Novéna k svätému archanjelovi Michaelovi

0
Prvý deň
A videl som mocného anjela, ktorý ohlasoval mohutným hlasom: "Kto je hoden otvoriť knihu a rozlomiť jej pečate?" (Zjv 5,2)

Litánie k svätému archanjelovi Michaelovi 

Pane, zmiluj sa. Pane, zmiluj sa.
Kriste, zmiluj sa. Kriste, zmiluj sa.
Pane, zmiluj sa. Pane, zmiluj sa.

Otec na nebesiach, Bože, zmiluj sa nad nami.
Syn, Vykupiteľ sveta, Bože,
Duch Svätý, Bože,
Svätá Trojica, jeden Boh,

Svätá Mária, kráľovná anjelov, oroduj za nás.
Svätý archanjel Michael,
Svätý Michael, preslávne knieža,
Svätý Michael, statočný v boji,
Svätý Michael, premožiteľ satana,
Svätý Michael, postrach zlých duchov,
Svätý Michael, vodca nebeského vojska,
Svätý Michael, zvestovateľ Božej slávy,
Svätý Michael, radosť anjelov,
Svätý Michael, okrasa neba,
Svätý Michael, ktorý Najvyššiemu predkladáš naše prosby,
Svätý Michael, obranca spravodlivých duší,
Svätý Michael, vyslanec Boha,
Svätý Michael, úplne oddaný svojmu Stvoriteľovi a Pánovi,
Svätý Michael, náš sprievodca v modlitbe,
Svätý Michael, náš štít v pokušeniach,
Svätý Michael, pevnosť Božieho ľudu,
Svätý Michael, strážca a patrón Cirkvi,
Svätý Michael, vodca Kristovho mystického tela,
Svätý Michael, dobrodinec oslavujúcich ťa národov,
Svätý Michael, vlajkonosič spásy,
Svätý Michael, anjel pokoja,
Svätý Michael, sprevádzajúci duše do večného svetla,
Svätý Michael, predstavený v nebi,
Svätý Michael, vodca celého stvorenstva,

Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, zľutuj sa nad nami, Pane.
Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, vyslyš nás, Pane.
Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, zmiluj sa nad nami.

V. Oroduj za nás, svätý archanjel Michael.
R. Aby sme sa stali hodní Kristových prisľúbení.

Modlime sa. Všemohúci večný Bože, ty si svätého archanjela Michaela ustanovil za obrancu Cirkvi a predstaveného v raji, udeľ na jeho orodovanie Cirkvi blaho i pokoj a nám v tomto živote milosti a vo večnosti slávu. Skrze Krista, nášho Pána. Amen.

Svätý Michael, najšľachetnejší archanjel, plný viery, pokory, vďačnosti a lásky, odolný proti našeptávaniu vzbúreného Lucifera a nebojácny pri pohľade na množstvo jeho pomocníkov. Ty si sa proti nemu hneď postavil, strhol si zvyšok nebeských zborov na obranu Boha a úplne si zvíťazil. Úpenlivo ťa prosím, vypros mi milosť, aby som odhalil všetky pasce a odolal všetkým útokom anjelov temnoty a aby som podľa tvojho príkladu zvíťazil a jedného dňa si mohol zaslúžiť slávne miesto, z ktorého oni boli neodvratne zvrhnutí.

Sláva Otcu, ...

V. Svätý Michael, archanjel, bráň nás v boji.
R. Aby sme nezahynuli na hroznom súde.
V. Pane, vyslyš moju modlitbu.
R. A moje volanie nech dôjde ku tebe.
V. Dobrorečme Pánovi.
R. Bohu vďaka.
V. A duše zosnulých veriacich skrze Božie milosrdenstvo nech odpočívajú v pokoji.
R. Amen.


Druhý deň 
A videl som vystupovať od východu slnka iného anjela, ktorý mal pečať živého Boha a mohutným hlasom zvolal na štyroch anjelov, ktorí dostali moc škodiť zemi a moru (Zjv 7,2).

Litánie k svätému archanjelovi Michaelovi

Svätý Michael, najznamenitejší archanjel, teba Boh vymenoval za strážcu celého vyvoleného národa ako svoj nástroj a ty si ho posilňoval v nešťastí, rozptyľoval si jeho pochybnosti a uspokojoval si všetky jeho potreby, rozdelil si more na dvoje, zosielal si z oblakov dážď manny a vyvádzal si vodu zo skaly, prosím ťa, osvecuj, posilňuj, bráň a povzbudzuj moju dušu v každej potrebe, pomáhaj mi zvíťaziť nad všetkými protivenstvami, na ktoré na krivolakých cestách sveta na každom kroku narážam, aby som mohol bezpečne dôjsť do kráľovstva pokoja a radosti, ktorého iba tieňom bola krajina prisľúbená Abrahámovi. 

Sláva Otcu, ...

V. Svätý Michael, archanjel, bráň nás v boji...


Tretí deň
Prišiel aj iný anjel a zastal pred oltárom so zlatou kadidelnicou. Dostal veľa kadidla, aby ho pridal k modlitbám všetkých svätých na zlatý oltár, čo je pred trónom (Zjv 8,3).

Litánie k svätému archanjelovi Michaelovi

Svätý Michael, najšľachetnejší archanjel, ty si bol vymenovaný za hlavu a obrancu Katolíckej cirkvi a zabezpečil si jej triumf nad zaslepenosťou neveriacich skrze náuku apoštolov, nad ukrutnosťou tyranov skrze vytrvalosť jej mučeníkov, nad zvrátenosťou heretikov skrze múdrosť učiteľov, nad neprávosťou tohto sveta skrze čistotu panien, svätosť pontifikátu a ľútosť kajúcnikov, ustavične ju bráň pred zámermi nepriateľov a chráň pred potupením zo strany nehodných synov, aby sa vždy ukazovala ako preniknutá pokojom a svätá, aby sme sa neochvejne pridržiavali viery vo všetkých dogmách a aby sme do konca života zachovávali jej príkazy.

Sláva Otcu, ...

V. Svätý Michael, archanjel, bráň nás v boji...


Štvrtý deň
Tu anjel, ktorého som videl stáť na mori i na zemi, zdvihol k nebu svoju pravú ruku (Zjv 10,5).

Litánie k svätému archanjelovi Michaelovi

Svätý Michael, najznamenitejší archanjel, ty stojíš pri oltároch, aby si pred večný Majestát prenášal naše modlitby a obety, prosím ťa, pomáhaj mi vo všetkých skúškach vernosti kresťanstvu, aby som si zachoval vytrvalosť, uvedomelosť a vieru, ktoré tvojím prostredníctvom budú obetované Najvyššiemu, aby ich prijal ako príjemné kadidlo.

Sláva Otcu, ...

V. Svätý Michael, archanjel, bráň nás v boji...


Piaty deň
Na nebi sa strhol boj: Michael a jeho anjeli bojovali proti drakovi. bojoval drak i jeho anjeli. (Zjv 12,7)

Litánie k svätému archanjelovi Michaelovi

Svätý Michael, najznamenitejší archanjel, pri tvojich nohách sa pokorne skláňajú najvyšší hodnostári tohto sveta, vzhliadni láskavým okom na moju bezvýznamnú dušu, ovládanú toľkými žiadosťami a poškvrnenú toľkými hriechmi, a vypros mi milosť zvíťaziť nad tými prvými a proti tým druhým sa vzoprieť, aby som sa po prijatí nového života už nikdy nevrátil do tohto žalostného stavu.

Sláva Otcu, ...

V. Svätý Michael, archanjel, bráň nás v boji...


Šiesty deň
Potom z neba videl zostupovať anjela, čo mal kľúč od priepasti a v ruke veľkú reťaz (Zjv 20,1).

Litánie k svätému archanjelovi Michaelovi 

Svätý Michael, najznamenitejší archanjel, teba ako postrach diablov dobrý Boh poslal, aby si nás bránil pred ich útokmi v tomto poslednom boji, prosím ťa, dodávaj mi v tých hrozných chvíľach odvahu svojou zázračnou prítomnosťou, podopieraj ma svojou neporaziteľnou mocou, aby som zvíťazil nad všetkými nepriateľmi a vďaka tebe sa uchránil pred hriechom a peklom, a tak celú večnosť chválil tvoju moc a láskavosť.

Sláva Otcu, ... 

V. Svätý Michael, archanjel, bráň nás v boji...


Siedmy deň 
Ja, Ježiš, poslal som svojho anjela, aby vám toto dosvedčil o cirkvách. Ja som Koreň a Rod Dávidov, Žiarivá hviezda ranná (Zjv 22,16). 

Litánie k svätému archanjelovi Michaelovi

Svätý Michael, najznamenitejší archanjel, ty si so starostlivosťou, ktorá prevyšuje rodičovskú starostlivosť, zostupuješ do kráľovstva očistca, plného útrap, aby si oslobodzoval duše vyvolených a privádzal ich do večného šťastia, vypros mi, aby som si bohabojným a obetavým životom zaslúžil uniknúť týmto hrozným mukám; a ak vzhľadom na akékoľvek previnenia alebo nedostatok pokánia v tomto živote bude odsúdený na ich dočasné znášanie, prihováraj sa za mňa u Pána a nakloň všetkých mojich priateľov, aby sa za mňa prihovárali, a tak mi umožnili čo najskôr sa dostať do neba, kde ma ožiari najsvätejšie svetlo, prisľúbené Abrahámovi a všetkým jeho potomkom.

Sláva Otcu, ...

V. Svätý Michael, archanjel, bráň nás v boji...


Ôsmy deň
A dym kadidla s modlitbami svätých vystúpil z ruky anjela pred Boha (Zjv 8,4)

Litánie k svätému archanjelovi Michaelovi

Svätý Michael, najznamenitejší archanjel, tebe je určené zatrúbiť a tak ohlásiť posledný súd, a ísť pred Synom človeka s jeho krížom do veľkého údolia, sprav, aby ma Pán súdil dobrotivo a milosrdne, nech ma predtým potrestá za moje hriechy, aby moje telo mohlo vstať z mŕtvych spolu so spravodlivými a dosiahnuť požehnanú a slávnu nesmrteľnosť a aby sa môj duch posilňoval pohľadom na Pána Ježiša, ktorý je radosťou a útechou všetkých vyvolených.

Sláva Otcu, ...

V. Svätý Michael, archanjel, bráň nás v boji...


Deviaty deň
Všetci anjeli stáli okolo trónu, starcov a štyroch bytostí, padli na tvár pred trónom, klaňali sa Bohu (Zjv 7,11)

Litánie k svätému archanjelovi Michaelovi

Svätý Michael, blažený archanjel, ty si bol vybraný za vládcu celého ľudstva a zvlášť si strážcom Katolíckej cirkvi i jej viditeľnej hlavy, navráť do lona nevesty Ježiša Krista všetky zablúdené ovečky, neveriacich, židov, heretikov, pohanov a hriešnikov, aby sa všetci zjednotili v jednom stáde a mohli večne oslavovať najvyššiu láskavosť trojjediného Boha. Zachovaj Cirkev na ceste svätosti a pred všetkými nepriateľmi chráň rímskeho biskupa, neomylného učiteľa Božej náuky, aby sa nikto nevzpieral hlasu tohto všeobecného učiteľa a nezišiel z cesty spásy. Daj, aby všetci, poddaní i vládcovia, každý deň prehlbovali v sebe spravodlivosť, a tak vytvárali ríšu pokoja a nenarušiteľnej zhody, čo bude odrazom, prísľubom a zárukou dokonalého a večného kráľovstva, ktoré v nebi budú tvoriť všetci blažení spolu s Ježišom Kristom.

Sláva Otcu, ...

V. Svätý Michael, archanjel, bráň nás v boji...


Masima
zdroj: Zenon Ziołkowski

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top