Prijala posolstvo o Bolestnom a Nepoškvrnenom Srdci Panny Márie - Bertha Petit

0
Bertha Petit, ako Apoštolka zasvätenia bolestnému a Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie, vyvíjala diskrétny, ale účinný vplyv. Na jej výzvy odpovedali Belgicko, Anglicko a niekoľko francúzskych biskupov. Jej duchovným vodcom bol kardinál Mercier, jedna z najvýraznejších postáv tej doby, ktorý ako známy arcibiskup v Mechelen sa 7. marca 1916 obrátil na veriacich svojej diecézy týmito slovami: "Na Veľký piatok sa zasvätíme bolestnému Srdcu Panny Márie. My radi uctievame Nepoškvrnené počatie svätej Panny, a to je správne. Vedľa tohto Bohom udeleného privilégia (...) nesmieme však zabúdať na titul, ktorého uznanie si vyslúžila svojím utrpením. Aby zachránila naše duše, zjednotilo sa jej mečom vnútorného utrpenia prebodnuté Srdce dobrovoľne a zo súcitu s obetným Baránkom na Olivovej hore."

A zrejme pod vplyvom kardinála, povedal Benedikt XV. už o rok skôr: "Obráťme sa v dôvere na Bolestné a Nepoškvrnené Srdce Márie, milosrdnej Matky Ježišovej, aby svojím mocným príhovorom dosiahla od svojho Syna ukončenie vojny a návrat mieru."


Posolstvo Berthy Petit sa skladá z niekoľkých viet 
Na Vianoce roku 1909 mala Bertha prvé zjavenie. Videla zranené Srdce Ježišovo a mečom prebodnuté Srdce Márie a potom začula z Ježišových úst: "Pričiň sa, aby bolo milované Srdce mojej Matky, prebodnuté bolesťami, ktoré trhá moje Srdce."

7. februára 1910 vidí Bertha, ako sa Srdce Ježišovo a Máriino prestupujú a nad nimi sa vznáša holubica, ktorá symbolizuje Ducha Svätého, a znovu počuje Ježišov hlas: "Musíš myslieť na Srdce mojej Matky tak, ako myslíš na moje, žiť v tomto Srdci tak, ako chceš žiť v mojom. Táto láska stiahne na teba a na svet veľké požehnanie. Odovzdaj sa mojej láske. Zverujem ti prianie svojho Srdca."

Na Veľkú noc 1911 je Bertha v Ríme. Opäť sa jej zjavujú Ježišovo a Máriino Srdce spolu s holubicou a znovu počuje synov hlas: "Nedal som svojej Matke bolestné a nepoškvrnené materstvo celého sveta, keď som jej dal Jána za syna?"

Niektorí by radi poradie prívlastkov obrátili. Nebola Maria najskôr od počatia nepoškvrnená, zatiaľ čo jej bolesť začala až dňom jej poslania byť Matkou Vykupiteľa? Aj na toto máme zaujímavé vysvetlenie Ježiša zo septembra 1911: "Máriino Srdce má právom titul Bolestné a ja ho chcem postaviť pred titul Nepoškvrnenej, pretože si ho sama vydobyla. Cirkev uznala to, čo som urobil pre jej nepoškvrnené počatie. Teraz chcem, aby bolo pochopené a prijaté, že moja Matka má právo na uznanie titulu."

Inak povedané, privilégium Nepoškvrneného počatia je vlastne dar Božieho milosrdenstva, pri ktorom Maria nespolupôsobila: to sú zásluhy jej ukrižovaného Syna, ktorý ju nielen ako nás vykúpil od dedičného hriechu, ale vopred ju od tohto hriechu uchránil. Naproti tomu, keď jej Syn ako obeť za nás zomrel na kríži, rozhodnutie byť s ním pritom dokonale jedno vyšlo z rozhodnutia jej vlastného srdca.

Keď Ježiš prosí, aby titul Bolestné bol postavený pred titul Nepoškvrnenej, dáva tým najavo, ako veľmi si cení slobodu, vďaka ktorej každý z nás je schopný nasledovať príklad jeho Matky a odpovedať na jeho lásku.

O niečo neskôr, ale už nezávisle na posolstvách Berthy Petit, sú spojené udalosti vo Fatime s ľudovou úctou k Máriinmu Srdcu a so zmierom za naše hriechy.

Menej známe, ako zjavenie slávnych troch fatimských tajomstiev, je zjavenie z 13. júla 1917, pri ktorom deti videli Máriino Bolestné Srdce, ako píše Lucia vo svojich pamätiach: "Pred pravou dlaňou našej Pani bolo srdce oviazané tŕním, ktoré sa javilo ako prebodnuté. Pochopili sme, že pokánie si praje Máriino Nepoškvrnené Srdce, zranené hriechmi ľudstva."

A teraz už celkom chápeme, ako sa belgické a portugalské posolstvá dopĺňajú. Berthe bolo vysvetlené, prečo má Máriino Srdce nárok na titul Bolestné, zatiaľ čo deti boli upozornené na vlastný pôvod týchto bolestí: je to práve najvyšší stupeň čistoty Srdca, ktoré preto trpí pre naše hriechy viac než ktorýkoľvek iný tvor. Lucia nám vysvetľuje, že toto Srdce je Bolestné práve preto, že je Nepoškvrnené.

Belgičanka Bertha Petit (* 1870 - † 1943) - zmierna obeť a mystička
Táto sympatická Belgičanka je dodnes málo známa. Ježiš jej jasne ukázal kňaza, kvôli ktorému sa vzdala osobných plánov, a nakoniec zariadil, že sa osobne spoznali.

Bertha sa už ako pätnásťročná dievčina počas svätej omše modlievala za celebrujúceho kňaza slovami: Môj Ježišu, daj, aby sa ti tento tvoj kňaz páčil! 

O dva roky neskôr, keď mala Bertha sedemnásť rokov, prišli jej rodičia ako ručitelia o všetok svoj majetok. A tak jej 8. decembra 1888 jej spovedník vysvetlil, že jej povolaním nie je kláštor, ale že má zostať u svojich rodičov a starať sa o nich. Bertha prijala túto obeť s ťažkým srdcom. Ale v kostole horlivo prosila Pannu Máriu, aby bola jej sprostredkovateľkou a aby jej Ježiš za jej obeť daroval aspoň jedného horlivého a sväto žijúceho kňaza. Budete vyslyšaná, uistil ju spovedník, ktorému to rozprávala.

Mal pravdu, stalo sa to už za 16 dní. Vtedy sa 22-ročný mladý právnik Dr. Luis Decorsant modlil pred sochou Panny Márie Bolestnej. Náhle pocítil vo svojom srdci istotu, že jeho povolaním nie je oženiť sa s dievčaťom, ktoré miloval, a stať sa notárom, ale že ho Boh volá ku kňazstvu. Toto volanie bolo také jednoznačné a dôrazné, že neváhal ani na okamih a ihneď všetko opustil.

Po absolvovaní teologického štúdia v Ríme, kde získal aj doktorát, prijal v roku 1893 v Paríži kňazské svätenie. Bertha mala vtedy 22 rokov. V tom istom roku asistoval 27-ročný novokňaz Decorsant pri polnočnej svätej omši na predmestí Paríža. Tento fakt bol pre neho významný, pretože v rovnakom čase pri polnočnej svätej omši sľúbila Bertha slávnostne Pánovi: Ježišu, chcem sa obetovať za kňazov, za všetkých kňazov, zvlášť za kňaza môjho života.

Keď bola potom vystavená Najsvätejšia Sviatosť, Bertha uvidela pred sebou veľký kríž s Ukrižovaným, pod ním Pannu Máriu a vľavo svätého Jána. Počula pritom slová: Tvoja obeť bola prijatá. Tu je tvoj kňaz ..., jedného dňa ho poznáš. A Bertha videla, ako svätý Ján nadobudol rysy mladého kňaza. Nebol to nikto iný ako abbé Decorsant. S týmto kňazom sa však mala stretnúť a spoznať jeho tvár až v roku 1908, teda za 15 rokov.

Bertha bola na púti v Lurdoch, kde jej Panna Mária potvrdila: Teraz uvidíš kňaza, o ktorého si prosila pred 20 rokmi, onedlho sa stretnete.

Keď ešte v tom istom roku cestovala s priateľkou opäť do Lúrd, vstúpil na parížskej stanici do ich kupé istý duchovný, ktorý hľadal miesto pre chorú osobu. Jeho tvár mala črty svätého Jána, tak ako ho videla Bertha pred 15 rokmi, a za ktorého obetovala tak veľa modlitieb a telesného i duchovného utrpenia. Ale po niekoľkých priateľských slovách opäť z vlaku vystúpil.

Presne za mesiac sa vydal abbé Decorsant do Lúrd osobne, aby tam zveril Panne Márii svoju kňazskú budúcnosť. S kuframi v rukách stretol v Lurdoch Berthu a jej priateľku, spoznal ich a pozval na svoju svätú omšu. Keď abbé Decorsant dvíhal svätú hostiu, počula Bertha vo svojom srdci Ježišov hlas: Toto je kňaz, za ktorého som prijal tvoju obeť.

Bertha po svätej omši zistila, že "kňaz jej života" je dokonca ubytovaný v rovnakom penzióne. Netrvalo dlho a otvorila pred ním svoj vnútorný duchovný život a svoje poslanie pre zasvätenie Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Abbé Luis Decorsant zasa pochopil, že túto vzácnu dušu mu zveruje Boh.

Prijal kňazskú službu v Belgicku a stal sa sväto žijúcim duchovným vodcom a neúnavnou oporou pri uskutočňovaní jej poslania. Ako vynikajúci teológ bol ideálnym prostredníkom medzi Rímom a cirkevnou hierarchiou. 24 rokov, až do svojej smrti, sprevádzal Berthu Petit, ktorá bola často chorá a trpela za kňazov, ktorí sa vzdali svojho povolania.


Masima
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top