Mnohí katolíci si myslia, že sa nemodlia dobre

0
...alebo že sa modlia akosi nesprávne. Alebo že všetci ostatní ľahšie prežívajú čas modlitby. 

Modlitba „spytovanie svedomia“ môže byť výbornou – a ľahkou – podporou pre duchovný život.

Hoci katolíci používali túto modlitbu už stáročia, časom sa spojila so svätým Ignácom z Loyoly, zakladateľom jezuitskej rehole v šestnástom storočí, ktorý ju spopularizoval. 
Svätý Ignác zvykol na konci svätej omše povedať, že spytovanie svedomia je jedinou modlitbou, ktorú by jezuita nemal vo svojom dni nikdy vynechať. Aj mnohí iní kresťania ju pokladali za neoceniteľnú pre ich život s Pánom.


Päť jednoduchých krokov
Táto modlitba je v podstate preskúmaním dňa. Môže sa vykonať buď raz denne (obyčajne pred spaním), alebo dvakrát (obyčajne na poludnie a večer). Tradične sa rozdeľuje do piatich jednoduchých krokov:

Prvý: Ako pri každej modlitbe, proste Boha o milosť, aby vám pomohol modliť sa.

Druhý: Spomeňte si, za čo z uplynulého dňa ste vďační. Môže ísť o veľké veci – uzdravujúci rozhovor s priateľom, dôverná chvíľa s manželom/manželkou, nový vzrušujúci projekt v práci. Alebo to môžu byť také malé veci ako pohladenie slnka na vašej tvári, osviežujúci vánok, zábavný moment v kancelárii. Pripomeňte si ich a, ako hovorí svätý Ignác, „vychutnajte“ ich. Potom vyjadrite Bohu svoju vďačnosť.

Tretí: Vybavte si udalosti dňa, ako by bol váš deň filmom odvíjajúcim sa vo vašej hlave. Pýtajte sa sami seba: Kde som zakúsil Božiu prítomnosť a prijal som Božie pozvanie? A kde som sa odvrátil od Boha?

Štvrtý: Proste o odpustenie. Tretí krok pravdepodobne odhalí niektoré hriechy, ktorých ste sa dopustili (pokiaľ nie ste dokonalí!), a preto poproste Pána, aby vám ich odpustil. Možno usúdite, že potrebujete niekoho odprosiť alebo sa rozhodnete prijať sviatosť zmierenia.

Piaty: Proste o milosť žiť nasledujúci deň v Božej láske. A ako hovorí svätý Ignác, spytovanie svedomia je dobré uzavrieť modlitbou Otče náš.

A je to – päť jednoduchých krokov. 

Spytovanie svedomia obyčajne zaberá iba pätnásť až dvadsať minút. A to ho robí modlitbou, ktorá je prijateľná pre každého.

Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top