Miluj mysľou, slovom i skutkom - z listov Alicje Lenczewskej

0
Alicja Lenczewská (1934-2012) bola poľská mystička. Žila na severe Poľska v Štetíne. Dostala dar mystických "rozhovorov" s Pánom Ježišom. Vo výbere textov z jej listov sa zachytáva to, čo jej hovoril Pán Ježiš. Prostredníctvom Alicje povzbudzuje aj nás: láska k blížnemu nie je len niečo teoretického.


Čím je láska voči blížnemu?
Láska voči blížnym neznamená citovosť alebo náklonnosť, znamená predovšetkým pomoc. Je to starostlivosť o ich spásu, znamená vlievanie povzbudení do ich sŕdc a rozpálenie viery. 
Znamená objavovanie Mojej Lásky v ich ubolených srdciach. 
Znamená ukazovať im, že som v ich dušiach a túžim, aby si Ma tu všimli a podelili sa so Mnou o svoje starosti, o svoje utrpenie, o svoju radosť. Aby mi dovolili pomôcť. (...)
Chcem, aby si bola dobrou žiačkou a Mojou služobnicou: aby si slúžila svojim bratom mysľou, slovom i skutkom. Aby si ich milovala mysľou, slovom i skutkom.

Ako môžeme milovať mysľou?
Milovať mysľou znamená, že každé zlo a slabosť, ktorého si všimneš u svojho blížneho a o ktorom sa dozvieš, ponoríš do Milosrdenstva - modliť sa, odpúšťať a túžiť po jeho obrátení. Zvlášť to zlo, ktoré sa dotýka a raní aj Teba, je dôležité objať Milosrdenstvom.
Ak niekto padá do blata a pláca sa v ňom, zašpiní aj iných, zvlášť tých, ktorí sú najbližšie. Ty ale v takej chvíli neutekaj, aby si sa očistila, ale tiež sa nezhýbaj pre blato, aby si ho hádzala späť, aby si oplácala. Jemu nepomôžeš a sama sa viac pošpiníš. Miluj, aby láska vysušila kaluž, v ktorej sedí, a blato, ktorým sa zašpinil. Horlivá láska zapríčiní, že blato vyschne a odpadne z neho aj z teba.


Ako milovať slovom?
Milovať slovom znamená nerozsievať medzi iných to, čo je zlé. Znamená to neopakovať to, čo vieš a čo si spoznala a uvidela v ľudskej biede svojich blížnych - tých blízkych i tých ďalekých. A nesťažovať si!
Hovoriť iba to, čo slúži dobru, zvlášť varovať iných pred zlom, aby šli za Mnou obrátení tvárou smerom k Svetlu a neotáčali sa smerom k temnote. 
Veľké zásluhy má ten, kto zakrýva svojou láskou a svojím mlčaním hriechy bratov. A ešte väčšiu má ten, kto ukazuje dobro vo svojich bratoch, pretože keď ukazuje dobro, tým ukazuje Mňa prítomného v každom človeku a v každej situácii. Čo vlastne vieš o srdci svojho brata, aby si ho súdila?

Ako milovať skutkom?
Milovať skutkom znamená múdro slúžiť pomocou - a robiť to podľa Mojej vôle, aby si pri tom nezničila svoju dušu. 
Všetky problémy nevyriešiš, pretože máš len dve ruky. Slúž preto tak, ako sú tvoje ruky schopné, aby uniesli to, pre čo sa rozhodneš. Ak uchopíš svojimi dlaňami viac, ako dokážeš, všetko ti spadne a neunesieš biedu tých druhých, ani svoju vlastnú. Môže vzniknúť viac zla ako dobra, keď všetko pozdvihneš - a potom upustíš ...
Miluj múdro, pomáhaj v nesení utrpenia a kríža - s láskou v zjednotení so Mnou. Posvätené utrpenie a posvätené ťažkosti - to je hodnota pobytu človeka na zemi!


Koho sa táto láska týka?
Miluj mysľou, slovom i skutkom všetkých svojich blížnych, pretože také je povolanie toho, koho som si vybral za svojho učeníka a apoštola. 
Keď Ma nasleduješ, nech tvojím cieľom nie je len tvoja vlastná dokonalosť a svätosť. Nech tvoje oči a tvoje srdce nie sú obrátené na seba samého!
Dívaj sa na Mňa a miluj svojich blížnych, aby v tebe Láska zrodila heroizmus srdca. Iba Láska je schopná heroizmu. Iba Láska rodí heroizmus - obetovanie sa za iných, ako som to urobil Ja, tvoj Majster a Ženích.

A keď chýba trpezlivosť voči iným?
Neprajnosť v tvojom srdci zabíja aj teba, aj toho, koho sa týka. (...) 
Tvoje úzkosti, nespokojnosť, netrpezlivosť voči blížnym sa rodia z toho, že čas, sily a iné dobra, ktorými disponuješ, berieš ako svoje vlastné. Snažíš sa ich využiť podľa svojich vlastných nápadov a plánov, a nepočítaš s tým, že Ja ťa chcem mať úplne slobodnú. (...) 
Je dôležité sa v živote riadiť výhradne dobrom duše: tvojej i blížnych. A utekať pred všetkým, čo hoci len vyzerá ako zlo. Skúmaj svoje úmysly: či ti ide o pohodlnosť a príjemnosť, alebo o vnútorné obohatenie iných ľudí. (...) 
Hodnotu majú iba tie skutky, ktoré sú zrodené z lásky. Miluj a Láska ti ukáže, čo urobiť v každej situácii a v každej chvíli.

A čo keď iní neprejavujú lásku?
Prečo ťa zaujíma, čo robia druhí? Dôležité je, aby si ty neustávala v konaní dobra voči iným. (...) Buď pre svojich blížnych láskou - ako Ja: tichý a pokorný srdcom, ktorý nedolomí nalomenú trstinu a tlejúci knôt premieňa v požiar Lásky. (...) 
Ľuďom je potreba slúžiť s láskou a súčasne nič od nich neočakávať. 
Je potreba s láskou pomáhať, aj keby boli zlí a nevďační. 
Je dôležité sa za nich u Otca prihovárať, aj keby sa zdalo, že to nemá cenu (...) 
Ak miluješ iba tých, ktorí ťa tiež milujú, aká je tvoja zásluha a čím sa líšiš od sveta, ktorý tonie vo svojom egoizme? (...) 
Nemaj za zlé ľuďom, že sú takí, akí sú. Miluj ich, dúfaj, dôveruj a pomáhaj. Pretože Ja milujem ich aj teba, aj keď ste takí, akí ste. 
Raduj sa a buď vďačná, pretože sa zúčastníš Mojej tiaže spasenia. Nepoddávaj sa, Moje dieťa, pretože znechutenie je pokušením.

O čo sa máme deliť s inými?
Je potrebné deliť sa s inými o všetko. Ale občas sa stáva, že je nejaký dar drahocennejší ako iné dary. Neľutuj času na rozhovory, ktoré sú užitočné a ktoré pomáhajú ľuďom prichádzať ku Mne. Vďaka tomu sú Moje deti so Mnou. 
Buď chápavá a štedrá vo všetkom tak, ako som štedrý Ja voči tebe. Tvojím poslaním je svedectvo o Mne. Snaž sa o to pri každej príležitosti. Hľadaj takéto príležitosti a tvor ich. 
Je potrebné ľuďom pomáhať. A je potrebné sa ponáhľať, aby všetko stihli, než skončí ich čas, ktorý je im daný. Než skončí čas darovaný svetu.
Málo je času. Veľmi málo ...


Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top