Svätý Ján Mária Vianney o Duchu Svätom

0
Človek sám od seba nie je nič, ale je veľa, ak má Ducha Svätého. Človek je úplne pozemský, len Duch Svätý môže pozdvihnúť jeho dušu a vyzdvihnúť ho k nebu. 

Prečo boli svätí tak prostí náklonnosti k zemi? Pretože sa nechali preniknúť Duchom Svätým. Tí, ktorí sú vedení Duchom Svätým, majú správne poňatie o každej veci, a preto mnohí neučení môžu poučovať múdrych. Ak sme vedení Bohom sily a svetla, nemôžeme blúdiť.

Duch Svätý je svetlo a sila; dáva nám rozlišovať pravdu od bludu, dobro od zla. Pôsobí ako šošovky, ktoré zväčšujú predmety. Vplyvom Ducha Svätého sa nám všetko javí dobre rozlíšené; aj najmenšie skutky sú buď dobré alebo zlé. Tak ako hodinár svoju lupou vidí aj najmenšie súčiastky hodiniek, tak vo svetle Ducha Svätého vidíme všetky maličkosti svojho života. Potom sa nám i malé nedokonalosti javia ako veľmi veľké a malé hriechy pôsobia hrôzu. Preto najsvätejšia Panna nikdy nezhrešila; Duch Svätý jej dal spoznať ohyzdnosť zla a ona bola naplnená hrôzou pri myšlienke na najmenší poklesok.

Tí, ktorí majú Ducha Svätého, sú neznesiteľní sami sebe; tak spoznávajú svoju biedu. Pyšní sú od Ducha Svätého odlúčení.

Ľudské oko nevidí mimo tento život, tak ako moje oko nevidí, čo je za múrom, ak sú zatvorené chrámové dvere. 
Oko kresťana vidí vo večnosti; preto ten, kto sa dá viesť Duchom Svätým, nepozerá na svet, tak ako svet nepozerá na Boha. Ide teda o to, aby sme vedeli, kto nás vedie. Ak to nie je Duch Svätý, nie je  to podstatné a všetko čo konáme nestojí za nič.

Duša, ktorá má Ducha Svätého, sa nikdy neunavuje Božou prítomnosťou; z jej srdca vychádza neustály dych lásky, čas určený k modlitbe sa duši, v ktorej pôsobí Duch Svätý, zdá vždy krátkym; jej srdce je možné prirovnať k strapcu, ktorý je práve v lise.

Je to Duch Svätý, ktorý spravodlivým diktuje sväté myšlienky, a bez neho každý žiar pohasne; preto akonáhle spozorujeme, že už nie sme zahrievaní láskou Božou, musíme k nemu vykonať novénu, aby v nás zase zostúpil.

Keby sme sa pýtali zatratených: Prečo ste v pekle? Odpovedali by: Pretože sme odporovali Duchu Svätému. 

A keby sme sa pýtali svätých: Prečo ste v nebi? Odpovedali by: Pretože sme načúvali Duchu Svätému.

 Ak nám prídu dobré myšlienky, je to Duch Svätý, ktorý ich vnuká. Každé ráno musíme povedať: 

"Môj Bože, pošli mi svojho Ducha, 
aby mi dal poznať, čo som ja a čo si Ty."


Duch Svätý je sprievodcom duše; bez neho nedokáže nič. Duša, ktorú ovláda On, je ako strapec: keď ho vytisne, vyteká z neho znamenitý mušt. Bez Ducha Svätého je však duša ako kamienok, z ktorého nevytisneme nič.

Tí, ktorí sú vedení Duchom Svätým, majú správne myšlienky. Preto je mnoho nevzdelaných, ktorí sú múdrejší ako vzdelaní.

Kresťanovi, vedenému Duchom Svätým nepríde zaťažko vzdať sa bohatstva tohto sveta, aby sa mohol uchádzať o bohatstvo neba. Dokáže to rozlíšiť.

Človeku, ktorý sa nechá viesť Duchom Svätým, sa zdá, ako keby svet neexistoval, tak ako svetu sa zdá, ako keby neexistoval Boh.

Keď nám prichádzajú na myseľ dobré myšlienky, to nás navštevuje Duch Svätý.

Duch Svätý je ako záhradník, ktorý pestuje našu dušu. Stačí, keď povieme "áno" a necháme sa viesť.

Duša ovládaná Duchom Svätým vychutnáva chuť modlitby. Toľko sa modlí, že jej čas pripadá stále príliš krátky, pretože stále zotrváva v Božej prítomnosti.

Tak ako zem nemôže priniesť žiadne plody, pokiaľ ju nezúrodní Slnko, tak ani my nedokážeme urobiť nič dobrého bez Božej milosti.

S Duchom Svätým vidíme všetko veľké. Vidíme veľkosť malých skutkov, ktoré konáme pre Boha, ale aj veľkosť malých omylov.

Tí, ktorí majú Ducha Svätého, si nemôžu zúfať, pretože veľmi dobre poznajú svoju úbohosť.

Keď si Duch Svätý niečo zmyslí, vždy sa to podarí.

Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top