Metóda adorácie podľa štyroch cieľov obete svätej omše

0
Hodina adorácie sa rozdelí na štyri časti. Každú štvrťhodinu sa uctieva náš Pán jedným z cieľov svätej omšovej obety: klaňanie, vďakyvzdanie, zmier a prosby.

1. štvrťhodina: Klaňanie

1. Vzdávajte Pánovi predovšetkým vonkajšiu osobnú poctu. 
Padnite na kolená, akonáhle uvidíte Ježiša vo svätej Hostii. Padnite pred ním na tvár s veľkou úctou na znamenie vašej poddanosti a vašej lásky. 

Klaňajte sa mu spolu s Mudrcami, ktorí padli až po zem a klaňali sa Dieťatku položenému v chudobných jasliach a zavinutému do prostých plienok.

2. Po tomto prvom mlčanlivom a spontánnom úkone úcty, klaňajte sa Pánovi vnútorným úkonom viery. Tento úkon je veľmi užitočný k prebudeniu našich zmyslov pre eucharistickú úctu, aby sa srdce otvorilo Bohu a pritiahlo na seba poklady jeho milostí. 
Nie je dobré ho vynechať, ale je potrebné ho vykonať s posvätnou zbožnosťou.

3. Vzdajte Ježišovi česť za všetko, čo ste, a predstavte mu podrobne všetky schopnosti svojej duše. Vášho ducha, aby ho spoznával stále lepšie; vaše srdce, aby ho milovalo; vašu vôľu, aby mu slúžila; vaše telo s jeho zmyslami, aby ho všetko svojím spôsobom oslavovalo. 

Vzdajte mu predovšetkým hold vašich myšlienok a dajte myšlienke na Eucharistiu správne miesto vo svojom živote. 

Na vrchole svojich citov prevolajte Ježiša za Kráľa a Boha svojho srdca, svojej vôle a neprijímajte už žiadny iný zákon ani iný cieľ ako slúžiť jemu, jeho láske, jeho sláve. Vaša pamäť nech si nepripomína nič iné, než že chce žiť len pre neho a v ňom.

4. Keďže vaše adorácie sú veľmi nedokonalé, spojte ich s klaňaním najsvätejšej Panny v Betleheme, v Nazarete, na Kalvárii, vo Večeradle a tiež pri päte svätostánku.
Spojte ich so všetkými adoráciami, ktoré sa v Cirkvi práve konajú, a so všetkými svätými dušami, ktoré sa Pánovi práve klaňajú, s celým nebeským dvorom, ktorý ho oslavuje v nebi. Tak bude mať vaše adorácia podiel na ich svätosti a zásluhách.


2. štvrťhodina: Vďakyvzdanie

1. Klaňajte sa a ďakujte za nesmiernu lásku, akú vám Ježiš preukazuje v tejto sviatosti. Aby vás nezanechal sirotou na tejto zemi vyhnanstva a biedy, zostupuje z neba práve kvôli vám, aby bol vaším spoločníkom a tešiteľom. Ďakujte mu, ako vám diktuje vaša láska, zo všetkých síl a v spojení so všetkými svätými.

2. Obdivujte obete, ktoré vkladá do svojho sviatostného stavu: skrýva svoju božskú i telesnú slávu, aby vás neohromil, aby vás neoslnil; skrýva svoj vlastný majestát, aby ste sa odvážili prísť k nemu a hovoriť s ním tak, ako sa hovorí s priateľom. Ukrýva svoju moc, aby vás nevystrašil ani netrestal. 

Neukazuje vám dokonalosti svojich cností, aby vaša slabosť nezmalomysľnela, mierni dokonca žiar svojho srdca a lásku, ktorú k vám chová, aby ste mohli zniesť jej silu a nežnosť. 

Nedáva vám uvidieť nič iné ako svoju dobrotu, ktorá sa uväznila pod svätými spôsobmi, podobnými lúčom slnka, ktoré sa predierajú cez ľahkú hmlu.

Aký dobrý je sviatostný Ježiš! Prijíma vás v ktorúkoľvek dennú i nočnú hodinu. Jeho láska nepozná odpočinku a je vždy plná sladkosti voči nám. 

Zabúda na vaše hriechy a vaše nedokonalosti; keď prichádzate, aby ste ho vyhľadali, dáva najavo len svoju radosť, svoju nežnosť, svoju lásku. 

Keď vás prijíma, dalo by sa povedať, že je to on, kto vás potrebuje, aby bol šťastný. 

Ó, ďakujte tomuto dobrému Ježišovi s celou vrúcnosťou svojej duše. 
Ďakujte Otcovi, že vám dal Syna a Ducha Svätého, že na oltári skrze kňazskú službu mu dopraje, aby sa znovu vtelil, osobne práve len pre vás. 

Pozvite nebo a zem, anjelov a ľudí, aby vám pomáhali ďakovať, blahoslaviť a oslavovať takú veľkú lásku, ktorá sa týka práve vás.

3. Rozjímajte o sviatostnom stave, do ktorého sa skryl Ježiš z lásky k vám, inšpirujte sa jeho citmi a jeho životom. V Eucharistii je chudobný ako v Betleheme, ba ešte viac, pretože v Betleheme bola jeho Matka, a tu je sám. Z neba si neprináša vôbec nič okrem svojej lásky a svojich milostí. Pozrite, aký je v božskej Hostii poslušný: počúva pohotovo bez odporu, počúva všetkých, aj svojich nepriateľov. 

Obdivujte jeho pokoru. Ponižuje sa až na hranicu ničoty, spája sa prostými a neživými spôsobmi, ktoré nemajú žiadnu prirodzenú ochranu a nemajú inú konzistenciu než tú, ktorú im dáva jeho všemohúcnosť, ktorá ich zachováva ako trvalý zázrak. 

Jeho láska z neho urobila nášho väzňa. Vtelil sa až do konca sveta do svojho eucharistického väzenia, aby bol naším nebom tu na zemi.

4. Spojte svoje vďakyvzdanie s tým, ktoré vytrysklo zo srdca najsvätejšej Panny ihneď po vtelení Slova a predovšetkým po svätom prijímaní. Opakujte s ňou v radosti a šťastia Magnificat svojej vďačnosti a svojej lásky a opakujte neúnavne: Ó, Ježišu v Hostii, aký si dobrý, aký si milujúci a hodný lásky!

3. štvrťhodina: Zmier

1. Klaňajte sa a navštevujte Ježiša opusteného a zanedbávaného od ľudí v jeho Sviatosti lásky. Človek si nájde čas na všetko, len nie na návštevu svojho Pána a Boha, ktorý ho čaká a túži po ňom vo svojom svätostánku. 

Cesty za rozkošami sú preplnené, dom Boží je opustený. Pred tým ľudia utekajú, asi z neho majú hrôzu. Ó, úbohý Ježiš! Čakali by ste takú ľahostajnosť od tých, ktorých by ste vykúpili z moci Satana, od svojich priateľov, od svojich detí, odo mňa?

2. Plačte pre Ježiša zradeného, ​​napádaného, ​​tupeného, ​​ešte potupnejšie ukrižovaného v jeho sviatosti lásky než v záhrade Getsemanskej a na Golgote. Práve tí, ktorých miloval viac ako ostatných, ktorých miloval prednostne, ktorých najviac obohatil svojimi darmi a milosťami, tí ho urážajú a zneucťujú najviac svoju neúctou, križujú ho znovu vo svojom tele a vo svojej duši svätokrádežným prijímaním, zapredávajú tak diablovi Pána svojho srdca a svojho života. 

A ja sám, nemám si čo vyčítať? 

Mohol si si, môj Ježišu, pomyslieť, že tvoja najväčšia láska k ľuďom bude predmetom ich zloby, že oni obrátia proti tebe tvoje milosti, tvoje najvzácnejšie dary? A ja sám, nebol som snáď tiež zradcom?

3. Klaňajte sa Ježišovi a odčiňujte nespočetné nevďačnosti a zneuctení, akých sa ľudia vo svete dopúšťajú. Obetujte na ten úmysel všetky ťažkosti, ktoré stretnete počas dňa a počas týždňa. 
Uložte si nejaké pokánie na odčinenie svojich hriechov, hriechov svojich rodičov aj tých, ktorých ste snáď pohoršili svojou nedostatočnou úctou a svojou roztržitosťou.

4. Ale pretože všetky vaše zmierne skutky a všetko vaše pokánie je príliš malé v porovnaní s tak veľkými hriechmi, spojte sa so zadosťučinením Ježiša visiaceho na kríži. Zbierajte božskú krv, ktorá vyviera z jeho rán, a obetujte na zmier Božej Spravodlivosti. 
Vezmite vytrpené bolesti a modlitby a pozdvihnite ich k nebeskému Otcovi a vyprosujte tak milosť a milosrdenstvo pre seba i pre všetkých hriešnikov. 

Zlejte svoje zadosťučinenia s tými, ktoré svätá Panna prinášala pri päte Kríža alebo pred oltárom; tak dostanete pre seba všetku lásku, ktorú Ježiš choval k svojej božskej Matke.

4. štvrťhodina: Prosby

1. Klaňajte sa Pánovi, aby sa v Najsvätejšej Sviatosti ustavične za vás modlil k Otcovi. Ukážte Otcovi jeho rany a jeho prebodnuté Srdce. 
Spojte svoje prosby s jeho prosbami, žiadajte to, čo žiada On.

2. A čo žiada Ježiš od svojho Otca? Aby svoju Cirkev požehnal, bránil ju, pozdvihol, aby ho všetci ľudia lepšie spoznali a milovali a slúžili mu. 

Modlite sa za svätú Cirkev, tak prenasledovanú v osobe námestníka Ježiša Krista: aby ju Boh oslobodil od jej nepriateľov, ktorí sú tiež jeho synmi, aby sa dotkol ich sŕdc, priviedol ich v obrátení a v pokornom pokání k nohám svojho milosrdenstva a spravodlivosti. 

Ježiš sa ustavične modlí za všetkých kňazov, aby boli všetci naplnení Duchom Svätým a jeho darmi, aby boli plní horlivosti pre jeho slávu, úplne zasvätení spáse duší, ktoré vykúpil za cenu svojej krvi a svojho života. 

Proste za svojho biskupa, aby ho Boh zachoval vo svojej láske, žehnal jeho horlivosti, aby ho tešil, proste za svojho pastiera, aby Boh na neho vylial svoje milosti, ktoré sú potrebné na vedenie stáda zvereného jeho starostlivosti. 

Aby Boh dal Cirkvi mnoho svätých kňazských povolaní. Svätý kňaz, to je najväčší dar, ktorý môže dať Boh svojmu ľudu: taký kňaz ho totiž môže celý spasiť. 

Proste za všetky rehoľné rády, aby boli verné svojmu povolaniu, aby všetci tí, ktorých Boh volá, mali odvahu a veľkodušnosť k nasledovaniu Božieho hlasu a aby na tejto ceste vytrvali. 

Svätý človek môže zachrániť svoju krajinu, jeho modlitby a jeho cnosti sú mocnejšie než všetky vojská sveta.

3. Modlite sa, aby nepoklesla horlivosť a vytrvalosť duší, ktoré sa zasvätili službe Bohu vo svete a sú tak súčasťou jeho lásky. Potrebujú veľa pomôcť, pretože sú vystavené väčším nebezpečenstvám.

4. Žiadajte obrátenie niektorého veľkého hriešnika k uplynutí nejakej lehoty. Nič viac neoslavuje Pána než tieto zásahy lásky a milosti. 

Nakoniec, modlite sa sami za seba, proste za svoje polepšenie, aby ste dobre strávili tento deň. Obetujte balíček vašich darov Ježišovi, svojmu Kráľovi a Bohu, a vyproste si jeho požehnanie.

Svätý Peter Julián Eymard

Masima
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top