, daj, nech máme aj my, keď trpíme, účasť na tvojom umučení  a zmŕtvychvstaní. Amen.

Záver. Pod tvoju ochranu...

***

Deviaty deň. Keď bol Ježiš vzatý do neba, apoštoli sa vrátili do Jeruzalema z hory, ktorá sa volá Olivová a je blízko Jeruzalema, vzdialená toľko, koľko je dovolené prejsť v sobotu. Keď ta prišli, vystúpili do hornej siene, kde sa zdržiavali Peter a Ján, Jakub a Ondrej, Filip a Tomáš, Bartolomej a Matúš, Jakub Alfejov, Šimon Horlivec a Júda Jakubov. 
Títo všetci jednomyseľne zotrvávali na modlitbách spolu so ženami, s Ježišovou matkou Máriou a s jeho bratmi. (Sk 1, 12-14)

Chvíľku sa zamysli!

Aký krásny pohľad na modliace sa spoločenstvo spolu s Pannou Máriou! Kristova matka je plná radosti, veď Kristus vstal z mŕtvych, vystúpil do neba a zošle Ducha Svätého. Rodí sa Kristova rodina, Cirkev a Kristova blahoslavená Matka je tajomným spôsobom Matkou kresťanov, Matkou Cirkvi.

Litánie k Sedembolestnej Panne Márii

Modlitba. Pane Ježišu, tvoju oslávenú Matku si korunoval v nebi za Kráľovnú, Cirkev ju vzýva ako Orodovnicu, Ochrankyňu, Pomocnicu a Prostrednicu, ďakujeme ti, že má pre nás takú kráľovskú moc a materské srdce voči nám, svojim deťom. Amen.

Záver. Pod tvoju ochranu...

 Masima
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top