Vznik modlitby Anjel Pána

0
Modlitba Anjel Pána vznikla postupne medzi XI. a XVI. storočím. Veriaci trikrát denne prerušili prácu a pozdvihli svoju myseľ, aby rozjímali o tajomstve milosrdenstva: o vtelení Božieho Slova v lone Panny Márie. V našej dobe, keď je mier tak ohrozovaný, mnoho kresťanov znovu objavilo Angelus a modlia sa ho zvlášť na tento úmysel.

V čase rýchleho reformovania modlitieb a liturgie vyhlásil Pavol VI.: "Čo sa týka modlitby Anjel Pána, chceli by sme čo najnaliehavejšie odporučiť, aby táto modlitba zostala zachovaná. Táto modlitba nepotrebuje žiadne reformy - za celú dlhú dobu svojej existencie nič nestratila na svojej kráse a lesku, jej štruktúra je jednoduchá a prevzatá zo Svätého písma, historický pôvod nás nabáda, aby sme sa modlili za mier a bezpečie, a svojím časovým rozložením posväcuje priebeh dňa podobne ako denná modlitba Cirkvi. Pripomína nám veľkonočné tajomstvo, pretože po zmienke o vtelení Krista prosíme, aby sme skrze jeho umučenie a kríž boli privedení ku sláve vzkriesenia. Veľká cena rozjímania o vtelení Krista, pozdrav Matke Božej a odovzdanie do jej milosrdenstva a príhovory majú stále nezmenšenú cenu. Aj pri zmenených časových okolnostiach zostávajú nezmenené denné úseky: Ráno, poludnie a večer sú pre väčšinu ľudí medzníky v ich práci a vytvárajú príhodné pozvanie ku krátkej chvíli modlitby." (Marialis Cultus)

V malom mariánskom ofíciu, ktoré bolo vydané za Pia V. v druhej polovici XVI. storočia, sa objavuje modlitba Anjel Pána takmer v dnešnej podobe: Stojí tam: "Keď ráno, na obed a večer zvoní zvon k anjelskému pozdravu, modlíme sa: Angelus Domini nuntiavit Mariae, et Maria concepit de Spiritu Sancto. Ave Maria ... Ecce ancilla Domini, fiat mihi secundum verbum tuum. Ave Maria ... Et Verbum caro factum est et habitavit in nobis. Ave Maria ... Všetkým, ktorí sa túto modlitbu zbožne modlia, udeľuje sa odpustok 15 dní."

Pápež Benedikt XIV. vykonal definitívnu úpravu, keď nariadil, aby vo veľkonočnej dobe nahradila túto modlitbu modlitba Regina coeli.

Skôr než Angelus nadobudol dnešnú podobu, prešiel niekoľkými fázami. V stredoveku bol v profánnej oblasti obyčaj, večer pri zakončení práce vyzváňať. Postupne sa vytvoril zvyk modliť sa pri tom Zdravas´ Mária. 


V XI. storočia už to bol všeobecný zvyk. Na začiatku XIII. storočia nariadil Gregor IX. (1227-1241), aby sa veriaci modlili Zdravas´ za zvuku zvonov denne tiež ráno a večer.

O štyri roky neskôr nariadil koncil v Kolíne modlitbu Ave Maria trikrát denne ráno, na obed a večer za zvuku zvonu.

V roku 1262 nariadil svätý Bonaventúra, ako generálny predstavený františkánov, všetkým spolubratom, aby sa ráno a večer modlili tri Ave Maria. V roku 1287 to koncil v Exteri v Anglicku nariadil všetkým veriacim.

Ján XXII. bol prvým pápežom, ktorý túto modlitbu obdaril odpustkami. Príslušnú bulu vydal v roku 1318 v Avignone, kde vtedy pápeži sídlili. Táto bula sa ešte nezmieňuje o modlitbe na poludnie. Až Kalist III. (1455-1458) nariadil dodatočné poludňajšie zvonenie, ktoré má sprevádzať modlitba troch Zdravasov, aby sa tak vyprosila Božia pomoc vo vojne proti moslimským Turkom. Táto prax sa rýchlo rozšírila a v roku 1472 ju kráľ Ľudovít XI. predpísal pre celé Francúzsko.

Nevieme presne, odkedy pribudla k Zdravasom aj modlitba Anjel Pána. Isté však je, že svoju podobu získala táto modlitba za pápeža Pia V. (1566-1572), avšak bez záverečnej orácie. Tú pričlenil záväzne Benedikt XIV. vo svojom Breve zo 14. septembra 1742 ako podmienku pre získanie odpustkov. Ďalší pápeži túto prax vždy podporovali a obdarovali odpustkami.

Pán Ježiš zjavil svätej Gertrúde z Helfty, aké mu je milé vďaky vzdávanie za to, že sa stal človekom:
Kedykoľvek mi niekto vzdáva vďaku slovami »a Slovo sa Telom stalo» a ďakuje mi, že som sa kvôli ľuďom stal človekom, moja dobrota ma vždy prinúti, aby som k nemu zostúpil a obetoval z hĺbky svojho Srdca všetky zásluhy svojho svätého ľudstva a zdvojnásobil blaženosť tých, ktorí mi túto úctu preukazujú.

Cirkev nám modlitbou Anjel Pána dala hlboký, bohatý a živý prameň, z ktorého môžeme pre svoj život čerpať vždy novú silu, pretože pokorným Máriiným "Fiat" nám bola udelená plnosť božskej milosti.

Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top