Fulton Sheen povedal

0
Keby som nebol katolík a chcel by som nájsť tú pravú cirkev, potom by som šiel hľadať tú, ktorá dnes nechce súhlasiť so svetom. Aj opačne by som si postavil otázku: s ktorou cirkvou je dnes svet najviac nespokojný.
Ak dnes je Kristus skutočne v Cirkvi, musí byť v tejto inštitúcii vždy nenávidený, tak ako bol nenávidený, keď žil na zemi.
Keď chceš dnes nájsť Krista, hľadaj cirkev, ktorá nie je vôbec zajedno so svetom. Hľadaj cirkev, na ktorú si deti tohto sveta sťažujú, že nie je na výške doby. Pretože práve tak obviňovali Izraeliti nášho Pána, že je nevedomý a že nie je vzdelaný.
Hľadaj cirkev, ktorej sa ľudia vysmievajú, že je zo sociálneho pohľadu menejcenná. Pretože presne tak sa vysmievali nášmu Pánovi, že je z Nazareta.
Hľadaj cirkev, ktorej ľudia predhadzujú, že je s ňou diabol. Presne tak obviňovali nášho Pána, že je posadnutý Belzebubom, najvyšším diablom.
Hľadaj cirkev, ktorú by chceli fanatici Božím menom zrušiť. Pretože rovnakým spôsobom pribili Pána na kríž a domnievali sa, že tým slúžia Bohu.
Hľadaj cirkev, ktorú svet od základu odmieta, pretože tvrdí, že je neomylná. Rovnako tak odmietol Pilát Krista, pretože o sebe povedal, že je Pravda, a rovnako tak odmietajú zlí ľudia prijať nášho Pána.


Pretože západné kresťanstvo prijalo Krista bez kríža, kresťanstvo sa tomu dobrotivo prispôsobilo. Nie je žiadúce, aby Kristove prebodnuté ruky hlásali obeť, preto sú žiadúce ľaliovo biele ruky učiteľa.
... Naše západné kresťanstvo chce pokojnú modlitbu bez kríža, uspávací prostriedok, žiadnu výzvu, kresťanstvo bez sĺz. Preto tiež nevyvoláva žiadne protivenstvá. Medúze alebo prachovej prikrývke nie je možné ponúknuť niečo neprívetivého.
Kresťanstvo sa tak zriedilo, ako by pozostávalo z kúska priateľa, kúsku psychológie a dobrého kamarátstvo osoleného Kiwanisom (Kiwanis - niečo ako Lion Club alebo Rotary Club).
Kristus bez kríža je kresťanstvo bez obete, bez sebadisciplíny, je to romantika, sentimentalita, hrsť moralistických banálností s ufňukaným odporom proti zlu, ale absolútne bez všetkej výzbroje, ktorá dokáže vziať do rúk bič a vyhnať predavačov z chrámu. Niet divu, že západný svet si falošne srdečného Krista porovnáva s Budhom. Buddha tiež nemá kríž.

Masima
zdroj: Fulton Sheen: Rozhodnutie pre Boha

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top