Svätý Júda Tadeáš patrí v Mexiku k najobľúbenejším, aj my ho môžeme požiadať o láskavosť

0
Mexický šofér Arturo Rodríguez požiadal Svätého Judáša Tadeáša „o veľkú láskavosť“, keď jeho príbuzného okradli a bodli nožom takmer pred desiatimi rokmi, ale zázračne sa uzdravil po tom, čo sa Arturo modlil k svätému Júdovi Tadeášovi, o ktorom sa dozvedel prostredníctvom priateľov. 31-ročný Rodríguez sa priznal, že až tak často nenavštevuje miestnu farnosť, ale každý mesiac, v deň na ktorý pripadne dátum 28, navštívi kostol svätého Hippolyta v centre Mexico City, kde sa svätý Júda Tadeáš oslavuje každý mesiac, nielen v jeho oficiálny sviatok, 28. októbra. 

Svätý Júda je známy ako patrón ľudí v ťažkých a zúfalých príčinách. Je to oddanosť, ktorá našla úrodnú pôdu v Mexiku, kde milióny ľudí čelia zdanlivo ťažkým a zúfalým problémom v každodennom živote. Populárnosť svätého Júda je taká obľúbená, že sa zaradil medzi druhú najobľúbenejšiu pobožnosti v Mexiku. „Ľudia ho spájajú s riešením rodinných problémov, hospodárskych a zdravotných problémov,“ uviedol otec Jesus Carlos Palacios, farár farnosti sv. Júda Tadeáša v pohraničnom meste Matamoros. "Preto je obraz svätého Júda Tadeáša pre ľudí taký atraktívny." /20. októbra 2020 catholicnews.com/


Ústne podanie hovorí, že Júda Tadeáš hlásal Krista pohanským národom najprv v Judei, Samárii a potom v Arménsku, Sýrii, Arábii, Mezopotámii a Perzii. Keď sa potom vracal do vlasti, zomrel  mučeníckou smrťou niekde vo Fenícii, buď v Bejrúte alebo Arade. Jeho sväté telo bolo prenesené do Ríma, kde je uctievané v chráme svätého Petra. 

Svätý Júda Tadeáš býval už od najstarších čias vzývaný ako pomocník v úplne zvláštnych, beznádejných záležitostiach. Tisícoraké vyslyšania dokazujú, že pobožnosti, konané na príhovor svätca vymohli nápadné a zázračné vypočutia v takých prípadoch, kde sa podľa ľudských úsudkov každá nádej zdala márna.

Svätá Brigita nám vo zjaveniach, ktoré sama napísala, rozpráva o tom, že jej božský Spasiteľ naznačil, aby sa vždy utiekala s veľkou dôverou o pomoc k svätému Júdovi Tadeáš. Istý duchovná dodáva: "Zdá sa, akoby Spasiteľ chcel tohto apoštola, ktorého česť trpela, že nosil meno apoštola - zradcu, povzniesť tak, že tým, ktorí trpia vonkajším útlakom, zakaždým, keď obrátia v modlitbe k svätému Júdovi Tadeášovi, prispeje sa mu k pomoci."  

Medzi ľuďmi sa našli aj takí, ktorí sa osmelili urážať svätcovu česť a boli za to naozaj potrestaní. Svätý Júda Tadeáš zjavil istej zbožnej žene, že Boh sám nariadil, aby bol nápomocný tým, ktorí berú k nemu útočisko v núdzi a v opustenosti. 
Istý cirkevný spisovateľ dokazuje, že by sa medzi ctiteľmi svätého Júdu našlo veľmi málo takých, ktorí by neboli okamžite zakúsili pomoc a úľavu vo svojich chorobách, v ťažkých prenasledovaniach, v zakorenených zlých náklonnostiach, alebo v pochybnostiach, úzkostiach a zármutku, či v ohováraní, chudobe, núdzi a iných záležitostiach, kde všetka ľudská pomoc bola márna.

Skvelý príklad úcty k tomuto apoštolovi nám dal veľký svätec Bernard z Clairvaux, ktorý po celý život vrúcne uctieval ostatky svätého Júdu Tadeáša a keď zomieral, žiadal, aby mu boli po smrti vložené na hruď a takto aby bol pochovaný. "Aby som ani po smrti nebol bez toho, ktorý mi počas života bol mocným ochrancom mojej nevinnosti a pomocníkom v ťažkostiach," povedal.

V St. Märgen v bádskom Čiernom Lese je pútnické miesto s kaplnkou, zasvätenou svätému Júdovi Tadeášovi. V lete tam prichádza mnoho pútnikov zblízka aj z diaľky, zvlášť z Freiburgu a tiež tam kňazi slúžia svätú omšu buď ďakovnú, alebo za vyprosenie prispenia. Predtým, než bola kaplnka nanovo opravená, na jej stenách viselo mnoho votívnych darčekov. Ctihodná Anna Katarína Emmerichová hovorí, že dôvera pri modlitbe je zázračná. Môžeme teda pristúpiť s dôverou aj ku konaniu deväťdňovej pobožnosti k úcte svätého Júdu Tadeáša, dať k jeho pocte slúžiť svätú omšu, postiť sa, alebo konať iné dobré skutky, či navštíviť jemu zasvätené kostoly a kaplnky.

Pobožnosť ku úcte svätého apoštola Júdu Tadeáša, patróna utláčaných

V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.
Bože, príď mi na pomoc!
Pane, ponáhľaj sa mi pomáhať!
Sláva Otcu...

Ó, slávny apoštol Tadeáš! Pripomínam ti onú šťastnú hodinu, v ktorej si začal Boha z celého srdca milovať a jemu výhradne slúžiť, vrúcne ťa prosím, vyžiadaj aj mne u Boha milosť, aby som aj ja konečne začal konať dobré, v ňom pokračoval a šťastne dokonal. Amen.
Otčenáš ... Zdravas Mária... Sláva Otcu ...

Ó, chvályhodný svätý Tadeáš! Pripomínam ti hlbokú pokoru a vedomie tvojej vlastnej úbohosti, pre ktoré si sa vo všetkom ochotne podroboval božej vôli a prosím ťa z hĺbky srdca, aby si mi u Boha vyžiadal pravé poznanie seba, pevnú dôveru v Boha a úplnú vyrovnanosť mojej vôle s najsvätejšej vôľou božou. Amen.
Otčenáš ... Zdravas Mária... Sláva Otcu ...

Obetujúci svätý Júda Tadeáš, ktorý si odumrel sám sebe i všetkým náklonnostiam k pominuteľným statkom sveta, vypros mi u Boha sily, aby som umrel samoláske a ctižiadosti a zanechal nezriadené náklonnosti k časným veciam a tak ich užíval, aby som večné nestratil. Amen.
Otčenáš ... Zdravas Mária... Sláva Otcu ...

Láskavý príbuzný Pána, svätý Júda Tadeáš! Pripomeň si zvláštnu prednosť, že si úplne daroval svoje srdce Bohu, aby ním vládol, a vyžiadaj mi, prosím ťa, u Boha tú milosť, aby som mu aj ja venoval svoje srdce bez výhrady tak, aby Ježiš sa stal a zostal jeho Kráľom! Amen.
Otčenáš ... Zdravas Mária... Sláva Otcu ...

V nebi oslávený svätý Júda Tadeáš! Spomeň si na posledné city svojho srdca, na svoj svätý odchod z tohto slzavého údolia a na radosti, ktoré požívaš v nebi, a pokorne ťa prosím, vyžiadaj mi, aby som posilnený svätými sviatosťami, ochotne prijal smrť z božích rúk na uzmierenie za svoje hriechy. Tiež ťa prosím, aby si mi v poslednom boji prispel pomocou, aby som neutrpel skazu na svojej duši a po blaženej smrti stal sa hodným hľadieť s tebou tvárou v tvár na Najsvätejšiu Trojicu. Amen.
Otčenáš ... Zdravas Mária... Sláva Otcu ...

Deväťdňová pobožnosť k úcte svätého Júdu Tadeáša

Prípravná modlitba. Ó, svätý Júda Tadeáš, apoštol a Ježišov, Máriin a Jozefov príbuzný, pozdravujem ťa po Najväčšom Srdcu Ježišovom! Týmto Srdcom chválim Boha a ďakujem mu za všetky milosti, ktoré ti udelil. Týmto Srdcom ťa pokorne prosím, vzhliadni útrpne na moje úbohé modlitby a vypočuj ich, aby moja dôvera v teba nebola zahanbená; ty potom, ktorému Boh prepožičal milosť pomáhať ľuďom v beznádejných záležitostiach, prispej mi na pomoc svojím mocným príhovorom! Pomôž mi, aby som mohol zvelebovať neskonalé milosrdenstvo božie! Po celý svoj život chcem ti byť vďačný a zostanem tvojím horlivým ctiteľom dovtedy, kým ti nebudem môcť vzdať pokornú vďaku v nebi. Amen.

Litánie k svätému Júdovi Tadeášovi
Pane, zmiluj sa nad nami!
Kriste, zmiluj sa nad nami!
Pane, zmiluj sa nad nami! 
Kriste, vyslyš nás!
Kriste, vyslyš nás!

Otec na nebesiach, zmiluj sa nad nami!
Syn, Vykupiteľ sveta, Bože, zmiluj sa nad nami!
Duch Svätý, Bože, zmiluj sa nad nami!
Svätá Trojica, jeden Boh, zmiluj sa nad nami!

Svätá Mária, oroduj za nás!
Svätá Božia Rodička
Svätá Panna Panien
Kráľovná všetkých svätých

Svätý Júda Tadeáš
Pravý príbuzný Ježišov, Máriin a Jozefov
Chvályhodný apoštol
Statočný apoštol
Oslávený apoštol
Pravý nasledovník Ježišov
Milovník svätej chudoby
Vzor pokory
Obraz trpezlivosti
Ľalia nevinnosti
Plameň božskej lásky
Hviezda svätosti
Nádoba božskej milosti
Svedok viery
Veľký divotvorca
Postrach pekla
Stĺp svätej cirkvi 
Útecha zarmútených 
Útočisko hriešnikov
Pomocník trpiacich núdzi
Mocný príhovorca
Zvláštny patrón v beznádejných záležitostiach
Láskavý pomocník a ochranca svojich ctiteľov

Ježišu Kriste, zmiluj sa nad nami!
Pre zásluhy svätého Júdu Tadeáša, prosíme ťa, vyslyš nás!
Pre jeho pokoru a trpezlivosť
Pre jeho kázanie a učenie
Pre jeho zázraky
Pre jeho slávnu mučenícku smrť

Baránok Boží, ktorý snímaš hriechy sveta, odpusť nám, Pane!
Baránok Boží, ktorý snímaš hriechy sveta, vyslyš nás, Pane! 
Baránok Boží, ktorý snímaš hriechy sveta, zmiluj sa nad nami!

Kriste, vyslyš nás!!
Kriste, vyslyš nás!

Otčenáš ...

Modlime sa. Vzývam pokorne tvoju vznešenosť a všemohúcnosť, milosrdný Bože a Spasiteľ, a pretože sme nábožne vzývali svätého Júdu Tadeáša, tvojho vyvoleného apoštola a blízkeho príbuzného, ​​prosíme ťa, aby sme pre jeho slávne zásluhy a mocný príhovor, dosiahli milosť tvojho božského požehnania. Amen.

Chvála a vďakyvzdávanie

Ako bolo zjavené svätej Gertrúde, svätým majú veľkú radosť, keď pre nich chválime Boha a ďakujeme mu za ich milosti a prednosti. Svätá Gertrúda videla v nebi mnohé duše, ktoré boli tak oslávení ako svätý Bernard. Veľmi sa tomu čudovala, pretože tieto osoby nikdy na zemi nevykonali takéto skutky. Ale bolo jej zjavené, že sa činíme účastnými zásluh svätých, keď pre nich Boha chválime a ďakujeme mu za milosti, ktoré dostali. Preto nech sa ctitelia Júdu Tadeáša modlia veľa a často toto vďakyvzdávanie, svätec im to bohato odmení.

Ó, najsladší Kriste, v spojení s nevýslovnou chválou v nebi, ktorou sa Najsvätejšia Trojica sama oslavuje, a ktorá sa od nej vylieva na tvoje požehnané človečenstvo, na Máriu Pannu, na všetkých anjelov a svätých, chválim, zvelebujem a blahoslavím ťa a ďakujem ti za všetky milosti a prednosti, ktoré si prepožičal svojmu vyvolenému apoštolovi a blízkemu príbuznému, Júdovi Tadeášovi. Prosím ťa, ráč mi pre jeho zásluhy a na jeho príhovor udeliť svoju milosť a prispieť v každej núdzi na pomoc, zvlášť ma posilniť a ochrániť v hodine smrti proti nepriateľovi mojej spásy. Amen.

Ruženec k svätému Júdovi Tadeášovi 

/pre súkromnú pobožnosť/

Modlíme sa ako klasický svätý ruženec, na klasickom päťdesiatkovom ruženci s týmito tajomstvami:

1... Ježiš, ktorý bol príbuzným svätého Júdu Tadeáša

2... Ježiš, ktorý si svätého Júdu Tadeáša vyvolil za apoštola  

3... Ježiš, ktorému bol svätý Júda Tadeáš verným až po mučenícku smrť

4... Ježiš, ktorý na orodovanie svätého Júdu Tadeáša vždy vypočuje naše prosby

5... Ježiš, ktorý nám daroval svätého Júdu Tadeáša za pomocníka a ochrancu v každom súžení

Modlitba. Mocný môj pomocník a slávny svedok svätej viery, svätý Júda Tadeáš, zhliadni na mňa, človeka poznačeného mnohými duševnými ranami a uzdrav ma. Ak je to podľa vôle Božej, mojej duši na osoh, vystri nado mnou svoju divotvornú ruku a uzdrav moju boľavú, zranenú dušu. Veď Tvoj príhovor u Boha je všemocný, zľutuj sa nado mnou, veď som tvojim ctiteľom a mám veľkú dôveru v Tvoje orodovanie. Apoštol zo všetkých najmocnejší, Tvoje meno znamená - nech je Boh velebený - vzhliadni na mňa z neba, príď a pomôž mi. Amen.


Masima
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top