Svätý Expedit - pomocník v ťažkých situáciách

0
Jedna z legiend hovorí, že svätcovi sa v deň, kedy sa rozhodol prestúpiť na katolícku vieru, ukázal diabol v podobe havrana, ktorý ho prehováral, aby svoje rozhodnutie uskutočnil až nasledujúci deň. Svätý Expedit vtáka rozmliaždil nohou a vyhlásil: "Kresťanom sa stanem ešte dnes."

Aj preto sa tento svätec predstavuje s havranom pod nohou. Vo vystretej ruke drží kríž s latinským nápisom Hodie, v preklade Dnes. Toto dnes označuje vzopretie sa satanskému pokušeniu zajtrajška. Svätcov postoj učí premáhať pokušenie odkladať dôležité veci, práce, rozhodnutia, zvlášť rozhodnutie obrátiť sa, na neskôr, teda často na nikdy.
Expedit, človek konajúci rýchlo a rozhodne, sa stal pomocníkom v naliehavých a ťažkých situáciách. 

Expedit sa narodil pravdepodobne v Arménsku, jednej z prvých krajín, kam sa dostala dobrá novina (okrem iného aj zásluhou svätého Júdu Tadeáša).


Starodávny príbeh hovorí, že Expedit bol veliteľom rímskej légie, ktorá sa preslávila výnimočnou obratnosťou. Zrejme aj preto ho tradícia ustanovila za pomocníka vo výnimočne ťažkých situáciách. 
Keď vraj cisár Marcus Aurelius chcel pred bitkou priniesť obetu pohanským bohom, Expeditova légia sa odmietla zúčastniť na tomto obrade a obrátila sa na Boha o pomoc v boji. 
Vtedy sa rozpútala strašná búrka a krupobitie i blesky sa zapríčinili o porážku nepriateľa. Cisár uznal zázračnosť udalosti a Expeditova légia získala prezývku "hromová légia". 

Onedlho však ďalší cisár - Dioklecián vydal edikt prikazujúci ničiť kresťanské chrámy a páliť sväté knihy. 
Vojaci mali vzdávať česť rímskym bôžikom. Nikto nemal odvahu sa proti cisárovi postaviť. Vtedy Expedit strhol z múru cisársky rozkaz a verejne ho zničil. Za tento počin podstúpil mučenícku smrť. Pravdepodobne 19. apríla 303 v meste Meliténé (dnešné Turecko) popravili Expedita spolu s ďalšími piatimi mučeníkmi za vieru.

Zmienky o svätom Expeditovi sa nachádzajú v cirkevných spisoch z piateho storočia. V stredoveku ho uctievali v Turíne, ale významný kult svätca sa zrodil až v sedemnástom storočí v Nemecku a na Sicílii. Veľmi populárny je aj v Argentíne, Čile, na Filipínach, na ostrove Réunion ako aj v meste New Orleans.

Veľkej úcte sa teší aj v Brazílii, kde sa 19. apríla, v deň jeho spomienky Brazílčania zúčastňujú na početných pobožnostiach a procesiách. 

Pobožnosť k svätému Expeditovi sa čoraz viac rozširuje aj v Európe. Jeho príhovor je účinný, zvlášť v beznádejných situáciách, aj preto ho nazvali svätcom jedenástej hodiny, v biblickom zmysle poslednej hodiny.


Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top