Svätý Erasmus

0
Svätý Erasmus, biskup a mučeník, žil blízko mesta Antiochia na konci tretieho storočia. Keď nastalo prenasledovanie kresťanov pod cisárom Diokleciánom, utiahol sa na Libanonské vrchy, kde vyučoval kresťanov, upevňoval ich vo viere a podľa hodnoverných svedectiev konal aj mnohé zázraky.

Keď sa zo svojho úkrytu vrátil do Antiochie, neohrozene hlása Božie slovo. Mnoho pohanov sa obrátilo, prijali svätý krst a veľa bolo aj tých, čo vo svojej slabosti a zo strachu pred ukrutnými mukami odpadli od kresťanstva a teraz sa konaním skrúšeného pokánia vrátili späť do svätej Cirkvi. Keď sa to Dioklecián dopočul, dal biskupa Erasma predvolať. Vábivými slovami, neskôr i hrozbami chcel tohto svätého muža doviesť k tomu, aby zaprel vieru v Krista a obetoval modlám. Ale nadarmo.
Rozzúrený panovník tak prikázal, aby ho kati bili kyjakmi. Ale ani toto nepomohlo. Dioklecián v návale hnevu vydal príkaz, aby ho poliali vriacou smolou s sírou. Polomŕtveho biskupa potom zavliekli do väzenia. V noci sa v žalári zjavil Boží anjel, zahojil mu rany a vyviedol na slobodu.


Svätý Erasmus sa rozcestoval po svete, a všade hlásal evanjelium. Stalo sa tak aj v meste Forni, v Neapolskom kraji, kde pohanom smelo hovoril o Ježišovi Kristovi. Veľa pohanov sa obrátilo a vstúpili do svätej Cirkvi. Ale to sa nepáčilo cisárovi Maximiánovi. Vydal príkaz, aby svätého biskupa chytili, zbičovali a hodili do vriacej smoly. Aj vtedy sa stal zázrak, Erasmus neutrpel žiadnu ranu a tak ho odviedli do väzenia, kde sa mu zjavil svätý Michael archanjel, vyslobodil z väzenia a sprevádzal do Kampánie, kde tiež obrátil veľa pohanov na kresťanskú vieru. A tu svätý Erasmus 2. júna 303 aj usnul v Pánovi.

Jeho pochované telo bolo v meste Forni, nachádzalo sa tam ešte aj v roku 840, ale potom vtrhli do stredného Talianska Saracéni a telesné pozostatky svätého Erasma boli odnesené do Gaety.

Svätý Erasmus je jedným zo štrnástich pomocníkov a od námorníkov v Stredozemnom mori sa mu, pod menom svätý Elma vzdáva zvláštna úcta. K tejto úcte prispel aj zázrak, ktorý sa stal svätému Erasmovi, keď raz hlásal na brehu mora pohanom Božie slovo. Počas jeho kázania sa strhla strašná búrka, dážď sa prelínal s krupobitím a križovaním bleskom, ale nad svätým Erasmom a jeho poslucháčmi zostalo nebo jasné a na nikoho nespadla ani kvapka.

Modlitba.
Ó Bože, ktorý nás každoročnou slávnosťou svojho svätého mučeníka Erasma obveseľuješ, dopraj nám podľa našej prosby, aby sme skrze príklad tvojho svätého mučeníka a na jeho orodovanie, boli povzbudení k nasledovaniu jeho života. Skrze Ježiša Krista, tvojho Syna, nášho Pána. Amen.

Masima
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. *Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top