Ako prežívať svätú omšu "na diaľku"

1
Kňaz arcidiecézy Toledo v Španielsku, Miguel Garrigós, pripravil osem rád, ako prežiť slávenie svätej omše na diaľku.

1. Pripravte svoje srdce predtým, než sa pripojíte k živému vysielaniu svätej omše. Bolo by dobré, keby ste si už vopred prečítali texty Božieho slova, ktoré budú prednesené pri omši. Vážte si nesmierneho daru, akým je sviatosť Eucharistie, a ďakujte Pánovi za to, že umožňuje duchovne sa s ním spojiť.

2. Ak sa chystáte sledovať vysielanie ako rodina, je to veľmi dobrá príležitosť dať deťom katechézu o každej časti svätej omše. Stíšte však pritom hlas, aby si deti uvedomili, že sa prežíva niečo posvätného.

3. Kým začne živé vysielanie, skúste odložiť bokom všetko ostatné. Nerozptyľujte sa používaním svojich mobilov, ani nerobte nič iné, čo by odvádzalo vašu pozornosť. S úprimnosťou srdca sa spojte s kňazom, ktorý v úkone kajúcnosti prosí o odpustenie hriechov, ktorých ste sa dopustili.

4. Aby sa vám podarilo udržať pozornosť, živo sa zapojte do slávenia a robte tie isté liturgické úkony a gestá, ako by ste boli na omši v kostole. Ide o gestá ako státie, sedenie či kľačanie, ale aj prežehnanie sa krížom a odpovedanie na kňazove výzvy. Pomáha to najmä tým najmenším.


5. Pri obetovaní - keď kňaz obetuje chlieb a víno - "položte na paténu" všetko, čo prežívate: vaše utrpenie a nádeje. Obnovte predsavzatie ponúknuť Pánovi ako obeť celý svoj život.

6. S úctou prežívajte najmä chvíľu premenenia. Ak je to možné, kľaknite si a klaňajte sa tomuto veľkému tajomstvu lásky, ktoré sa stáva skutočne prítomným vždy, keď kňaz vyslovuje slová premenenia - z chleba a vína sa stávajú Telo a Krv Ježiša Krista.

7. Keď sa modlíte modlitbu Otče náš, spojte sa v myšlienke so všetkými bratmi a sestrami, deťmi toho istého Nebeského Otca, ktorí roztrúsení po celom svete rovnako chvália nášho Pána.

8. V okamihu prijímania - ak môžete - kľaknite si a prijímajte duchovne. Oživte v sebe túžbu prijať Ježiša Krista do svojho srdca. S vrúcnou láskou mu dajte najavo, ako veľmi by ste ho chceli prijať v Eucharistii. "Očami srdca" kontemplujte Pána, ktorý vás tak nesmierne miluje. Predložte mu všetky svoje úmysly, túžby a potreby. Poďakujte mu za jeho veľké milosrdenstvo. Môžete sa pomodliť aj niektoré vhodné modlitby, ktoré pre tieto chvíle vytvorila kresťanská zbožnosť.

Na konci omše poďakujte Pánovi, že ste sa prostredníctvom médií mohli zúčastniť svätej omše.

Masima

Zverejnenie komentára

1 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Anonymný12/2/21

    Pane Bože vysliš našu prosbu o uzdravenie synovca Štefana.Pane Bože ty môžeš všetko a nič ti nieje nemožné.Buď zvelebené tvoje meno.Amen.

    OdpovedaťOdstrániť
Zverejnenie komentára
To Top